Betting.se

Hur långt kan Sverige gå i detta EM?

Dela

Sommarens Fotbolls-EM blir det sjätte raka EM-slutspelet som Sverige är kvalificerat för. Endast en gång av de fem mästerskapen har Sverige tagit sig förbi gruppspelet men nu finns det goda chanser att den negativa trenden kan brytas. Sverige har ett intressant lag där offensiven ser bra ut och även om lottningen är tuff finns det hopp om avancemang och ännu en lång blågul mästerskapssommar.

Enligt odds på EM ser inte Sveriges chanser att göra stordåd under detta EM jättebra ut.

Gruppspelet

Sverige har en ganska tuff grupp med Spanien, Polen och Slovenien. Det är definitivt Spanien som är favorit att vinna och fördelen blir inte mindre med tanke på att laget spelar sina samtliga matcher hemma i Bilbao. Sverige ställs mot Spanien i premiären och det blir definitivt en svår uppgift. Skulle Sverige ta poäng borta mot Spanien bör svenskarna vara mer än nöjda.

Polen är annars nationen som Sverige förväntas göra upp om andraplatsen. Det polska landslaget leds av Bayern Münchens megastjärna Robert Lewandowski. Nationen hade det tufft under VM 2018 och åkte ur gruppspelet men gjorde ett starkt EM-kval och är definitivt ett hot under EM. Sveriges nyckelmatch blir därför andra matchen i gruppspelet mot polackerna.

Ska det bli avancemang för andra mästerskapet i rad för Janne Andersson finns det inget utrymme för poängtapp mot Slovenien i den sista gruppspelsmatchen. Slovenien är den nation som förväntas hamna sist i gruppen och det är svårt att se Slovenien ta poäng från Spanien eller Polen. Sverige kliver in i den avgörande gruppspelsmatchen som ganska klara favoriter.

Att vinna mot Spanien i premiären kan bli tufft men visst finns det goda möjligheter att hamna före Polen och Slovenien. Den svenska offensiven ser spännande ut och så länge Sverige inte blir sämre än tvåa i gruppen finns det en inte allt för omöjlig väg vidare i slutspelet.

Vilket lag väntar i ett eventuellt slutspel?

De två bästa från varje grupp går vidare till åttondelsfinal tillsammans med de fyra bästa treorna från de sex grupperna. Sverige tillhör grupp E och om det svenska landslaget skulle vinna gruppen väntar en av de fyra grupptreorna. Om Sverige däremot skulle komma tvåa i gruppen, vilket i ärlighetens namn är något mer troligt med tanke på att Spanien finns med i samma grupp, väntar tvåan från grupp D.

Där spelar Kroatien, England, Tjeckien och Skottland. Sverige vill garanterat undvika England i en åttondelsfinal och hoppas i ett sådant scenario att det blir Kroatien, Tjeckien eller Skottland. Sverige vann ett av två möten mot Kroatien i Nations League men var bättre sett över två matcher. Att vinna mot Tjeckien eller Skottland borde också vara möjligt.

Om Sverige slutar trea i gruppen väntar en gruppsegrare vilket kanske inte är så kul med tanke på vilka lag som är favoriter i de olika grupperna. En andra plats är dock ingen omöjlighet och då är vägen till kvartsfinal långt ifrån omöjlig.

Sverige spelschema i EM-slutspelet

  • Måndag 14:e juni kl 21:00 Spanien – Sverige (Bilbao)
  • Fredag 18:e juni kl 15:00 Sverige – Slovakien (Dublin)
  • Onsdag 23:e juni kl 18:00 Sverige – Polen (Dublin)

Om

Följ Betting.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.