Svenska kyrkan

Humanitära hjälpinsatser avbryts tillfälligt

Dela

Act Svenska kyrkans samarbetspartners på plats i nordöstra Syrien har, på grund av säkerhetsläget, för tillfället tvingats avbryta pågående hjälpinsatser. Läget beskrivs som kaotiskt. Stödinsatser riktas nu till de människor som flyr till omkringliggande länder, framför allt Irak.

Danska DanChurchAid (DCA), som är Act Svenska kyrkans partner på plats i området, har liksom flera andra biståndsorganisationer tvingats evakuera sin personal. På grund av det försämrade säkerhetsläget har de humanitära insatserna för tillfället avbrutits inne i Syrien.

– Just nu undersöker vi tillsammans med DCA var och när verksamheten i Syrien kan återupptas. Vi har beredskap att göra det så snart som säkerhetsläget tillåter, säger Rania Salameh, humanitär handläggare för Act Svenska kyrkan.

Turkiet påbörjade den 9 oktober en mark- och flygoffensiv mot nordöstra Syrien, det kurdiskt styrda området i landet. De nya stridigheterna i området har på kort tid skapat 150 000 nya internflyktingar, och antalet befaras stiga till upp emot 400 000 den närmaste tiden.

– Situationen är kaotisk och många flyr i panik från området. Problemet är att de som flyr inte vet vart de ska ta vägen. Det är cirka 50 mil till den närmaste fungerande gränsen till den kurdiska delen av Irak, berättar Rania Salameh, som står i ständig kontakt med partner och är orolig över utvecklingen.

Just nu fokuseras stödet till omkringliggande länder, framförallt Irak. I takt med att allt fler syriska flyktingar lyckas ta sig över gränsen beräknas de akuta humanitära behoven, som mat och tak över huvudet, öka kraftigt inom kort.

– Vi är genom våra partner redo att hjälpa dem som tar sig över gränsen till Irak och kan vid behov skala upp stödet ytterligare till närliggande länder, säger Rania Salameh.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, Act Svenska kyrkan (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Svenska kyrkan får 5 miljoner i bidrag till arbetet med socialt särskilt utsatta2.7.2020 12:11:47 CESTPressmeddelande

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt bidrag till civilsamhällets organisationer som ska hjälpa samhällets mest utsatta människor under coronapandemin. Svenska kyrkan får 5 miljoner kronor. Detta beslutade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) igår. Pengarna ska användas till att skala upp församlingars ordinarie verksamhet under hela 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum