Röda korset

Humanitär hjälp till översvämningsdrabbade Pakistan 

Dela

Förödande översvämningar drabbar just nu Pakistan. Över 3,1 miljoner människor har tvingats fly undan vattenmassorna och siffran över omkomna uppgår till tusen men befaras stiga. Röda Halvmånen/Röda Korset ökar sina hjälpinsatser i drabbade områden.

Foto: Pakistans Röda Halvmåne
Foto: Pakistans Röda Halvmåne

Översvämningarna och jordskreden skedde först i bergsområden, men påverkar nu allt större delar av lågt liggande jordbruksområden. Bönderna drabbas omedelbart och får allt svårare att försörja sig och sina familjer, säger Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset som står redo att skicka pengar och personal. 

 – Tyvärr fruktar jag att vi har det värsta framför oss då vi vet att dessa typer av översvämningar innebär en ökad risk för vattenburna sjukdomar. Många har inte heller återhämtat sig från covid-19. 

Över 710 000 boskapsdjur har svepts bort och tusentals kilometer av vägar och broar förstörts i monsunregnen som nu är nästan tio gånger värre än vanligt. Förstörelsen påminner enligt ögonvittnen om en jordbävning. Samtidigt är katastrofen i sin fulla omfattning ännu inte känd då byar i avlägsna delar inte kunnat nås på grund av översvämmade vägar. 

 – Den förödelse som vi just nu ser ger en skrämmande påminnelse om de katastrofala översvämningarna som drabbade 20 miljoner människor 2010, säger Tage Zeineldin. 

För närvarande når Pakistans Röda Halvmåne ut med akut hjälp i 23 av de mest drabbade distrikten. Över 500 anställda och volontärer har mobiliserats.  

 – Läget är allvarligt och förvärras för varje dag. Drabbade har svårt att sätta sig i säkerhet och är naturligtvis kraftigt försvagade av brist på tak över huvudet, mat och rent vatten, säger Abrar ul Haq, ordförande för Pakistans Röda Halvmåne.  

Hjälpbehoven är stora och Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) har vädjat om nära 290 miljoner konor för att bistå 324 000 människor till slutet av år 2023. Hjälpinsatsen omfattar bland annat tak över huvudet, kontantstöd, vatten och sanitet. På plats i landet för att hjälpa är även Turkiska Röda Halvmånen, Tyska Röda Korset och Norges Röda Kors.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Pakistans Röda Halvmåne
Foto: Pakistans Röda Halvmåne
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Patrik Nygren-Bonnier ny kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset19.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Patrik Nygren-Bonnier tillträdde sin roll som kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset den 1 september. Patrik har tidigare bland annat erfarenhet som marknadschef på IKEA, Åhléns och Swedbank Försäkring. Därtill har han under 15 år haft olika positioner på flera reklambyråer. – Det här är ett både hedersamt och spännande uppdrag. Jag hoppas att min erfarenhet av att arbeta med stora och välkända varumärken kan komma väl till pass i arbetet med Svenska Röda Korset. Jag är glad och stolt att tillsammans med mina nya duktiga kollegor få påbörja arbetet för världens största humanitära organisation, säger Patrik Nygren-Bonnier. Patrik Nygren-Bonnier kommer att vara placerad på Svensk Röda Korsets kontor i Stockholm. – Patrik Nygren-Bonnier kommer bli en stor tillgång för Svenska Röda Korset genom sin erfarenhet av att driva marknadsavdelningar i stora globala organisationer. Han tillför expertis inom flera viktiga områden, och kommer snabbt kunna förstärka grunden och ident

Fatigue inte ett alternativ när den globala hungerkrisen fördjupas 13.9.2022 14:28:37 CEST | Pressmeddelande

Varningslamporna blinkar klarrött: Väpnade konflikter, klimat-relaterade kriser, ekonomiska svårigheter och politiska hinder leder till en växande våg av hunger i flera länder i världen. Misären för miljoner människor kommer att fördjupas om inte omedelbara och snabba åtgärder sätts in. Det säger Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samband med FNs generalförsamling.

3 800 anhöriga saknas av personer i Sverige31.8.2022 10:22:02 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 091 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 800 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum