Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresförhandlingarna i Umeå har strandat

Dela

- Vi har tyvärr inte kunnat nå en överenskommelse om en rimlig hyreshöjning, med trygga villkor för hyresgästerna. Hyresförhandlingarna har pågått sedan i september 2022, utan att leda till något resultat. När förhandlingarna startade yrkade fastighetsägarna på en höjning med 10,1 procent, något vi naturligtvis inte kunnat acceptera, säger Hyresgästföreningens förhandlare Charlotte Lundberg Jonsson.

En strandning kan innebära att en hyresvärd tar kontakt direkt med sina hyresgäster för att begära ny hyra. Då bör man som hyresgäst kontakta Hyresgästföreningen för att kontrollera om hyresvärdens förslag är rimligt. Hyresgästen är inte skyldig att godta sin hyresvärds förslag till ny hyra, utan kan fortsätta att betala sin nuvarande hyra.

- Vi håller nu dörren öppen och välkomnar alla privata fastighetsägare i Umeå som vill förhandla direkt med Hyresgästföreningen och göra rimliga överenskommelser på samma nivå som redan gjorts i större delen av Umeå, säger Charlotte Lundberg Jonsson.

Strandningen omfattar drygt 6000 lägenheter, som förhandlas med Fastighetsägarna Mittnord som ombud för privata fastighetsägare. Sedan tidigare har överenskommelser gjorts för 20 300 lägenheter i Umeå, motsvarande cirka 75 procent av alla lägenheter som förhandlas på orten, om en hyreshöjning med 2,1 procent från och med 1 januari 2023.

Hyresgästföreningen skickat ut ett brev till sina berörda medlemmar och informerat om vilka rättigheter man har som hyresgäst vid en strandning.


För mer information:
Charlotte Lundberg Jonsson, förhandlare, 010-459 18 48

Region Norrland
Regional pressjour Norrland
010-459 18 00
press.norrland@hyresgastforeningen.se

Kontakter

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum