Tekniska verken i Linköping

Höjning av elnätspriset från årsskiftet

Dela
På grund av ökade kostnader för så kallade överföringsförluster tvingas Tekniska verken höja priserna för det lokala elnätet. Den 1 januari 2023 börjar det nya priset att gälla för alla elnätskunder. Det handlar om en genomsnittlig höjning på 12,5 procent i Linköping.

För boende i lägenhet handlar det om en höjning på cirka 20 kronor per månad. För boende i hus innebär det att elnätsfakturan blir cirka 80 kronor dyrare i månaden. Tack vare kostnadstaket på Svenska kraftnäts energiavgift till elproducenter och nätbolag, blir prishöjningen lägre än tidigare befarat.

- Vi beklagar att vi måste höja elnätspriset, vi vet att våra kunder redan är hårt belastade kopplat till inflationen och världsläget. Vi fokuserar fortsatt på att kunna hålla våra priser lägre än många andra kommuner, säger Jesper Svensson och hänvisar till årets Nils Holgersson-rapport som visar att Linköping energimässigt är bland de 20 billigaste kommunerna i landet.

- Men vi måste köpa stora volymer el varje månad för att ersätta den el som försvinner i elnätet, så kallade överföringsförluster, när elen transporteras från producent till oss här i Linköping. Så även elnätsavgiften är starkt kopplad till de höga priserna på elhandelsmarknaden som vi ser idag, fortsätter han.

Fakta överföringsförluster
Nät- eller överföringsförluster uppstår alltid vid överföring av el i nätet. Alla elnätföretag måste därför köpa in mer el än vad som efterfrågats av kunderna, för att säkerställa att rätt mängd levereras. När marknadspriset på el stiger så ökar förlustkostnaderna.

Här finns mer information om Tekniska verkens elnätspriser. 

För mer information kontakta gärna:
Jesper Svensson, vd, Tekniska verken Linköping Nät AB via telefon 013-30 86 60 eller e-post jesper.svensson@tekniskaverken.se

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Klart för ny fiskväg i Laxberg – öppnar viktig port för Sommenöringen30.5.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart att det blir en ny fiskväg till Sommen för såväl fiskar som andra vattenlevande arter. Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) har fattat beslut om den nya fiskvägen, som ska byggas vid dammen i Laxberg, precis vid Sommens utlopp till Svartån. Syftet är att återskapa en bättre livsmiljö för framför allt den nedströmslekande Sommenöringen. I MSS ingår Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi.

Utsikt Bredband utför snart sista bredbandsinstallationen i stort projekt – Linköping i framkant gällande bredband på landsbygden30.5.2023 08:10:48 CEST | Pressmeddelande

Att säkerställa att bredband finns tillgängligt på landsbygden är en av punkterna i Linköpings kommuns landsbygdsstrategi. En färsk rapport från Post- och telestyrelsen (PTS) från mars 2023 visar att Linköping har bra bredbandstäckning och ligger i framkant i landet. Utsikt Bredband, dotterbolag inom Tekniska verken-koncernen, arbetar med att genomföra installationerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum