Örnsköldsviks Kommun

Hundratals barn och elever får starta hösten i nya fräscha skollokaler

Dela

Inom loppet av en vecka invigs helt nya lokaler för förskola och grundskola på tre platser i Örnsköldsvik. Konkreta steg i linje med kommunens mål att bygga ett lärande för livet. Media hälsas välkomna till respektive invigning som hålls 2, 5 och 10 september.

Ängsmarkens förskola är byggd i två plan med halvplansförskjutning vilket ger byggnaden en spännande form.
Ängsmarkens förskola är byggd i två plan med halvplansförskjutning vilket ger byggnaden en spännande form.

Tre stora satsningar på nya skollokaler i Örnsköldsviks kommun går nu i mål. Cirka 700 barn och elever samt  ett stort antal pedagoger kan denna höst glädja sig åt att få starta höstterminen i nya fräscha lokaler med stimulerande arbetsmiljö. I dagarna sker den officiella invigningen av Ängsmarkens förskola, Höglidenskolan och Anundsjöskolan.

Ängsmarken
Ängsmarkens förskola, i Gullänget, har åtta avdelningar med plats för cirka 120 förskolebarn i åldrarna 1 – 6 år. Förskolan ligger strategiskt placerad intill Ängetskolan med en stimulerande utemiljö och skogen som närmaste granne.

Ledord för byggnadens inre planlösning har varit att skapa en kulturell, social och demokratisk mötesplats där öppenhet och olikhet uppmuntras. Ett gemensamt inomhustorg och en stor ateljé stimulerar till gemenskap och kreativt skapande. Något helt nytt är också att på Ängsmarken finns en pedagogista  med särskilt ansvar för att vara drivande i det pedagogiska arbetet.

Höglidenskolan
Höglidenskolan i centrala Örnsköldsvik är en helt ny grundskola dimensionerad för cirka 350 elever. Genom att samla högstadieelever från Sörlidenskolan och Höglandskolan i den nya skolan frigörs välbehövliga skollokaler i centrum, där behovet är stort.

Höglidenskolan har 300 elever vid skolstarten och arbetar efter värdeorden ”trygghet, stolthet och framtid”. Namnet på den nya skolan har eleverna röstat fram, som en sammansmältning av Högland och Sörliden.

Anundsjöskolan
Anundsjöskolan blir, efter en omröstning bland eleverna, det nya namnet på tidigare Bredbynskolan. Den nya skolbyggnaden inrymmer grundskolans verksamhet med årskurserna 7 – 9 på det övre av de två våningsplanen och årskurs F-6 samt fritidshem på det nedre våningsplanet. Utöver att en helt ny byggnad kommit på plats, har även befintliga lokaler renoverats för bland annat rektorsexpedition och personalutrymmen samt ett nytt närbibliotek i Bredbyn.

- Att vi nu inviger tre skolor är stort, ändå är det bara startskottet på det som komma ska. Det är viktiga satsningar för att Örnsköldsvik ska vara fortsatt attraktivt och växa som kommun säger bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park.­

Media hälsas välkomna till invigning x 3
Varje förskola/skola kommer att hålla sin egen officiella invigning där något av kommunalråden kommer att delta. Media är välkomna vid samtliga tillfällen.

Måndag 2 september, kl 09:00 Ängsmarkens förskola, Älgvägen 23, Örnsköldsvik

Torsdag 5 september, kl 11:00 Höglidenskolan, Folkparksgatan 6, Örnsköldsvik

Tisdag 10 september, kl 11:00 Anundsjöskolan, Köpmangatan 68, Bredbyn

Nyckelord

Kontakter

Kristoffer Park, bildningsnämndens ordförande, 073-025 64 74.
Eric Bagger, projektansvarig bildningsförvaltningen, 070 – 662 10 82.
Kristina Rastbäck, chef bildningsförvaltningen,070-190 90 55.

Bilder

Ängsmarkens förskola är byggd i två plan med halvplansförskjutning vilket ger byggnaden en spännande form.
Ängsmarkens förskola är byggd i två plan med halvplansförskjutning vilket ger byggnaden en spännande form.
Ladda ned bild
Anundsjöskolan med ny utemiljö vänd mot grönområde.
Anundsjöskolan med ny utemiljö vänd mot grönområde.
Ladda ned bild
Höglidenskolan är den nya arbetsplatsen för 300 högstadieelever i centrala Örnsköldsvik.
Höglidenskolan är den nya arbetsplatsen för 300 högstadieelever i centrala Örnsköldsvik.
Ladda ned bild
Ängsmarkens förskola, fasad mot gatan.
Ängsmarkens förskola, fasad mot gatan.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

Information från kommunstyrelsen i Örnsköldsvik4.2.2020 17:22:59 CETPressmeddelande

Här följer kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik den 4 februari 2020. Kompletta handlingar finns på kommunens webbplats. Vill utreda hamnutbyggnad Kommunstyrelsen vill att fullmäktige ska ge kommunorganisationen i uppdrag att genomföra de utredningar som krävs för att fatta ett beslut om att bygga ut hamnen i Hörneborg i Örnsköldsviksfjärden till en allmän hamn. Utredningar ska också genomföras för att kunna fatta beslut om den strategiska utvecklingen av godsterminalen i Arnäsvall och om vägnätets bärighet för bärighetsklass 4. Bakgrunden är den rapport om infrastruktur för framtida godstransporter som tagits fram och som visar på brister i infrastrukturen och förslag på prioriteringar för att klara industrins prognoser om ökade godsmängder. Föreslår avslag på cykelledsförslag Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige ska avslå den motion som Bo Ekeborg (SD) har lämnat in om en förändrad dragning av cykelleden från Järveds båthamn till Hamnparken och Arena

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum