Huddinge Kommun

Huddinge erbjuder evakueringsboende till ukrainare på flykt

Dela

Utifrån det extraordinära läget finns det akutbehov av tillfälliga boendeplatser i kommunerna. Huddinge kommun har meddelat Migrationsverket att vi kommer att erbjuda evakueringsboenden.

Migrationsverket och Länsstyrelsernas nationella samordningskansli har ställt förfrågan till kommunerna i Stockholms län om tillfälliga boendeplatser. Huddinge har idag meddelat att kommunen kommer att erbjuda evakueringsboenden.

– Vi är redo att hjälpa till i den akuta situation som det ukrainska folket drabbats av till följd av den ryska invasionen, säger kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, Daniel Dronjak (M).

Evakueringsboenden är en kortsiktig lösning i ett tidigt skede av asylprocessen som staten ansvarar för men som kommunerna nu hjälper till med för att hantera den extraordinära situationen. Om det kommer barn till våra evakueringsboenden är det kommunens ansvar att förse dem med skolplatser.

– Huddinges skolor är redo för att med kort varsel ta emot nyanlända elever om situationen skulle kräva det, tillägger Daniel Dronjak.

Möte med frivilligorganisationer

Kommunen har även bjudit in frivilligorganisationer till ett möte idag torsdag kväll. Syftet med mötet är att hitta samverkansmöjligheter inom ramen för olika ansvarsområden och uppdrag.

– Vi behöver samla alla krafter, hjälpas åt och rikta hjälpen till de håll där det gör mest nytta. Genom att involvera alla delar av samhället blir vår gemensamma förmåga att hantera en sådan här situation mycket större. Kommunen och frivilligorganisationerna behöver utbyta information, dela erfarenheter och goda idéer samt tydliggöra för varandra och allmänheten om vart man kan vända sig med frågor och om man vill hjälpa till, säger Frida Plym Forshell, gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör i Huddinge kommun.

Vill du hjälpa?

Många vill hjälpa personer som är på flykt från Ukraina just nu. Huddinge kommun har i dagsläget inte behov av mat, kläder och privatbostäder för uthyrning. Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser.

Läs mer om hur Huddinge kommun bevakar läget i omvärlden på kommunens webbplats 

För mer information kontakta
Daniel Dronjak,kommunalråd Huddinge kommun, daniel.dronjak@huddinge.se,08-535 301 57
Frida Plym Forshell, gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör Huddinge kommun, frida.plym-forshell@huddinge.se eller 08-535 303 20

Nyckelord

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 112 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum