Svenskt Trä

Hösten inleds med försäljningsrekord av limträ

Dela

Ny statistik från branschorganisationen Svenskt Trä visar att försäljningen av limträ gått upp med 4 procent i september 2020 jämfört med samma period förra året. Lagerbalken står idag för 47 procent av försäljningen av limträ och är den produkt som ökat mest.

Foto: Liljewall arkitekter.
Foto: Liljewall arkitekter.

- Idag när det ska byggas stora projekt vänder man sig allt oftare till träindustrin. Ett bra arbete från träindustrin med att sprida kunskap om träbyggande börjar ge effekt. Det syns i försäljningen, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

År 2020 innehåller hittills två försäljningsrekord, ett i juni och nästa i september. Totalt på årets nio första månader har limträförsäljningen ökat med över 2 procent jämfört med 2019.

Försäljningen av limträ för september 2020 har totalt ökat med nästan 4 procent jämfört med samma period förra året. Projektbalken har visserligen gått ned 6 procent medan lagerbalken gått upp med över 18 procent. Lagerbalken står idag för 47 procent av de limträ som säljs via bygghandeln.

- Lagerbalken är utan tvekan den limträprodukt som säljer bäst just nu. Den är lättillgänglig och enkel att bygga med. I och med att många spenderat mer tid hemma har fler fått upp ögonen för lagerbalken, säger Lars Källströmer, försäljningschef för byggprodukter på Martinson Group AB.

Under sommaren spred Svenskt Trä en kampanj i sociala medier som visade olika objekt att bygga i limträ hemma. Dessa filmer nådde ut till nästan 2 miljoner och inspirerade många till sommarens och höstens byggprojekt.

- Industrikunderna har haft ett tuffare år. Men nu efter semestern börjar man se ljuset och många av våra husfabrikskunder får nu in fler beställningar. Vi ser att man i husbyggnation nu vill ha stora öppningar med god isolering, då är limträ ett utmärkt val, säger Thomas Kling, produktspecialist på limträ inom Setra Group AB.

- Framtiden för träbyggandet är ljus. Både stora och små byggentreprenörer samt hemmasnickare väljer trä och limträ. Det finns också en stolthet i branschen när vi nu efter långvarigt arbete skördar resultatet, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Liljewall arkitekter.
Foto: Liljewall arkitekter.
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Med trä kan vi bygga och må bättre22.12.2020 09:37:50 CETPressmeddelande

Hållbart byggande är idag lika med miljöanpassat och klimatsmart. Och det stämmer så klart, men det är en lite snäv definition. För visst borde begreppet även spegla hur byggandet påverkar individens välbefinnande – hur vi mår helt enkelt? Här kan Sveriges kommuner göra en värdefull insats. Byggde kommunerna mer i limträ skulle de bidra till både minskad klimatpåverkan och ökat välmående. Det skulle vara äkta hållbarhet och göra skillnad som både syns och märks.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum