Dagens Samhälle

Hot och våld vardag i välfärden

Dela

Åtta av tio arbetsplatser med mest sjukfrånvaro på grund av hot eller våld återfinns inom kommunal eller landstingsdriven verksamhet. Varken poliser eller väktare har lika mycket jobbfrånvaro orsakad av hot och våld som yrkesgrupper inom skola, vård och omsorg, visar Dagens Samhälles granskning.


Särskolan är den arbetsplats där störst andel av de anställda är borta från jobbet till följd av hot och våld. Därefter är det den slutna psykiatriska sjukvården och arbete på boenden för personer med utvecklingsstörning eller psykiskt funktionshinder som medför störst risk för anställda.

Som en jämförelse kan sägas att polisen inte ens har en tredjedel så hög sjukfrånvaro på grund av hot och våld som anställda i särskolan, när man tar hänsyn till hur många som är sysselsatta inom respektive område.

Undersköterskor är den grupp som haft mest sjukfrånvaro på grund av hot och våld totalt sett, alltså oavsett antal sysselsatta. 3 439 gånger har anställda i den yrkeskategorin varit borta från jobbet till följd av hot och våld de senaste fem åren.

– Det händer att våra medlemmar blir rivna, klösta och även slagna på jobbet. Det kan vara både vårdtagare och anhöriga, säger Ann Georgsson, förbundsombudsman på Kommunal till Dagens Samhälle.

Enligt Arbetsmiljöverket finns det brister i riskbedömningen vad gäller hot och våld inom vård- och omsorgssektorn. Myndigheten inledde under våren en riksomfattande inspektion av hvb-hem och LSS-boenden. Inspektionerna ska pågå i tre år och över 800 boenden ska besökas.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum