Hos Newcomers kan Mirage känna sig trygg och får kraft att hjälpa andra

Dela

- Jag flydde från Palestina och har letat i många år. Nu har jag äntligen hittat min riktiga familj, säger Mirage. Han är nyanländ flykting med HBTQI-identitet. Svenska kyrkans verksamhet Newcomers i Adolf Fredriks församling blev som ett hem för honom. - Att komma till Adolf Fredriks församling var som att komma till himlen, säger Mirage.

Träffpunkten Newcomers i Adolf Fredriks församling är en oas att vila ut i. Där möts nyanlända HBTQI-personer för att nätverka och umgås. Under några timmar blandas matlagning, skratt och språkövningar med myndighetshjälp och stöd i asylprocessen. Det blir en välbehövlig vila från en ofta mycket jobbig och stressande situation för den som lever i dubbel utsatthet.

Mirage tvingades fly från sitt land på grund av sin HBTQI-identitet. Under Prideveckan i Stockholm kommer han att dela sin historia i ett samtal på Pride House.

Mirage ställer gärna upp på intervju och reportage!

Presskontakt och foto: Anna Johanna Blom, Kommunikatör i Adolf Fredriks Församling, Svenska kyrkan: 070 735 63 18

 

Sagt om HBTQI-flyktingars verklighet:

I sitt hemland Etiopien var hon en tjej som jobbade med PR och marknadsföring. Nu är hon papperslös flykting i Sverige och har inte haft kontakt med sin familj på två år.”

”Han pluggade ekonomi och jobbade som sekreterare hemma i Syrien men är nu asylsökande i Sverige och vågar inte visa sin egen familj vem han egentligen är.”

”Han blev trakasserad av sin familj under hela sin barndom i Marocko och fick gömma sig på gatan för att överleva. Till slut lyckades han fly till Sverige via Spanien.”

”De har olika religioner, språk och öden. Men en sak har de gemensamt: de är alla präglade av en kultur där de måste tiga om vem de är. De får aldrig visa vem de är på grund av risken för att någon skulle kunna avslöja deras hemlighet. Att leva öppet som HBTQI-person i hemlandet innebar att de ständigt måste vara beredda på att slåss eller fly. De tvingades leva i skuggan – annars riskerade de att mista livet.”

Läs mer om Newcomers i Adolf Fredriks församling:

https://www.svenskakyrkan.se/adolffredrik/om-jag-maste-atervanda-sa-kommer-jag-att-do

 

OM Kyrkorna på Pride

Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan finns med varje år på Stockholm Pride under namnet Kyrkorna på Pride. Utifrån kristen tro är det självklart för kyrkan att värna HBTQI-personers rättigheter. Här hittar du det gedigna programmet under Prideveckan 2-8 aug 2021. https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/pride

Kyrkorna på Pride består av Svenska kyrkan Stockholms stift & Equmeniakyrkan Stockholm med stöd av EKHO, Svenska kyrkans unga i Stockholm, Equmenia Stockholm och Sensus.

Presskontakt för Kyrkorna på Pride: Daniel Andersson, projektledare för Kyrkorna på Pride, Svenska kyrkan: 073-399 96 42

Om

Stockholms Stift
Klara Södra Kyrkogata 1
103 25 Stockholm

https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Stockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2019 Andreas Holmberg.

Följ Stockholms Stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum