Huddinge värd för nationell kongress för lokala partier

Dela

Lokala partier fortsätter att skörda framgångar i kommunalvalet. I 2018 års val har 171 partier som inte är representerade i riksdagen erhållit 575 mandat i sammanlagt 146 kommuner. I 49 kommuner ingår ett övrigt parti i det styrande blocket. Huddinge är en av dessa kommuner där Drevvikenpartiet och Huddingepartiet ingår i den styrande koalitionen med tre respektive två mandat.

Lokala partier fortsätter att skörda framgångar i kommunalvalet. I 2018 års val har 171 partiersom inte är representerade i riksdagen erhållit 575 mandat i sammanlagt 146 kommuner. I 49 kommuner ingår ett övrigt parti i det styrande blocket. Huddinge är en av dessa kommuner där Drevvikenpartiet och Huddingepartiet ingår i den styrande koalitionen med tre respektive två mandat.

Det röstmässigt största lokala partiet är Demokraterna i Göteborg med 60 013 röster
vilket motsvarar 17 procent medan de andelsmässigt största partierna är Oberoende
realister i Hagfors som fick 36,5 procent, Nykvarnspartiet med 30,4 procent och Perstorps Framtid med 29,8 procent av rösterna.

– Lokala partier är inte styrda av något riksparti utan vi utformar vår politik själva. Vi är till för invånarna i respektive kommun, där vi fångar upp och möte invånarnas behov och önskemål, säger Lisbeth Krogh, Huddingepartiet.

Lokala partier har sedan 2014 organiserat sig i Lokala partiers nätverk, LPN. I år står Huddinge med sina två lokala partier värd för årskongressen den 30 mars i sessionssalen i kommunhuset.

LPN har ett 25-tal medlemmar från hela Sverige och till kongressen kommer 35 personer från 13 partier från Sölvesborg i söder till Piteå i norr. Ordförande är Benny Engberg, Bollnäspartiet och i styrelsen finns också Lisbeth Krogh Huddingepartiet och Per Ranch, Sorundanet Nynäshamns kommunparti.

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar blir det seminarium med organisationen Höj Rösten om att engagera unga i politiken samt gott om tid för erfarenhetsutbyte och
gemensamma strategier. LPN har under åren bland annat drivit frågan om skilda valdagar och om att få representation i Sveriges kommuner och Landsting, SKL.

För mer information kontakta:

Lisbeth Krogh, politisk sekreterare i Huddingepartiet och ledamot av LPN:s styrelse

08-535 301 61/070-975 25 19 

lisbeth.krogh@huddinge.se

Ingalill Söderberg, kommunalråd i Drevvikenpartiet med ansvar för demokratifrågor.

08-535 301 88/070-198 90 90

ingalill.soderberg@huddinge.se

www.lokalapartier.se

Styrelsen för LPN, från vänster Elaine Adlertz, Benny Engberg, Lisbeth Krogh,
Jonas Jalkteg och Per Ranch. Foto: Åke Hultqvist  

Nyckelord

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Lokala partiers nätverk bildades 2014 och har ett 25-tal lokala partier från hela Sverige som medlemmar.

 

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

Efter Corona: Huddinge behöver 10 000 nya jobb18.9.2020 15:21:11 CESTPressmeddelande

När nu Företagsveckan avslutas initierar Centerpartiet en dialog där vi med inspel från Huddingebor och företagare i kommunen vill ta fram en ny politik för 10 000 fler arbetsplatser i Huddinge. Då kan fler kan ha ett jobb att gå till och resorna till jobbet kortas. 10 000 jobb krävs för att Huddinge ska nå en arbetsplatskvot på 1,0 (att det ska finnas lika mång arbetstillfällen som arbetstagare i kommunen).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum