Huddinge Kommun

Huddinge är Sveriges 7:e miljöbästa kommun 2021 – och bäst i Stockholms län

Dela

Huddinge kommun fortsätter att klättra mot den absoluta toppen i rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner. I årets ranking får Huddinge en ännu bättre placering än förra året och hamnar nu på 7:e plats.

Flemingsbergsviken är en av flera platser i Huddinge där det genomförts naturvårdande insatser. Foto: Maja Brand
Flemingsbergsviken är en av flera platser i Huddinge där det genomförts naturvårdande insatser. Foto: Maja Brand

Huddinge är den 7:e bästa miljökommunen i Sverige 2021. Det visar tidningen Aktuell Hållbarhets 13:de ranking av Sveriges miljöbästa kommuner.

Huddinge kommun förbättrar sitt resultat rejält i år jämfört med förra året då Huddinge hamnade på plats 20 av 290.

Rankingen baseras på en kommunenkät samt på aktuella data från ett tiotal källor, bland annat Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, SCB, Kolada och Avfall Sverige.

Första plats i Stockholms län

Huddinge kommun hamnar i år på plats 2 av 46 i kategorin ”storstäder och storstadsnära kommuner” – och på första plats i Stockholms län.

– Jag är stolt över alla som har bidragit till att vi i denna ranking nu har gått från plats 35 till 7 på två år och samtidigt blivit främsta miljökommun i Stockholms län, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat samt underhåll av stads- och utemiljöer i Huddinge kommun.

– Vi är såklart jätteglada att det fokus vi har och det arbete vi gör i dessa frågor inte bara leder till reella effekter på miljö och klimat, utan också till att vi klättrar i rankingen. Det visar att vi är på rätt väg, säger Anette Olovborn, chef för natur- och klimatavdelningen i Huddinge kommun.

Aktivt arbete för att minska utsläppen

Kommunen jobbar aktivt på många områden för att skapa fler förutsättningar för cirkulär ekonomi och få ner utsläppen av växthusgaser.

– Exempelvis jobbar vi mycket med våra transporter och vårt mål är att ha en fossiloberoende fordonsflotta till 2025. Det gäller till exempel våra bilar i hemtjänsten, säger Anette Olovborn.

Kommunen satsar också mycket på att öka andelen hushåll som återvinner matavfall och på att återställa natur- och våtmarker. Ett exempel är satsningen på att minska övergödningen i sjöar som Trehörningen och Orlången.

Nytt miljöprogram

– Vi håller på och reviderar kommunens miljöprogram som ska gälla 2022–2026 och där kommer vi att jobba vidare och satsa på nya och ännu ambitiösare miljömål, säger Anette Olovborn.

Huddinge kommuns totalpoäng i rankingen 2021 är 37,8 poäng av totalt 53. Malmö stad, som är rankad högst i landet 2021, får 41,6 av 53 poäng.

Kommunrankingen har tagits fram av Aktuell Hållbarhet i samarbete med Miljöbarometern, Klimatsekretariatet och New Republic.

För mer information kontakta:
Anette Olovborn, chef för natur- och klimatavdelningen, Huddinge kommun, 070-198 80 00
Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat samt underhåll av stads- och utemiljöer i Huddinge kommun, 070-353 13 94
Hanna Modigh, pressansvarig, Huddinge kommun, 08–535 301 71

Nyckelord

Bilder

Flemingsbergsviken är en av flera platser i Huddinge där det genomförts naturvårdande insatser. Foto: Maja Brand
Flemingsbergsviken är en av flera platser i Huddinge där det genomförts naturvårdande insatser. Foto: Maja Brand
Ladda ned bild

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 112 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum