Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Hur talar vi om Gud?

Dela

Får man kalla Jesus för ”hen”? Och vad ska det, i så fall, vara bra för? För att få hjälp att tala om Gud, bjuder Svenska kyrkan Västerås in till en serie föreläsningar i Västerås domkyrka.

Strax efter julhelgen startade en intensiv debatt om hur vi talar om Gud. Den gav eko inte bara i Sverige utan även utomlands. Upphovet var en liten annons i lokaltidningen, från Svenska kyrkan Västerås.

- Antagligen har inget som Svenska kyrkan Västerås någonsin gjort fått sådan allmän uppmärksamhet som att kalla Jesus för hen”, säger Markus Holmberg, präst i Västerås domkyrka.

Debatten som följde innehöll lågvattenmärken, men där fanns också en uppriktig vilja att öppna upp för nya sätt att tala om Gud. 
- Att beskriva det som går utöver den mänskliga fattningsförmågan är egentligen omöjligt – men vi måste försöka, det har människan gjort i alla tider. Frågan är hur vi ska göra det i den tid som råder nu, menar Holmberg.

För att få hjälp att tala om Gud, bjuder Svenska kyrkan Västerås in till fyra föreläsningar: Vem är Gud egentligen? Det är ämnet för Cristina Grenholms föreläsning den 11 april. Hon kallas ibland för Svenska kyrkans chefsteolog. Vem får tala om Gud? frågar Peter Forsberg den 25 april. Han forskar kring nya sätt att se på begreppen manligt och kvinnligt. Spelar det någon roll vilka ord vi använder? Rut Törnkvist kommer den 9 maj att föreläsa om hur valet av ord och metaforer kan begränsa vår förståelse. Hon är teologie doktor i bibelvetenskap. Sist i raden är professor Eva Hamberg, som den 23 maj kritiskt reflekterar över var gränserna går under rubriken Att sekularisera det heliga.

Vid alla föredragen medverkar också VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius.

- Föredragen vill ge stimulans till våra egna tankar och samtal, utifrån modern forskning. Hur vi tänker oss och hur vi talar om Gud berör oss på djupet. Det kan vara omskakande för min tro och min syn på tillvarons innersta när sådant som varit självklart sätts i gungning. Men för mig är det tryggt att vila i att Gud inte förändras, oavsett vilka ord vi använder. Däremot kan vi behöva förändras. Ord kan både stänga och öppna, och därför är det viktigt att vi talar om Gud också på nya sätt, säger Markus Holmberg.

Plats: Västerås domkyrka
Dagar/tid: 11/4, 25/4, 9/5, 23/5 kl 17.30
Fri entré

I samarbete med studieförbundet Sensus och Vestmanlands Läns Tidning.

För mer information: Markus Holmberg, domkyrkokaplan Västerås domkyrka, 021-81 46 46 markus.holmberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum