Vision

Hot och våld vanligt inom socialt arbete i Stockholms län

Dela

En ny undersökning bland Visions medlemmar inom socialt arbete visar att 48 procent av de tillfrågade i länet blivit utsatta för hot, våld, personangrepp eller förtal under det senaste året. Många medarbetare är samtidigt missnöjda med det stöd de fått från arbetsgivaren. Vision vill att kommunerna i länet tar fram planer plan för att säkerställa medarbetarnas trygghet.

– Det här är oerhört allvarliga siffor som visar på en stor utsatthet bland våra medlemmar. Det handlar om medarbetare som ger stöd till människor som befinner sig i svåra livssituationer och fattar beslut som inte alltid tas emot väl. Som samhällets yttersta skyddsnät måste medarbetarna vara trygga på jobbet för att kunna utföra sitt viktiga arbete, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Undersökningen, där 1 433 av Visions medlemmar inom socialt arbete ingår, visar att hot och våld är vanligt i hela landet. Närmare hälften, 45 procent, av medlemmarna uppger att de utsatts för hot, våld, personangrepp eller förtal under det senaste året. I många fall upplever de att stödet från arbetsgivaren brister. Tre av tio som utsatts för en hot- eller våldssituation upplever att de har fått inget eller otillräckligt stöd från arbetsgivaren. Undersökningen visar att utsattheten leder till rädsla och otrygghet, även på fritiden.

– Hot, våld och trakasserier mot medarbetare i välfärden innebär inte bara en kränkning mot den enskilde individen. Även den professionella yrkesutövningen påverkas och därmed rättssäkerheten och människors tillit till samhället. Det kan vi aldrig acceptera, säger Veronica Magnusson.

I Stockholms län är andelen som har blivit utsatta 48 procent. Endast 28 procent är nöjda med arbetsgivarens förebyggande arbete, att jämföra med 39 procent totalt i landet. Bland de som har blivit utsatta för hot eller våld uppger nära en av tre att de fått ett otillräckligt stöd eller inget stöd alls. Endast 17 procent av incidenterna har polisanmälts. Det kan jämföras med 21 procent för landet totalt.

– Vi vill att kommunerna i länet tar fram en plan för att säkerställa medarbetarnas trygghet. Planen bör tas fram tillsammans med skyddsombud och i första hand innehålla förebyggande åtgärder, snabbt stöd till den som blivit utsatt och en rutin att alltid göra en polisanmälan, säger Carina Eriksson, ordförande för Vision Stockholm stad.

Enkäten har besvarats av medlemmar som arbetar som socialsekreterare inom myndighetsutövning, biståndshandläggare, behandlingspersonal inom HVB, stödboende och öppenvård, kuratorer inom hälso- och sjukvård och skola samt fältassistenter. Resultaten bygger på svar från 1 433 medlemmar. I Stockholms län svarade 190 personer på enkäten.

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24. För mer information om undersökningen, kontakta Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg i Vision, tfn 08- 789 64 37. Carina Eriksson, ordförande för Vision Stockholm stad, tfn 08 508 263 44

Nyckelord

Dokument

Om

Vision
Vision



Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye