Huddinge Kommun

Huddinge är 6:e miljöbästa kommun i Sverige 2022

Dela

Huddinge kommun fortsätter att klättra mot den absoluta toppen i rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner. I årets ranking hamnar Huddinge på 6:e plats i landet och på tredje plats av 46 i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner.

Gömmaren i Huddinge. Foto: Mattias Malm
Gömmaren i Huddinge. Foto: Mattias Malm

I årets ranking får Huddinge en ännu bättre placering än förra året och hamnar nu på 6:e plats av 290 i Sverige i tidningen Aktuell Hållbarhets ranking av Sveriges miljöbästa kommuner.

Förra året låg Huddinge på 7:e plats av 290 i Sverige.

– Vi är såklart jätteglada och stolta över att vi hamnar så högt i rankingen. Kommunfullmäktige i Huddinge har precis enats om nya tuffa klimat- och miljömål i det nya miljöprogrammet för 2022-2025. Vi har höga ambitioner och har särskilt fokus på förbättrad vattenkvalitet, minskade klimatutsläpp, minskad spridning av miljögifter och stärkt biologisk mångfald, säger Christian Ottosson (C), ordförande i klimat- och stadsmiljönämnden.

Andra plats i Stockholms län

Huddinge kommer även på en hedrande andra plats i Stockholms län och på tredje plats av 46 i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner.

Rankningen baseras på en kommunenkät samt på aktuell data från bland annat Naturvårdsverket, Vattenmyndigheten, SCB, Kolada och Avfall Sverige.

– Det arbete vi gör har reella effekter på miljö och klimat och det leder till att vi hamnar högt i rankingen. Det visar att vi är på rätt väg, och vi hoppas att vi kan inspirera andra kommuner, samtidigt som vi såklart har mycket kvar att göra och lära. Det är väldigt kul att vi får detta kvitto på att vi gör ett bra arbete, säger Anette Olovborn, enhetschef för energi-, klimat och miljö i Huddinge kommun.

Totalpoängen för Huddinge i år är 35,9 av totalt 53 poäng.

Mer om kommunrankingen

  • Kommunrakningen Miljöbästa kommun har tagits fram av Aktuell Hållbarhet i samarbete med Miljöbarometern, Klimatsekretariatet och New Republic.
  • Kommunrankningen baseras på en enkät som skickats ut till alla Sveriges 290 kommuner, samt på data från ett flertal offentliga källor.
  • Läs mer på www.aktuellhallbarhet.se

För mer information kontakta:
Anette Olovborn, enhetschef för energi-, klimat och miljö i Huddinge kommun, 08-535 300 04
Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat samt underhåll av stads- och utemiljöer i Huddinge kommun, 08-535 313 54
Hanna Modigh, presskommunikatör, Huddinge kommun, 08–535 301 71

Nyckelord

Bilder

Gömmaren i Huddinge. Foto: Mattias Malm
Gömmaren i Huddinge. Foto: Mattias Malm
Ladda ned bild

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 112 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum