Region Örebro län

Hon bli ny förvaltningsövergripande chefläkare i Region Örebro län

Dela

Helena Walfridsson blir ny förvaltningsövergripande chefläkare inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Örebro län. Hon kommer närmast från en tjänst vid Örebro universitet.

Helena Walfridsson, blivande chefläkare i Region Örebro län. Foto: Johanna Berglund
Helena Walfridsson, blivande chefläkare i Region Örebro län. Foto: Johanna Berglund

Helena Walfridsson är uppväxt i Sörmland och läste till läkare i Linköping. I mitten av 1990-talet flyttade hon till Örebro för att göra AT-tjänstgöring. I många år har hon arbetat som överläkare i urologi och vid sidan av medicinen har hon bland annat studerat etik.

Närmast kommer hon från en tjänst vid Örebro universitet som kunskapsområdesansvarig för professionell utveckling på läkarprogrammet. Hon har den senaste tiden också arbetat på Utbildningscentrum inom regionen med bland annat att förbereda införandet av den nya ST-förordningen och med klinisk träning på Kliniskt träningscentrum, KTC.

Tillträder tjänsten i oktober

I oktober tillträder hon den nya tjänsten som förvaltningsövergripande chefläkare i Region Örebro län.

- Det är ett utmanande uppdrag där jag får jobba med frågor som jag tycker är både intressanta och viktiga. Jag har en lång klinisk erfarenhet, men också erfarenhet av utbildning och ett särskilt intresse för medicinsk etik. Jag hoppas att min kunskap och erfarenhet kommer att kunna bidra på ett positivt sätt, säger Helena Walfridsson.

Den förvaltningsövergripande chefläkaren samordnar arbetet kring patientsäkerhet i regionen och är verksamhetschef för patientsäkerhetsenheten. Det handlar bland annat om att utveckla säkerhet och kvalitet inom vården och hantera klagomål och Lex Maria-anmälningar.

- Patientsäkerhet handlar ofta om komplexa samband där det inte finns en gemensam faktor som avgör. Vid oönskade händelser eller om en patient kommer till skada är det ofta en olycklig kedja av händelser som har lett fram till det som inträffat. Att reda ut det, se systemet och hitta nya arbetssätt som gör att samma sak inte händer igen är en stimulerande utmaning, säger Helena Walfridsson.

Intressant bakgrund inom etik

- Helena Walfridsson har en spännande bakgrund, inte minst när det gäller hennes kunskaper om etik. Hon har dessutom en lång erfarenhet av kliniskt arbete i kombination med utbildningsuppdrag. Med sin erfarenhet och kompetens är jag övertygad om hon kommer att bidra till att utveckla arbetet med patientsäkerhet i Region Örebro län, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Helena Walfridsson efterträder Inger Nordin Olsson som har gått i pension.

Kontakt

Helena Walfridsson, blivande förvaltningsövergripande chefläkare, Region Örebro län

Telefon: 070-605 86 05

E-post: helena.walfridsson@regionorebrolan.se

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län

Telefon: 076-695 93 23

E-post: jonas.claesson@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Helena Walfridsson, blivande chefläkare i Region Örebro län. Foto: Johanna Berglund
Helena Walfridsson, blivande chefläkare i Region Örebro län. Foto: Johanna Berglund
Ladda ned bild
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län. Foto: Lars-Göran Jansson
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län. Foto: Lars-Göran Jansson
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum