Center mot våldsbejakande extremism

Hur kan vi arbeta mot våldsbejakande extremism?

Dela

Hur kan vi ge kunskap och stöd till yrkesverksamma i arbetet mot våldsbejakande extermism och hur arbetar kommunerna? Vad är salafism? Vilken lägesbild har Säkerhetspolisen? Vad är det som lockar i de extremistiska miljöerna och hur var det att infiltrera alt-right-rörelsen? Det är några av frågorna som lyfts i det första seminariet som anordnas idag av Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Under seminariet medverkar bland andra justitieminister Morgan Johansson,Brås generaldirektör Erik Wennerström samt CVE:s chef Jonas Trolle. Seminariet Samling mot våldsbejakande extremism anordnas för att lyfta olika perspektiv på extremism, sammanfatta uppstartsåret och hur CVE kommer att arbeta framöver.

– Vi har mycket på gång och har kommit en bra bit på väg, trots att vi är relativt nystartade. Bland annat har vi gett stöd till ett 30-tal kommuner för att hjälpa dem att utveckla sitt förebyggande arbete när det gäller våldsbejakande extremism. Vi arbetar även med att sammanställa forskning och erfarenheter inom våldsbejakande extremism och planerar för olika former av utbildningsinsatser, säger Jonas Trolle, chef på CVE.  

Förutom CVE:s egna medarbetare är även ett antal andra sakkunniga inbjudna för att beskriva lägesbilder och delge erfarenheter. Under seminariet medverkar bland andra Patrik Hermansson, HOPE not Hate. Under ett år infiltrerade han alt-right-rörelsen och lyckades komma nära ledningsskiktet av brittiska och amerikanska nazister; Ahn-Za Hagström och Fredrik Hallström, Säkerhetspolisen, ger en nationell och internationell lägesbild; professor Mohammad Fazlhashemi, Uppsala universitet, pratar om salafismen i Sverige och docent Nazar Akrami, Uppsala universitet, beskriver vilka psykologiska krafter som kan påverka vissa att dras till våldsbejakande miljöer. Vi får också ta del av hur arbetet ser ut i några kommuner och vilka erfarenheter de gjort.

Datum: 27 november 2018

Plats: Stockholm Waterfront Congress Center, Nils Ericsons plan 4, Stockholm.

Tid: Klockan 10-16.30

Seminariet kommer att livesändas. Fullständigt program finns på www.cve.se

För ytterligare information

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Center mot våldsbejakande extremism
Center mot våldsbejakande extremism
Box 1386
111 93 Stockholm

08-527 44 200http://www.cve.se

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ska stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå).

Följ Center mot våldsbejakande extremism

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Center mot våldsbejakande extremism

Stöd till kommuners arbete mot våldsbejakande extremism har utvärderats1.6.2021 14:16:11 CEST | Pressmeddelande

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) anordnade under tisdagen den första juni en digital samling för kommuner. Under webbinariet presenterades en utvärdering av centrets behovsanpassade stöd till kommuner i deras arbete mot våldsbejakande extremism. Utvärderingen har utförts av Ramboll Management Consulting på uppdrag av CVE och visar att kommunerna överlag är nöjda med stödet.

Ny rapport om vit makt-miljön30.6.2020 14:58:30 CEST | Pressmeddelande

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) presenterar en kunskapsöversikt om vit makt-miljön i Sverige. Kunskapsöversikten tar upp miljöns ideologiska särart och likhet med övriga högerextrema strömningar, dess historia, aktivitet och symboler. Rapporten är en sammanställning av forskning och annan kunskap om ämnet. CVE kommer att publicera liknande kunskapsmaterial om andra våldsbejakande extremistmiljöer i Sverige.

Rädda Barnen och CVE startar stödtelefon mot extremism17.1.2020 11:25:09 CET | Pressmeddelande

Rädda Barnen och Center mot våldsbejakande extremism (CVE) startar en nationell stödtelefon mot våldsbejakande extremism, dit till exempel oroliga anhöriga eller personer som vill lämna våldsbejakande miljöer kan ringa. Arbetet sker inom ramen för idéburet offentligt partnerskap (IOP), en samverkansmodell mellan offentliga och idéburna sektorn. Rädda Barnen ansvarar för den dagliga verksamheten. Telefonen kommer att vara tillgänglig för personer i alla åldrar och startar i mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum