Tullverket

Hundsmugglare alltmer organiserade

Dela

Rekordmånga hundar stoppades från att föras in i Sverige under 2020. Under förra året var det 280 hundar som av olika anledningar stoppades vid landets gränser. Året innan var det 200 hundar trots en betydligt mer omfattande resandeström. Det visar statistik från Tullverket som ser att hundsmuggling blivit alltmer intressant för kriminella.

Hundsmugglingen fortsätter öka. Under förra året stoppades 280 hundar vid Sveriges gränser. Foto: Tullverket
Hundsmugglingen fortsätter öka. Under förra året stoppades 280 hundar vid Sveriges gränser. Foto: Tullverket

- Vi ser att smugglingen idag är mer organiserad. Ofta kommer hundarna från Polen men på senare tid har vi också sett allt fler hundar som kommer från Serbien. Tidigare var det vanligare med Ungern, Bulgarien och Rumänien, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Smugglingen fortsätter öka

Den stora ökningen i smugglingen kom under hösten 2020 när tillgången på hundar vida understeg efterfrågan. Uppfödare i Sverige kunde inte möta det behov som uppstått under pandemin vilket öppnade en marknad för mindre nogräknade hundförsäljare. Och trenden har fortsatt under årets första två månader. Fram till 28 februari har Tullverket stoppat hela 91 hundar vid landets gränser, vilket är en markant ökning jämfört med samma period ifjol då 28 hundar stoppades.

- Ökningen beror också på att Tullverket skärpt kontrollerna och fått bättre verktyg för att avslöja hundsmugglarna, säger Håkan Hansson.

Hundköpare blir smugglare

Samarbetet med andra myndigheter som Jordbruksverket och polisen i det här arbetet har också intensifierats vilket fått resultat. Det har gjort det svårare för smugglarna som försöker hitta nya sätt att få in hundar som stoppats och skickats tillbaka.

Ett sätt som blev allt vanligare under 2020 var att smugglare som tvingats åka tillbaka hörde av sig till köparna som beställt hundarna på nätet och sade åt dem att åka till exempel till Danmark och hämta sin hund.

- Det innebär att hundköparna själva blir smugglare och riskerar att dömas för detta brott, säger Håkan Hansson.

Sjuka hundar behandlas illa

Hundsmugglingen är svår att komma åt så länge det finns köpare i Sverige som är beredda att chansa och köpa en valp som både kan vara allvarligt sjuk i till exempel rabies och som smugglats in under vedervärdiga förhållanden.

- Hundarna behandlas mycket illa och är ofta i dåligt skick. Det brott som man kan misstänkas för är inget ringa brott och fängelse är en vanlig påföljd vid införsel av fler hundar i syfte att säljas. Även köpare kan bli misstänka för brott och de kan också få fängelse för köpet, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets rättsavdelning och expert på handel med levande djur.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590

Nyckelord

Bilder

Hundsmugglingen fortsätter öka. Under förra året stoppades 280 hundar vid Sveriges gränser. Foto: Tullverket
Hundsmugglingen fortsätter öka. Under förra året stoppades 280 hundar vid Sveriges gränser. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer28.9.2021 08:03:17 CEST | Pressmeddelande

Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvärre måste de ofta släppas eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Därmed kan de rulla vidare på de svenska vägarna med sina tunga fordon och utgöra en livsfara för andra trafikanter. Därför vill Tullverket nu se en översyn av lagstiftningen så att drograttfylla betraktas som ett grovt brott när chauffören kör ett tungt fordon.

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger1.7.2021 15:43:13 CEST | Pressmeddelande

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum