Stiftelsen Skansen

Höstlov på Skansen – en deckargåta i historisk miljö

Dela

Under höstlovet bjuder Skansen sina besökare på Mysteriet i Stadskvarteren – ett interaktivt äventyr bland Skansens historiska miljöer. Genom att leta efter ledtrådar och lösa gåtor blir barnen själva en del av en historia om två försvunna barn och ett mystiskt elixir som sägs ge evig ungdom.

Foto: Richard von Hofsten
Foto: Richard von Hofsten

I Mysteriet i Stadskvarteren får besökaren resa bakåt i tiden till mitten av 1800-talet då fyra barn har bestämt sig för att bilda Hemliga Sällskapet, en klubb som löser mysterier i grannskapet. Efter att de har börjat spionera på en figur som kallar sig B. von Kvackensprätt, och som säljer ett elixir som ska ge evig ungdom, försvinner två av barnen. Skansens besökare får själva bli hjältarna i berättelsen när de med hjälp av ledtrådar och gåtor tar reda på sanningen om de försvunna barnen och von Kvackensprätts elixir.

–Vi ville skapa en engagerande berättelse där barnen själva är aktiva i att driva handlingen framåt och som samtidigt knyter an till våra olika historiska miljöer här på Skansen, säger Monica Tornberg, pedagog på Kulturhistoriska avdelningen på Skansen.

I Stadskvarteren kommer besökaren kunna möta och interagera med karaktärer som är baserade på personer man kunde möta i en stad på mitten av 1800-talet. Pigan Lovisa hjälper barnen i deras sökande och stadens journalist är mycket nyfiken på kvacksalvaren och dennes elixir. Karaktären B. von Kvackensprätt är skapad med inspiration från bland annat Mamsell Arfvidsson, en känd spåkvinna på 1700-talet, och andra kvacksalvare som var verksamma under tidigare sekler.

–Hela programmet är utomhus i friska luften och Skansen säkerställer att folkhälsomyndighetens riktlinjer kan följas. Det kommer att bli ett roligt och spännande alternativ till höstlovsfirande för alla barn som befinner sig i Stockholm, säger Åsa Magnusson, Chef för Kulturhistoriska avdelningen på Skansen.

Mysteriet i Stadskvarteret riktar sig till barn mellan 6–12 år och pågår perioden 24 oktober –1 november på Skansen. Skansen har öppet 10–15 alla dagar.

Övriga höstlovsaktiviteter

Häxkvastflygning

Under höstlovet har käpphästbanan förvandlats till en kvastflygningsbana. Alla barn kan ta med egen kvast eller käpphäst eller låna på plats.

Korvgrillning

På Bollnästorget och Orsakullen hålls eldfaten tända hela höstlovet. Ta med egen korv eller köp på plats.

Lekar från förr

Gå på styltor, rulla tunnband eller utmana familjen på dragkamp.

Tipspromenad

Spökbingo

För mer information kontakta:

Yvonne Nordlind  Marknads- och Kommunikationschef 0731-52 58 32

Åsa Magnusson Avdelningschef Kulturhistoriska avdelningen 0708-19 80 04

Bilder

Foto: Richard von Hofsten
Foto: Richard von Hofsten
Ladda ned bild
Foto: Richard von Hofsten
Foto: Richard von Hofsten
Ladda ned bild
Foto: Richard von Hofsten
Foto: Richard von Hofsten
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Skansen möter ett ökat intresse för hus och hem – storsatsar på hantverk under hösten3.9.2021 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Pandemin har skapat ett ökat fokus på hemmet och vad vi omger oss med. Intresset för olika typer av slöjd och hantverk är stort och tilltagande. Det märks även på Skansen där en ökad andel stockholmare besöker parken och hämtar inspiration till egna bygg- och inredningsprojekt. Därför kommer Skansen i höst, med start imorgon den 4 september, att uppmärksamma just hantverk. Under fem helger ges möjlighet att upptäcka historisk hantverkskunskap, byggnadsvård, slöjd, textil- och mathantverk för alla. Det går även att boka in sig på exklusiva kurser och guidade visningar på dessa teman.

Handarbetets Vänner Skola i designsamarbete med Klässbols och Skansenbutiken15.4.2021 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Studerande hämtar inspiration från friluftsmuseet Skansen för att ta fram en limiterad kollektion linnehanddukar. Den 1 maj presenterar Skansenbutiken en ny kollektion med handdukar i hellinne, formgivna av textilstuderande vid HV Skola och tillverkade av Klässbols Linneväveri. Klassen har skapat fyra nya mönsterbilder och vävt de första teknikproverna för hand. Inspiration till motiven har de hittat i Skansens miljö. Hela kollektionen vävs upp hos Klässbols Linneväveri och lanseras hos Skansenbutiken i en första upplaga om 20 exemplar av varje handduk. De studerande går sitt sista år på Högre Textil Hantverksutbildning på HV Skola. Med sina intryck från Skansen som utgångspunkt har klassen tillsammans med Klässbols Linneväveri utforskat uttryck i vävstol, experimenterat med bindningar och tagit fram en unik design där form och funktion står i fokus. – Som studerande har det varit en fantastisk möjlighet att få designa en handduk som vävs upp på ett kvalitetsväveri som Klässbols. Att s

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum