Fastighetsägarna

Hyreshöjningen klar för 19 000 hushåll i Malmö

Dela

Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har avslutat de årliga hyresförhandlingarna i Malmö. Det innebär att hyran för cirka 19 000 hushåll i Malmö kommer att höjas med 1,85 procent från den 1 april 2020.

– Förhandlingen är avslutad i Malmö, men uppgörelsen ligger lägre än de kostnadsökningar fastighetsägarna har. Den årliga hyreshöjningen måste följa den samhällsekonomiska utvecklingen om det ska finnas ett bra utbud av hyresrätter. Hyresrätten är viktig eftersom den erbjuder människor ett flexibelt boende som inte kräver ett startkapital, säger Carl-Lennart Lagerström, affärschef på Fastighetsägarna Syd.

Enligt Fastighetsägarnas uträkningar har den generella hyresnivån i landet sjunkit i reala termer de senaste åren. Det beror på att hyresnivåernas ökning har varit lägre än inflationen.

– Det visar hur viktigt det är att få ett fungerande regelverk för de årliga förhandlingarna. Det behövs regler för vad som ska utgöra grund för de årliga förhandlingarna. Grunderna bör vara utformade för att långsiktigt säkra hyresrätten och lätta att förstå för både hyresgäster och fastighetsägare. Det behövs också en oberoende tvistelösning när de förhandlande parterna inte kommer överens, säger Carl-Lennart Lagerström.

Nyckelord

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum