Stockholms stadStockholms stad

Hon visar kristallernas liv på stadens LED-skärmar

Dela

Konstpaus #6 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med konstnären Maria Constanza Ferreira. Tre unika versioner av filmen Crystal Landscapes visas 31 augusti – 8 oktober i olika intervall på de tre skärmarna. Filmerna visas fyra gånger i timmen på samtliga skärmar, mellan reklamen.

Kristaller fångade i ljusmikroskop. Verk av Maria Constanza Ferreira.
Kristaller fångade i ljusmikroskop. Verk av Maria Constanza Ferreira.

Den venezulanska konstnären Maria Constanza Ferreira har i samarbete med Stockholm konst klippt om sin uppmärksammade film Crystal Landscapes till tre unika varianter för stadens stora LED-skärmar.

Maria Constanza Ferreira arbetar med en mängd olika medier som video, fotografi och installation. Hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt arbete med mikro-fotografering och animationer där världar som normalt är för små för ögat att uppfatta - växer fram och kommer till liv. Främst har hon ägnat sig åt så kallad kemisk kristallografi, där man studerar atomstrukturer i solida material och hur kristallina material - dvs material där atomerna ordnar sig regelbundet - beter sig.

Under 2019/20 hade hon ett unikt Artist-in Recidency på Kahr Research Groups kemilaboratorium som är en del av New York University.

I den meditativa filmen Crystal Landscapes har konstnären använt sig av ett polariserat ljusmikroskop för att avbilda och fånga olika kristallers tillväxtprocess. De mikroskopiska porträtten av kristallina material och hur atomerna ordnar sig speglar naturens pågående processer där till exempel bergskedjor, öknar, sanddyner eller floder växer fram genom årtusenden. Mikro- och makrokosmos i ett oändligt tidsperspektiv.

- Att se kristaller växa visar hur fantastiskt naturen inordnar sig för att skapa den vackra komplexitet som omger oss. Världen sedd genom kristallografi har utvecklat min kunskap om naturens system och lett till en djupare förståelse för vår livsmiljö, säger konstnären.

Crystal Landscapes visas i tre unika versioner, klippta och anpassade efter skärmarnas olika förutsättningar och skillnaderna i stadsrummet. Som en påminnelse om vårt beroende av naturen där den, mitt i stadsrummet, kan kännas som mest avlägsen.

Maria Constanza Ferreira (född 1994) är utbildad både inom film och design. Hon är aktuell med flera utställningar, bland annat på MOXI, Museum Exhibit Santa Barbara i Kalifornien samt GLAS Animation Festival, Berkley, och hon har för närvarande ett Artist-in-Residence på Santa Barbara Center for Art, Science and Technology (SBCAST) i USA.

Under 2021 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto

Mer information om konstnären och verket:

Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst 08-508 31 320

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Kristaller fångade i ljusmikroskop. Verk av Maria Constanza Ferreira.
Kristaller fångade i ljusmikroskop. Verk av Maria Constanza Ferreira.
Ladda ned bild
Kristaller fångade i ljusmikroskop. Verk av Maria Constanza Ferreira.
Kristaller fångade i ljusmikroskop. Verk av Maria Constanza Ferreira.
Ladda ned bild
Konstnären Maria Constanza Ferreira.
Konstnären Maria Constanza Ferreira.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Tävlingen om en unik tomt i Stockholms city är avgjord20.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Bolaget är en långsiktig och aktiv fastighetsägare med ett stort fokus på hållbarhet och lång erfarenhet av fastighetsutveckling. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 30 september.

Nytt evenemang lyfter Skärholmens potential och framtid. Skärholmen satsar på att bli Sveriges nya innovationscentrum.31.8.2021 11:51:39 CEST | Pressmeddelande

Den 16 september – 1 oktober arrangeras Grow´in Skärholmen som syftar till att lyfta Skärholmens utvecklingspotential och framtid i form av ett sjudande och kunskapstätt evenemang. Mitt på torget kommer det att bjudas på samtal, möten, aktiviteter, musik och kulturupplevelser. Initiativet är ett samarbete mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum