Akavia

Hur ökar vi tryggheten för myndighetsanställda?

Dela

Hot, våld och trakasserier är vardag för många myndighetsanställda. Det visar en färsk rapport från Akavia. Men vad krävs för insatser för att skapa trygga arbetsmiljöer? Studio Akavia Möter bjöd in Försäkringskassans generaldirektör, Arbetsgivarverkets chefsjurist och Akavias rättspolitiska sakkunniga för att diskutera frågan.

Fr. v.: Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg,  moderator Caroline Cederquist, Arbetsgivarverkets chefsjurist Hedda Mann och Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.
Fr. v.: Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg, moderator Caroline Cederquist, Arbetsgivarverkets chefsjurist Hedda Mann och Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.

Akavia släppte nyligen en rapport om hot, våld och trakasserier mot anställda vid vissa myndigheter, kommuner och regioner samt advokat- och juristbyråer. Undersökningen visar att var fjärde medlem varit utsatt. Bland myndigheter där otryggheten ökat bland medarbetarna nämns Försäkringskassan.

När myndighetens generaldirektör Nils Öberg gästar Studio Akavia Möter för att diskutera orsaker och lösningar framgår att han tar rapportens uppgifter på stort allvar.

− Jag är bekymrad över utvecklingen därför att det också är en återspegling av attitydförändringar när det gäller offentlig verksamhet. Det har blivit alltmer legitimt att uttrycka sig väldigt grovt och förklenande om människor som har valt att arbeta i offentlig verksamhet. Och det är klart att det får konsekvenser, säger han.

Otryggheten bland myndighetsanställda är även på Arbetsgivarverkets agenda. I Studio Akavia Möter berättar verkets chefsjurist Hedda Mann om hur man jobbar med frågan:

- I den dagliga verksamheten handlar det om att ge råd och stöd till våra medlemmar, de statliga myndigheterna, i hur man förebygger trakasserier och hot och våld. Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska sedan rulla på kontinuerligt ute på arbetsplatserna mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger hon.

Men Arbetsgivarverkets arbete med trygghetsfrågor stannar inte där. Sommaren 2019 lämnade verket in en hemställan till regeringen där man vill att vissa straffrättsliga regler kopplat till framför allt trakasserier ska ses över.

- Vi vill att 17:2 i brottsbalken även ska omfatta mer subtila hot och trakasserier som har ett syfte som innebär att man försöker otillbörligt påverka tjänstemän, säger Hedda Mann.

Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia välkomnar förslaget om översyn av straffrättsliga bestämmelser. Hon hänvisar också till förslagen som förbundet listar i sin rapport.

- I vår rapport har vi en bred palett av förslag på åtgärder för att förbättra tryggheten. Det behövs också mer kring det rent fysiska skyddet på vissa ställen. Där har vi ju sett över tid att det har blivit lite bättre till exempel på domstol i form av säkerhetsbågar och liknande. Vi tror också att det behövs samarbete på olika nivåer för att hjälpas åt för att komma till rätta med det här.

 Se hela avsnittet här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fr. v.: Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg,  moderator Caroline Cederquist, Arbetsgivarverkets chefsjurist Hedda Mann och Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.
Fr. v.: Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg, moderator Caroline Cederquist, Arbetsgivarverkets chefsjurist Hedda Mann och Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 130 000 medlemmar och är det näst största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum