Röda korset

Humanitär hjälp till översvämningsdrabbade Pakistan 

Dela

Förödande översvämningar drabbar just nu Pakistan. Över 3,1 miljoner människor har tvingats fly undan vattenmassorna och siffran över omkomna uppgår till tusen men befaras stiga. Röda Halvmånen/Röda Korset ökar sina hjälpinsatser i drabbade områden.

Foto: Pakistans Röda Halvmåne
Foto: Pakistans Röda Halvmåne

Översvämningarna och jordskreden skedde först i bergsområden, men påverkar nu allt större delar av lågt liggande jordbruksområden. Bönderna drabbas omedelbart och får allt svårare att försörja sig och sina familjer, säger Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset som står redo att skicka pengar och personal. 

 – Tyvärr fruktar jag att vi har det värsta framför oss då vi vet att dessa typer av översvämningar innebär en ökad risk för vattenburna sjukdomar. Många har inte heller återhämtat sig från covid-19. 

Över 710 000 boskapsdjur har svepts bort och tusentals kilometer av vägar och broar förstörts i monsunregnen som nu är nästan tio gånger värre än vanligt. Förstörelsen påminner enligt ögonvittnen om en jordbävning. Samtidigt är katastrofen i sin fulla omfattning ännu inte känd då byar i avlägsna delar inte kunnat nås på grund av översvämmade vägar. 

 – Den förödelse som vi just nu ser ger en skrämmande påminnelse om de katastrofala översvämningarna som drabbade 20 miljoner människor 2010, säger Tage Zeineldin. 

För närvarande når Pakistans Röda Halvmåne ut med akut hjälp i 23 av de mest drabbade distrikten. Över 500 anställda och volontärer har mobiliserats.  

 – Läget är allvarligt och förvärras för varje dag. Drabbade har svårt att sätta sig i säkerhet och är naturligtvis kraftigt försvagade av brist på tak över huvudet, mat och rent vatten, säger Abrar ul Haq, ordförande för Pakistans Röda Halvmåne.  

Hjälpbehoven är stora och Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) har vädjat om nära 290 miljoner konor för att bistå 324 000 människor till slutet av år 2023. Hjälpinsatsen omfattar bland annat tak över huvudet, kontantstöd, vatten och sanitet. På plats i landet för att hjälpa är även Turkiska Röda Halvmånen, Tyska Röda Korset och Norges Röda Kors.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Pakistans Röda Halvmåne
Foto: Pakistans Röda Halvmåne
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset skickar 1,5 miljoner kronor till Uganda för bekämpning av ebolaviruset14.11.2022 11:20:00 CET | Pressmeddelande

Uganda står inför ännu ett utbrott av den allvarliga virussjukdomen ebola (EVD). Det första fallet av EVD rapporterades den 20 september 2022. Återigen tar Röda Korsets volontärer på sig skyddskläder för att hjälpa till med säkra och värdiga begravningar. Svenska Röda Korset har nu beslutat om att stötta den livsviktiga insatsen med att stoppa spridningen med 1,5 miljoner kronor.

Migrationspolitiska förslag går emot folkviljan visar ny undersökning14.10.2022 12:24:39 CEST | Pressmeddelande

Regeringsöverenskommelsen som idag presenterades innehåller migrationspolitiska förslag som går tvärs emot folkviljan. En klar majoritet av svenska folket vill att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige. En majoritet anser även att vuxna och barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum