Afa Försäkring

Hot och våld på jobbet – vårdanställda drabbade

Dela

Hot och våld utgör cirka 7 procent av de allvarliga arbetsolyckorna. Undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera drabbas ofta av hot och våld i jobbet från brukare och patienter. År 2017–2019 inträffade cirka 780 olyckor i yrkesgruppen, som är kvinnodominerad och de flesta som drabbas är också kvinnor. Det visar färsk statistik i en ny rapport från Afa Försäkring.

Bilden är från Johnér bildbyrå (bilden illustrerar texten och är ej för vidare spridning).
Bilden är från Johnér bildbyrå (bilden illustrerar texten och är ej för vidare spridning).

– I den här rapporten fördjupar vi oss i allvarliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld. Ett antal specifika yrkesgrupper är mer utsatta för hot och våld än andra yrkesgrupper. Gemensamt för dessa yrkesgrupper är att man i yrket har många kontakter med människor, såsom brukare, kunder, klienter eller allmänheten, säger Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på Afa Försäkring. 

För kvinnor utgör hot och våld en större andel än för män. 11 procent av kvinnornas allvarliga olyckor var orsakade av hot och våld, men för män var de 4 procent. Män råkar dock ut för fler allvarliga arbetsolyckor än kvinnor.

Flest drabbade bland undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter

– Flest hot och våldolyckor drabbar undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter med flera. De utsätts ofta av hot och våld från brukare eller patienter. För dem var risken 0,6 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta. Det innebär att dessa yrkesgrupper ligger över genomsnittsrisken, som är 0,2 allvarliga hot- och våldolyckor per 1 000 sysselsatta, säger Anna Weigelt.

Andra yrkesgrupper som drabbas av hot och våldolyckor i jobbet är försäljare inom handeln, yrkesförare och poliser, väktare och ordningsvakter samt kriminalvårdare.

Typfall av hot och våld bland vårdanställda

– Det typfall för vårdanställda som vi lyfter i rapporten är en 56–64 årig kvinna, som jobbar inom hemsjukvård som undersköterska med skada främst lokaliserad på finger, säger Anna Weigelt.

En faktisk händelse som nämns i rapporten är från en kvinna mellan 26–35 år, personliga assistent, som berättar:

”Jag blev attackerad av min brukare. Han bankade 15–20 knytnävslag mot huvud, nacke och hals. Fick hjälp snabbt av min kollega”.     

Kvinnan fick en ytlig skada på huvudet och blev sjukskriven i mer än 30 dagar.

Statistiken bidrar till förebyggande arbete

– Grunden för vårt förebyggande arbete är vår unika skadedatabas där vi hämtar all statistik. Rapporterna vi tar fram ger oss fördjupad kunskap om orsaker bakom arbetsskador och sjukfrånvaro, som vi kan rapportera om till arbetsmarknadens parter. Statistiken utgör även beslutsunderlag för forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa, som Afa Försäkring finansierar, säger Anna Weigelt.
 

Mer information:

Ladda ner och läs hela rapporten Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden på vår webbplats: afaforsakring.se/statistikrapporter

Rapporten bygger på en genomgång av 2 994 godkända allvarliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld. Olyckorna inträffade mellan år 2017–2020. Uppgifter för 2020 är preliminära och i rapporten redovisas inga beräkningar på uppgifter från 2020. Med ett allvarligt arbetsolycksfall (olycksfall som inträffar i arbetet) menar vi att olyckan har lett till mer än 30 dagars sjukskrivning/motsvarande läkningstid eller till medicinsk invaliditet alternativt dödsfall.

Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter, klicka här. 

Kontakt: Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen, Afa Försäkring: 08-696 43 35, anna.weigelt@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.

Nyckelord

Bilder

Bilden är från Johnér bildbyrå (bilden illustrerar texten och är ej för vidare spridning).
Bilden är från Johnér bildbyrå (bilden illustrerar texten och är ej för vidare spridning).
Ladda ned bild
Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm
Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm
Ladda ned bild

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Nära 1 miljon till forskning om hot och våld inom intensivvården2.11.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Nu ska forskare vid Karolinska Institutet undersöka förekomsten av hot och våld på landets 84 intensivvårdsavdelningar och anpassa en metod med ordningsvakter för att där bidra till en tryggare arbetsmiljö. Detta är ett av nio forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa, som sammanlagt beviljats närmare 25 000 000 kronor av Afa Försäkring i årets tredje omgång av anslag för forskning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum