Huddinge värd för nationell kongress för lokala partier

Dela

Lokala partier fortsätter att skörda framgångar i kommunalvalet. I 2018 års val har 171 partier som inte är representerade i riksdagen erhållit 575 mandat i sammanlagt 146 kommuner. I 49 kommuner ingår ett övrigt parti i det styrande blocket. Huddinge är en av dessa kommuner där Drevvikenpartiet och Huddingepartiet ingår i den styrande koalitionen med tre respektive två mandat.

Lokala partier fortsätter att skörda framgångar i kommunalvalet. I 2018 års val har 171 partiersom inte är representerade i riksdagen erhållit 575 mandat i sammanlagt 146 kommuner. I 49 kommuner ingår ett övrigt parti i det styrande blocket. Huddinge är en av dessa kommuner där Drevvikenpartiet och Huddingepartiet ingår i den styrande koalitionen med tre respektive två mandat.

Det röstmässigt största lokala partiet är Demokraterna i Göteborg med 60 013 röster
vilket motsvarar 17 procent medan de andelsmässigt största partierna är Oberoende
realister i Hagfors som fick 36,5 procent, Nykvarnspartiet med 30,4 procent och Perstorps Framtid med 29,8 procent av rösterna.

– Lokala partier är inte styrda av något riksparti utan vi utformar vår politik själva. Vi är till för invånarna i respektive kommun, där vi fångar upp och möte invånarnas behov och önskemål, säger Lisbeth Krogh, Huddingepartiet.

Lokala partier har sedan 2014 organiserat sig i Lokala partiers nätverk, LPN. I år står Huddinge med sina två lokala partier värd för årskongressen den 30 mars i sessionssalen i kommunhuset.

LPN har ett 25-tal medlemmar från hela Sverige och till kongressen kommer 35 personer från 13 partier från Sölvesborg i söder till Piteå i norr. Ordförande är Benny Engberg, Bollnäspartiet och i styrelsen finns också Lisbeth Krogh Huddingepartiet och Per Ranch, Sorundanet Nynäshamns kommunparti.

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar blir det seminarium med organisationen Höj Rösten om att engagera unga i politiken samt gott om tid för erfarenhetsutbyte och
gemensamma strategier. LPN har under åren bland annat drivit frågan om skilda valdagar och om att få representation i Sveriges kommuner och Landsting, SKL.

För mer information kontakta:

Lisbeth Krogh, politisk sekreterare i Huddingepartiet och ledamot av LPN:s styrelse

08-535 301 61/070-975 25 19 

lisbeth.krogh@huddinge.se

Ingalill Söderberg, kommunalråd i Drevvikenpartiet med ansvar för demokratifrågor.

08-535 301 88/070-198 90 90

ingalill.soderberg@huddinge.se

www.lokalapartier.se

Styrelsen för LPN, från vänster Elaine Adlertz, Benny Engberg, Lisbeth Krogh,
Jonas Jalkteg och Per Ranch. Foto: Åke Hultqvist  

Nyckelord

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Lokala partiers nätverk bildades 2014 och har ett 25-tal lokala partier från hela Sverige som medlemmar.

 

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum