Svenska institutet

I BUILDING BLOCKS blir barnens drömhus verklighet

Dela

Den 1 mars invigs en byggnad i Yangon som är resultatet av en process där barn agerat beställare mot professionella arkitekter. Barn i åldrarna 6-16 år har arbetat tillsammans med lokala arkitekter inom ramarna för Färgfabrikens utställningskoncept Building Blocks, som låter barns visioner ligga till grund för ny och normbrytande arkitektur.

Yangon växer explosionsartat och utgör en spännande fond för projektet som låter unga människor vara delaktiga i och påverka utformningen av sin stad. Building Blocks är ett projekt vars ambitioner ger syre åt en diskussion om hur och varför ett aktivt deltagande av nya grupper kan påverka planering och arkitektur.

Byggnaden, med titeln ”A Fascination for Height, är ett samarbete mellan fyra unga arkitekter och tio barn från en kommunal skola i Thanlyin - en snabbt växande förort till Yangon – och visas i två veckor som en del av My Yangon My Home Art and Heritage Festival.

Utställningskonceptet Building Blocks är ett initiativ av Färgfabriken, som sedan premiären i Stockholm 2010 genomfört projektet i Oslo, Berlin, Bosnien Hercegovina och Rumänien.
I Myanmar är projektet är ett samarbete mellan Färgfabriken, Myanm/art och Svenska institutet.

- Building Blocks ger utrymme för samarbete och nytänkande upplevelser över generations- och professionsgränser, och det är spännande att tillvarata barns röster i Myanmar som är en ny demokrati där utvecklingen sker väldigt snabbt, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.

Arbetet påbörjades under hösten 2016 då två workshops ägde rum på galleriet Myanm/art med de deltagande arkitekterna och barnen. Barnen introducerades till ämnet och till olika sätt att skapa en arkitektonisk rumslighet, och uppmuntrades därefter till att fritt rita sitt drömhus. Tillsammans byggde de sedan modeller och diskuterade och undersökte olika former av rumsbildningar. Arkitekterna sammanförde dessa idéer och teckningar till ritningar och modeller för den byggnad i bambu som nu uppförs i skala 1:1med traditionella tekniker av lokala snickare i Thakin Mya Park i centrala Yangon.

För pressbilder och information om tidigare Building Blocks-projekt; se http://www.fargfabriken.se/sv/nyhetsrum#/

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta:

Jenny Bergström, jenny.bergstrom@si.se

Joachim Granit, Färgfabriken, jocke@fargfabriken.se

Bilder

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/
 

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum