Åre 2019 AB

HUR MÅR DINA LAGG EGENTLIGEN?

Dela

Hur är det egentligen med skidorna och skidkläderna nu när snön är borta? Tog du dem direkt från säsongens sista åk till skrubben eller förrådet och nu ligger allt där tills det är dags för nästa säsong? Ta då ut utrustningen igen och ge dem lite kärlek inför Åre 2019 – här delar två experter med sig av sina bästa tips!

Skidor och pjäxor

Om skidorna får stå obehandlade under sommaren kommer du att få torra belag som glider dåligt så ta en eftermiddag och ge laggen lite omsorg. Om du inte känner dig bekväm med att göra allt själv – gå till närmaste sportbutik och se om de kan hjälpa dig.

– Det viktigaste är att man vallar in skidorna med paraffinvalla så man har ett skyddande lager på belaget. En del säger att det ska vara riktigt varm valla men det går lika bra att använda den du använder under vintern, men kanske inte den du har för de kallaste förhållandena (-10 grader eller kallare), säger Håkan Johansson på Verkstan i Åre, tillika servicetekniker åt Svenska skidförbundet.

Börja med att slipa kanterna så de är fina till första åket nästa säsong och rengör belaget. Om du har åkt långt in på vårsäsongen kan mycket smuts ha fastnat i belaget så se till att få bort det.

– Då kan man ta lite vallaväck för att få bort smutsen och sedan borsta med mässingborste.

Ta sedan bort vallan från kanterna. Om detta finns olika åsikter men enligt Håkan Johansson kan vallan orsaka skador.

– Man ska skrapa bort all vall från kanterna för annars kan det rosta.

Lägg sedan på ett lager valla som inte sicklas av. Tanken är att vallan ska återfukta och skydda skidan under sommaren så låt vallan ligga.

Vissa avlastar bindningen genom att ställa ner spänningen lite mot vad de har under säsongen. Dagens bindningar är relativt täta konstruktioner så det kommer inte att rosta inne i en modern bindning, menar Håkan Johansson. Däremot kan pjäxorna behöva ses över.

– Se till att det inte är några veck på innerskon och knäpp igen pjäxan så plasten håller den form man vill ha. Det man kan göra är att ta ur innerskon och låta den torka men oftast räcker det med att den inte har veck, säger han. 

Tips: Förvara dina skidor mörkt och svalt och gärna liggande.

Skidkläderna

Skidkläder med vattenavvisande membran eller en impregnering håller vätan borta. Många tror att det skadar plaggen att tvätta dem men det är faktiskt tvärtom. Smuts gör att de vattenavvisande egenskaperna försämras så rådet är tvätta plaggen innan de åker in i garderoben.

– Det bästa är att använda ett tvättmedel som är anpassat för vattenavvisande plagg men flytande tvättmedel funkar också. Bara man inte använder inte pulvertvättmedel. De anpassade tvättmedlen är skonsammare vilket är bra för livslängden och det är ju det man vill åt, säger Anders Olsson, stor friluftsentusiast och butikschef på Haglöfs i Åre.

Det finns ett stort sortiment i sportbutikerna och vi rekommenderar givetvis de mer miljövänliga alternativen. Följ anvisningarna på tvättmedlet och ditt plagg och tvätta funktionskläderna separat från annan tvätt. Vattentäta eller vattenavvisande plagg mår bra av att värmas upp efter att de tvättats. Det återaktiverar de vattentäta funktionerna så stoppa in kläderna i en torktumlare eller i ett torkskåp på låg värme en stund så slipper du bli blöt nästa vinter.

– Värmen gör att yttertygets vattenavvisande egenskaper återskapas. Efter några tvättar behöver den impregneras igen men värmen är ett bra sätt att hålla plagget i gott skick.

Tips! Använd aldrig sköljmedel eller pulvertvättmedel. Det förstör de vattenavvisande egenskaperna.

Ull och dun

Ull är ett bra material eftersom det värmer även om det blir blött. Istället för att tvätta ullplagg efter varje tvätt räcker det oftast med att hänga ut plaggen efter användning. Men att tvätta inför sommaren är en god idé. Använd ulltvättmedel eller en mild tvål och handtvätt men aldrig sköljmedel! Låt plaggen plantorka om det är möjligt.

Dun har en exceptionellt lång hållbarhet och plaggen är varma och sköna så länge dunet inte har klabbat ihop av väta. De ska helst inte tvättas utan vädras istället precis som ull. Men om du har fläckar eller annat som du vill bli av med – använd ett anpassat duntvättmedel och torka försiktigt.

– Jag använder alltid bollar i torktumlaren när jag torkar mitt dun för annars kommer dunet att klumpa ihop sig. Förvara dunplaggen hängande och gärna i en tygsäck. Huvudsaken är att de inte är komprimerade utan att det får hänga och verkligen fluffa till sig, säger Anders Olsson.

Skinn

Skinnplagg som handskar ska smörjas in för att behålla mjukhet och vattenavvisande egenskaper. Det finns lädertvål för tvätt som du kan använda innan insmörjning. Använd läderbalsam eller ett impregnerande fett och smörj gärna lädret med händerna. Värmen från händerna gör att lädret ”suger in” fettet. Ett alternativ är att först värma lädret lite lätt med en hårtork.

NU är du redo för att packa undan vintern på riktigt och njuta av sommaren, tills det är dags för årets första svängar!

Bilder

Om

Åre 2019 AB
Åre 2019 ABFölj Åre 2019 AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019 AB

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk. Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar. Det finns många hinde

#1 ALPINA LEGENDARER20.6.2018 00:00Pressmeddelande

Stein Eriksen – ett Hollywoodansikte i norsk ylletröja En legendar, en pionjär och långt före sin tid. Stein Eriksen var norrmannen med Hollywood-utseendet som spred den alpina sporten utanför både Nordens och sportens gränser. Med OS- och VM-guld i bagaget och en omistlig charm kom han att bli en av den alpina världens stora, inte minst för sin bragd på alpina VM i Åre 1954. Lille Stein Eriksen föddes 1927 och växte upp i idylliska Holmenkollen med föräldrarna Marius och Bitte och storebror Marius junior. Det fanns liten tvekan om att både Stein och Marius hade alla förutsättningar för att bli goda idrottsmän. Marius Sr var en erkänt duktig backhoppare och utförsåkare som dessutom deltog som gymnast på OS 1912. Mamma Bitte (Birgit) drev damernas slalomklubb i Oslo och i trädgården hade pojkarna Eriksen en hemmabyggd hoppbacke som lystes upp av stearinljus i vintermörkret. Enligt Stein var hans största ”bekymmer” som barn att välja om han skulle bli backhoppare eller alpin utförsåkare.

NU SLÄPPS BOENDEN TILL ALPINA VM 2019!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

120 000 personer förväntas besöka Åre under alpina VM 5-17 februari 2019. Majoriteten av besökarna är dagsgäster men många kommer att behöva någonstans att bo under VM-perioden. Nu släpps ett flertal boenden inför alpina VM. Skidåkning och alpina världsmästerskap kan kännas långt borta i maj månad men planeringen pågår alltjämt. Nu släpps boenden till VM-perioden i områdena Björnen, Tegefjäll och Duved och framöver kommer fler boenden att bli tillgängliga. Björnen, Tegefjäll och Duved är familjevänliga områden som ändå ligger nära centrum. Duved, som ligger cirka en mil västerut från Åre centrum, har ett separat skidsystem med tio liftar och 19 nedfarter. Ditt SkiPass gäller för samtliga områden, inklusive Duved och Tegefjäll. Också Tegefjäll ligger västerut, cirka fem kilometer från Åre bycentrum, och därifrån har du tillgång till Duveds skidsystem som är sammanbyggt med Tegefjäll. Björnen ligger cirka åtta kilometer från Åre by i riktning mot Östersund och därifrån är det enkelt att

NU ÄNNU ENKLARE ATT TA TÅGET TILL ALPINA VM!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

Nu blir det ännu enklare att ta sig till och från Åre. De dagliga nattågen nu kommer att gå direkt från Stockholm från juni och framåt, vilket betyder en enklare och bekvämare resa i hållbarhetens tecken. Nu kommer vår nationella partner SJ med glädjande besked: nattågen kommer att trafikera sträckan från Stockholm till Åre varje dag från slutet av juni och framåt. Dessutom kommer dagliga dagtåg att gå på sträckan, vilket gör det smidigt att ta sig till och från Åre och Duved som är tågets slut- och startstation. Det gör det också möjligt för mer långväga besökare att göra en dagstur till och från Åre. Att ta tåget till Åre är ett hållbart och bekvämt resealternativ då tåget stannar mitt i byn där du har gångavstånd till torget, restauranger, hotell, bad, shopping och givetvis till skidbackarna. Nationalarenan ligger cirka en kilometer från Åre station. – Tågtrafiken är otroligt viktig för oss och för de gäster som ska resa till och från Åre under alpina VM. Det är ett väldigt enkelt o

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL23.5.2018 00:00Pressmeddelande

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare. Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella. Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan. Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara der

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum