Sida

Humanitärt stöd till drabbade av vulkanutbrott i Kongo

Dela

Fler än 400 000 kongoleser har flytt undan eller evakuerats i samband med vulkanutbrott och jordbävning från staden Goma i östra Demokratiska republiken Kongo. Biståndsmyndigheten Sida har beviljat stöd på tre miljoner kronor till biståndsorganisationen Action Against Hunger för att leverera vatten och ge psykosocialt stöd till de svårast drabbade.

Många barn i den kongolesiska miljonstaden Goma har drabbats av vulkanutbrott och jordbävning. Foto: UNICEF DRC Acland
Många barn i den kongolesiska miljonstaden Goma har drabbats av vulkanutbrott och jordbävning. Foto: UNICEF DRC Acland

– Det är mycket viktigt att människor snabbt får hjälp nu, när de flytt i all hast för att komma undan en mycket farlig situation. Utbrottet har också förstört en central vattenledning och många människor saknar rent vatten vilket ökar risken för kolera, säger Jakob Wernerman, chef för humanitära enheten på Sida.

Vulkanen Nyiragongo som ligger strax intill staden Goma med två miljoner invånare fick ett utbrott den 21 maj som sedan följts av flera jordbävningar. Enligt de senaste rapporterna har fler än 400 000 människor nu flytt eller evakuerats från området för att komma undan flytande lavaströmmar, efterskalv och risken för nya skalv.

Stöd för mental hälsa samt vatten och sanitet är bland de prioriterade behoven enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA. Bland annat har den huvudsakliga vattenledningen förstörts vilken har hindrat all vattentillförsel till de norra delarna av Goma.

– Utbrottet skedde i ett område där många människor redan lever under svåra omständigheter med allvarliga humanitära behov. Bland annat är 3,2 miljoner i akut behov av mat i den här regionen, säger Jakob Wernerman.

Action Against Hunger får nu tre miljoner kronor för snabba insatser. Målet är att under fyra månader nå ut till 20 000 av de värst drabbade. Insatsen ska bidra till att förebygga kolerautbrott genom att leverera rent vatten, och förse nästan 1 000 barn och vuxna med psykosocialt stöd.

Stödet går genom Sidas särskilda snabbmekanism som gör det möjligt för organisationer som Sida redan tidigare har avtal med att inom 24 timmar kunna ge stöd vid exempelvis naturkatastrofer.

Vulkanen är mycket aktiv och faran är långt ifrån över för de många kongoleser som bor i närområdet. Sida har nu även sagt ja till Action Against Hunger för att ändra om i ett pågående projekt för att svara mot de nya behoven.

Sida följer situationen noga och det flexibla stöd till ett flertal organisationers verksamhet i DR Kongo - Internationella Rödakorskommittén ICRC, FN-organisationerna WFP, UNICEF, OCHA och UNHCR samt Norska Flyktingrådet NRC - bidrar även till pågående insatser och behovsbedömningar på plats i det drabbade området.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Många barn i den kongolesiska miljonstaden Goma har drabbats av vulkanutbrott och jordbävning. Foto: UNICEF DRC Acland
Många barn i den kongolesiska miljonstaden Goma har drabbats av vulkanutbrott och jordbävning. Foto: UNICEF DRC Acland
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd till civilbefolkningen i Gaza och på Västbanken28.5.2021 17:41:25 CEST | Pressmeddelande

Biståndsmyndigheten Sida har beslutat om 53 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till drabbade av den senaste tidens strider i Gaza och på Västbanken. Civilbefolkningen har drabbats hårt med många döda och skadade och behoven är stora av sjukvård och mediciner men också av vatten, mat, sanitet, tak över huvudet, bränsle och psykosocialt stöd för traumatiserade barn och ungdomar.

Pressinbjudan: Stockholm Internet Forum, SIF21: Mobilisering för digital motståndskraft – ett fritt, öppet och säkert internet i kölvattnet av pandemin3.5.2021 15:27:00 CEST | Pressinbjudan

Ska internet vara en tillgång för att stärka demokratin – eller ska det tillåtas vara ett verktyg för att begränsa och krympa det demokratiska utrymmet? Digitaliseringen i samhället har ökat rejält under pandemin. Miljarder människor kan tack vare utvecklade digitala verktyg fortsätta jobba, kommunicera och sköta ärenden trots att samhällen helt eller delvis stängts ner. Men ökad digitalisering har också en mörk baksida: en växande klyfta mellan de som har och de som inte har tillgång till internet, men allra allvarligast är kanske att statsmakter ökat sin kontroll av media, nätaktivister, MR-försvarare och andra med hjälp av övervakningstekniker och nedstängning av internet. Den 10–12 maj arrangeras för sjunde gången Stockholm Internet Forum (SIF). Eventet, som i år är helt digitalt, kommer under tre dagar att samla många intressanta deltagare, med nära tusen personer anmälda. Deltagarna är nätaktivister, demokratiföreträdare och journalister från hela världen. SIF erbjuder en plattfo

Rekordmånga i behov av humanitärt stöd under pandemin28.4.2021 18:36:47 CEST | Pressmeddelande

Antalet människor i behov av humanitärt stöd har nått nya rekordnivåer. På bara ett år har behoven av humanitärt stöd och skydd ökat med 40 procent, från 168 miljoner människor under 2020 till 235 miljoner människor i år. Fler drabbas av konflikt och naturkatastrofer men ökningen beror kanske framför allt på covid-19 som drabbat människor hårt över hela världen. Däremot följer inte finansieringen denna branta behovskurva, under förra året var bara hälften av FN:s appeller finansierade. Sida fördelar nu stöd till drabbade ur en rekordstor humanitär budget på drygt 4,2 miljarder.

Sida-stöd till människor som flyr undan våldet i Myanmar1.4.2021 15:15:00 CEST | Pressmeddelande

Den hårdnande situationen i Myanmar har lett till att tusentals människor i sydöstra delen av landet tvingats fly undan militärregimens attacker. Sida har nu beviljat akut stöd på tre miljoner kronor till internflyktingar med kontanter till basvaror köksutrustning och hygienkit. En stor andel av internflyktingarna är barn som nu är traumatiserade av våldet, och en del av stödet går till att utbilda föräldrar och skolpersonal i hur man ger barn psykosocialt stöd och till skolkit.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum