Stockholms stad

Hur efterlevs stadens hållbarhetskrav vid byggande? Nytt system ska ge svaret.

Dela

Stockholms stads exploateringskontor ansvarar för att anvisa mark till byggaktörer för att bygga bostäder och kontor i ett växande Stockholm. Utvecklingen behöver ske hållbart och nu lanserar staden ett verktyg, Uppföljningsportalen, som ett stöd för att följa upp stadens hållbarhetskrav.

Foto:Stockholms stad/Jany Plevnik.
Foto:Stockholms stad/Jany Plevnik.

Uppföljningsportalen är ett webbaserat verktyg där varje byggaktör som anvisas mark i staden också enkelt rapporterar in sina värden i systemet. På så sätt kan staden följa hur hållbarhetskraven efterlevs bland byggaktörerna.

- Stockholms stad har höga ambitioner för att utveckla staden hållbart. Då måste vi vara tydliga med våra hållbarhetskrav och vara bra på att följa upp och se till att utvecklingen går åt rätt håll, säger Anders Johnson, miljöchef på exploateringskontoret.

Flera miljökrav
De krav som staden följer upp handlar om hållbar energianvändning, miljöanpassade transporter, hållbar mark- och vattenanvändning samt att byggmaterialet ska vara fritt från gifter och att trä- och stenmaterial ska produceras på ett hållbart sätt.

Verktyget är uppbyggt och anpassat utifrån erfarenheter från stadens profilområde inom hållbar stadsutveckling, Norra Djurgårdsstaden.

- Syftet med Uppföljningsportalen är att på ett enkelt och enhetligt sätt systematisera uppföljningen av kraven. Det gäller både i den tidiga planeringsfasen, under själva byggskedet och efteråt när byggnaden står klar, och att alla byggaktörer behandlas lika, säger Pernilla Morris som leder arbetet med Uppföljningsportalen på exploateringskontoret.

Den 22 januari anordnas en digital utbildning i verktyget för byggbranschen.

För mer information om Uppföljningsportalen, kontakta:

Pernilla Morris, projektledare Miljö & Teknik, exploateringskontoret Stockholms stad
e-post: pernilla.morris@stockholm.se
tel: 08-508 264 74

Nyckelord

Kontakter

Pernilla Morris, projektledare Uppföljningsportalen, exploateringskontoret Stockholms stad
e-post: pernilla.morris@stockholm.se
tel: 08-508 264 74

Bilder

Foto:Stockholms stad/Jany Plevnik.
Foto:Stockholms stad/Jany Plevnik.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Arbetslivets skola Frans Schartaus Handelsinstitut får fortsatt förtroende av MYH19.1.2021 16:29:07 CETPressmeddelande

Under tisdagen 19 januari presenterade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) sin lista på beviljade YH-utbildningar de kommande fem åren. Frans Schartaus Handelsinstitut beviljades nya starter för Hotel Management, Läkemedelstekniker, Medicinsk sekreterare (som nu får dubbla starter), Offentlig upphandlare, Revenue Management & Data Analyst samt TRAC Turism - och Resekonsult.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum