Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Hur talar vi om Gud?

Dela

Får man kalla Jesus för ”hen”? Och vad ska det, i så fall, vara bra för? För att få hjälp att tala om Gud, bjuder Svenska kyrkan Västerås in till en serie föreläsningar i Västerås domkyrka.

Strax efter julhelgen startade en intensiv debatt om hur vi talar om Gud. Den gav eko inte bara i Sverige utan även utomlands. Upphovet var en liten annons i lokaltidningen, från Svenska kyrkan Västerås.

- Antagligen har inget som Svenska kyrkan Västerås någonsin gjort fått sådan allmän uppmärksamhet som att kalla Jesus för hen”, säger Markus Holmberg, präst i Västerås domkyrka.

Debatten som följde innehöll lågvattenmärken, men där fanns också en uppriktig vilja att öppna upp för nya sätt att tala om Gud. 
- Att beskriva det som går utöver den mänskliga fattningsförmågan är egentligen omöjligt – men vi måste försöka, det har människan gjort i alla tider. Frågan är hur vi ska göra det i den tid som råder nu, menar Holmberg.

För att få hjälp att tala om Gud, bjuder Svenska kyrkan Västerås in till fyra föreläsningar: Vem är Gud egentligen? Det är ämnet för Cristina Grenholms föreläsning den 11 april. Hon kallas ibland för Svenska kyrkans chefsteolog. Vem får tala om Gud? frågar Peter Forsberg den 25 april. Han forskar kring nya sätt att se på begreppen manligt och kvinnligt. Spelar det någon roll vilka ord vi använder? Rut Törnkvist kommer den 9 maj att föreläsa om hur valet av ord och metaforer kan begränsa vår förståelse. Hon är teologie doktor i bibelvetenskap. Sist i raden är professor Eva Hamberg, som den 23 maj kritiskt reflekterar över var gränserna går under rubriken Att sekularisera det heliga.

Vid alla föredragen medverkar också VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius.

- Föredragen vill ge stimulans till våra egna tankar och samtal, utifrån modern forskning. Hur vi tänker oss och hur vi talar om Gud berör oss på djupet. Det kan vara omskakande för min tro och min syn på tillvarons innersta när sådant som varit självklart sätts i gungning. Men för mig är det tryggt att vila i att Gud inte förändras, oavsett vilka ord vi använder. Däremot kan vi behöva förändras. Ord kan både stänga och öppna, och därför är det viktigt att vi talar om Gud också på nya sätt, säger Markus Holmberg.

Plats: Västerås domkyrka
Dagar/tid: 11/4, 25/4, 9/5, 23/5 kl 17.30
Fri entré

I samarbete med studieförbundet Sensus och Vestmanlands Läns Tidning.

För mer information: Markus Holmberg, domkyrkokaplan Västerås domkyrka, 021-81 46 46 markus.holmberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum