Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Höstens program släppt för Medeltidsmuseet och Stadsmuseet i Stockholm

Dela

Den 27 september släpps programmet oktober 2019–januari 2020 med biljetter till stadsvandringar, visningar, föreläsningar och workshoppar.

Stadsmuseet

Vi fyller Stadsmuseet med film, musik och specialprogram utifrån vår utställning om Stockholms historia. Ute på stan fortsätter våra populära stadsvandringar. Stadens eget förlag Stockholmia presenterar höstens bokutgivningar.
 

Programserier och återkommande

I den nya programserien Smultronstället visas Stockholmsrelaterade filmer och diskussioner med publiken. 
 
Berättarkvällarna i Källarstugan är tillbaka i Stadsmuseets 1700-talskrog. Här varvas sanna berättelser med skrönor och sagor om staden.
 
Axel von Fersens charmkurs ger deltagarna en diplomutbildning i uppvaktningens ädla konst.
 
Serien av föreläsningar med guldkant fortsätter med fördjupningar i museets utställning.
 
Samlingar av konst och föremål visas i Stadsmuseets magasin i Frihamnen.
 
 

Guldkorn ur övriga programmet

Musiken stammar från 1600-talet och har sannolikt aldrig framförts i modern tid. Kom och var bland de första att höra denna musik åter klinga!
 

Lär dig känna igen arkitekturstilar från medeltid till idag och få grepp om hur idéer och ideal har format vår stad.

Boksläpp: Mamsell Bohmans fall 10 OKT 18:00–20:00
Ny bok från Stockholmia förlag om nattlöperskor i 1700-talets Stockholm.

Vandring i Vårberg 22 OKT 11:30–13:00
Vi tar en tur och får reda på varför det ser ut som det gör i denna för många ganska okända stadsdel! 

Program Stadsmuseet

Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseet dukar upp program och aktiviteter, allt från temavisningar och föreläsningar på museet till stadsvandringar.
 

Programserier och återkommande

S:t Olofs gille ger föreläsningar om hur historien kan återskapas i olika material och tekniker i serien Återskaparna. Dessutom gratis visningar av utställningen Återskapat på söndagar.
 
Den som vill se vad som göms i museets mörka vrår kan ta med familjen på Ficklampsvisning.
 
Singelmingel fortsätter där historieintresserade kan göra nya bekantskaper.
 
Sankt Göran, prinsessan och draken – I vår dockteater väcks legenden om drakdödaren Göran till liv!
 
 

Guldkorn ur övriga programmet

Mord, blod och ond, bråd död 31 OKT 14:00–15:00
En vandring i Gamla stan för nyfikna och blodtörstiga barn 10–14 år. 

Gata, gränd, brink 20 NOV 18:00–19:00
Följ med på en vandring genom gatunamnens historia i Gamla stan. 

Marinarkeologins spektakulära fynd 1 DEC 14:00–15:00
Föreläsning med marinarkeologen Jim Hansson som berättar om välbevarade skeppsvrak och kulturarvet som finns på botten i Östersjön. 

Helgonberättelser 29 DEC 14:00–15:00
Legenderna om kändishelgonen Sankta Lucia, Sankt Nicolaus och Sankt Göran ger oss en inblick i det katolska Sverige under Medeltiden. 

 

Program Medeltidsmuseet

Kontakter

Bilder

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaAktuella. Historiska. Personliga. Angelägna. Mörka. Roliga. Viktiga. Vackra. Stora. Små. Staden har alltid varit fylld av berättelser.

Vi ser det som vår uppgift att tillgängliggöra dessa berättelser. Vi gör det genom att samla, forska, värna, bevara, beskriva, dokumentera, engagera, förtjusa, inspirera, levandegöra, lära, lyssna och underhålla. Berättelser får oss att minnas vår stads historia och uppkomst. Berättelserna ger oss en inblick i vår stads utveckling. Och samtidigt som vi blickar bakåt så ger berättelserna oss perspektiv på vår egen tid.

Vår idé är att finnas mitt i allt det där. Mitt i berättandet. Vi vill vara en plats för stockholmsberättelser. En plats för stockholmare och stadens besökare.

Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Marionetteatern 60 år hyllas i jubileumsbok av Margareta Sörenson15.4.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Marionetteatern i Stockholm är en välkänd, etablerad teater med starka traditioner, som oavbrutet söker nya vägar och presenterar innovativa, konstnärligt utforskande uppsättningar. Margareta Sörenson skildrar Marionetteaterns 60-åriga historia från grundaren Michael Meschkes konstnärliga ledning till de senaste 20 åren då Helena Nilsson ansvarat för en varierad och högkvalitativ repertoar, ofta för en ung publik. Boken är rikt illustrerad med fotografier från teaterns samtliga uppsättningar.

Från diskofeber till rejvhysteri – svensk dansmusikhistoria i nytt ljus4.2.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Elektronisk dansmusik är idag en självklar och okontroversiell del av kulturlivet. Historien har dock kännetecknats av konflikt och maktförhandlingar. I boken ”Från Diskofeber till Rejvhysteri i den svenska dansmusikhistorien” söker socialantropologen och författaren Anna Gavanas upp pionjärerna, miljöerna och människorna som formade den elektroniska dansmusikkultur vi har idag.

Ny arkeologisk rapport om Slussengrävningarna skriver delvis om Stockholms historia27.1.2020 12:58:27 CETPressmeddelande

Arkeologikonsult lanserar sin bok om de arkeologiska undersökningarna vid Södermalmstorg 2013–2015. Grävningarna vid Slussen har gett ny kunskap som skrivit om stadens historia. De äldsta stenlagda gator som påträffats i Stockholm har kommit fram. Fynd har hittats som saknar motstycke i 1300-talets Stockholm och som står i skarp kontrast till hur livet på Södermalm beskrivs i skriftliga källor från 1500-talet. Några av fynden finns att se i utställningen Fynden berättar på Medeltidsmuseet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum