Huddinge Kommun

Huddinges kyltorn kartlagda

Dela

Huddinge har som en av de första kommunerna i Stockholms län kartlagt var i kommunen det finns kyltorn. Kyltorn kommer också i fortsättningen att ingå i kommunens ordinarie tillsynsarbete. Detta för att minska risken för legionellautbrott.

Huddinge kommun beslutade i april i år att genomföra inventeringen efter att legionellabakterier spridits från ett kyltorn i Kista sommaren 2017 och ett antal personer smittats av bakterien.

– Eftersom det inte krävs någon anmälan för att installera ett kyltorn, så hade vi inget register över kyltorn i kommunen. Vi valde därför att genomföra en undersökning bland företag och andra verksamheter i Huddinge, säger Staffan Stafström, miljöchef på natur- och byggnadsförvaltningen på Huddinge kommun.

Totalt har 215 verksamheter, fastighetsägare och kylföretag i kommunen tillfrågats och en majoritet av dem har svarat. Totalt hittades 12 kyltorn hos olika typer av verksamheter. Samtliga verksamheter uppger att de har service- och provtagningsrutiner för kyltornen.

Det går inte att utesluta att det fortfarande finns kyltorn som kommunen inte har kännedom om, men bedömningen är att kommunen nu har en god bild av hur många kyltorn det finns i Huddinge.

De kyltorn som hittats under inventeringen kommer fortsättningsvis att ingå i kommunens ordinarie tillsyn. Detta för att följa upp att service, rengöring och provtagning utförs regelbundet, och därmed minska risken för legionellautbrott.

– Inventeringen har också inneburit att vi nu har en etablerad kontakt med de företag och verksamheter som har kyltorn och kunskapen om hur kyltorn ska hanteras har också ökat, vilket är positivt, säger Staffan Stafström.

Kyltornsinventeringen genomfördes av miljötillsynsavdelningen på natur- och byggnadsförvaltningen från maj till och med augusti i år.

Not: Ett kyltorn är en anläggning som kyler ner vatten genom avdunstning till atmosfärens luft. Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer.

För mer information, kontakta:

Staffan Stafström, miljöchef, natur- och byggnadsförvaltningen, 08–535 364 44, 
staffan.stafstrom@huddinge.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Huddinge kommun, 08–535 301 71, ulrika.lamberth@huddinge.se

Nyckelord

Dokument

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum