If Skadeförsäkring

Hyra ut båten är populärt – men inte helt riskfritt

Dela

Många båtägare kan tänka sig att hyra ut sin båt i sommar – särskilt bland yngre. Uthyrning är en god möjlighet till en extra inkomst, men också förenat med risker. Den uthyrda båten utsätts för mer slitage, och det är viktigt hur avtalet är utformat.

Hamnplats och båtvakt. Iläggning och upptagning. Spackel, färg och vax - oavsett motor eller segel. En båt tar mycket tid och pengar i anspråk. Att hyra ut sin båt är populärt och kan vara ett enkelt sätt att täcka kostnader för båtunderhåll.

När If tidigare frågat båtägare om uthyrning sade sig fem av tio vara positivt inställda. Allra mest populärt bland yngre, där sju av tio sade sig överväga den saken.

– Det är ett bra sätt att finansiera båten eller semesterkassan och samtidigt slippa dåligt samvete för att den inte används så mycket, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

En relativt ny segelbåt i cirka 30-fotsklassen hyrs ut för mellan 10-15 000 per vecka under högsäsong om man tittar på uthyrningssajter som exempelvis Blocket. Men det finns också risker med att hyra ut båten.

– Båten utsätts för mer slitage, saker kan gå sönder eller försvinna. Det säkraste är att hyra ut båten genom en professionell uthyrningsförmedlare som kan hjälpa till med uthyrningskontrakt, deposition och andra formaliteter. Kryssarklubben har uthyrningskontrakt som man kan ladda ner om man är medlem, tipsar Arvid Böhm.

Kontrollera hur din båtförsäkring fungerar om du planerar att hyra ut båten och om du behöver teckna någon tilläggsförsäkring.

– Kontrollera alltid hur försäkringen gäller vid uthyrning och glöm inte bort att du som uthyrare är ansvarig för att båten är sjösäker med säkerhetsutrustning, till exempel flytvästar och nödsignaler, säger Arvid Böhm.

Tänk på det här för privat båtuthyrning:

•Upprätta ett skriftligt avtal med punkter som var och när båten ska hämtas och lämnas, tillåtna farvatten, båtens skick och utrustning. I avtalet ska det framgå om hyresgästen har nautisk kompetens och referenser. Om båten hanteras oansvarigt eller vanvårdas ska du som båtägare ha rätt att avbryta uthyrningen. Skriv vilken ersättning som gäller per fördröjd timme och dygn eller vid slarv med städningen.

•Ta betalt i förskott och begär en deposition som motsvarar självrisken.

•Begär legitimation av hyresgästen när ni träffas.

•Kontrollera med oss hur försäkringen gäller vid uthyrning.

•Gör klart att hyresgästen ansvarar för båten under hela hyresperioden och att båten inte får användas för till exempel tävling eller godstransporter eller själv hyra ut din båt. Bogsering i en nödsituation är ett undantag.

•Informera hyresgästen om att kontakta dig direkt om hen upptäcker något fel eller orsakar någon allvarlig skada på båten.

•Du som uthyrare är ansvarig för att båten är sjösäker med säkerhetsutrustning, till exempel flytvästar och nödsignaler.

•Gör klart att båten vid återlämnande ska vara välstädad, fulltankad med drivmedel och med fyllda gasolflaskor. Gör en besiktning. Känner du tveksamhet, lyft båten eller gör en dykbesiktning. Ett annat alternativ är att hyresgästen skriftligen och på heder och samvete intygar att båten inte har gått på grund.

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

Lugn, vi hjälper dig.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Maj mest skadedrabbade månaden för barn i studsmattor19.5.2020 10:02:40 CESTPressmeddelande

Vårtid och härligt väder betyder för många barn tid för lek i trädgården. I maj sker flest skador bland barn som hoppar i studsmattor. Att flera barn hoppar samtidigt är den vanligaste orsaken till olyckor. "Det är givetvis alltid viktigt att måna om barns säkerhet vid lek på studsmatta och på grund av nuvarande läge med pågående covid-19 pandemi så är det extra viktigt att kontrollera att lek på studsmattan går rätt till, för att minimera risken för skador och därmed undvika att belasta vården." säger Ifs specialist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum