Svenska institutet

I BUILDING BLOCKS blir barnens drömhus verklighet

Dela

Den 1 mars invigs en byggnad i Yangon som är resultatet av en process där barn agerat beställare mot professionella arkitekter. Barn i åldrarna 6-16 år har arbetat tillsammans med lokala arkitekter inom ramarna för Färgfabrikens utställningskoncept Building Blocks, som låter barns visioner ligga till grund för ny och normbrytande arkitektur.

Yangon växer explosionsartat och utgör en spännande fond för projektet som låter unga människor vara delaktiga i och påverka utformningen av sin stad. Building Blocks är ett projekt vars ambitioner ger syre åt en diskussion om hur och varför ett aktivt deltagande av nya grupper kan påverka planering och arkitektur.

Byggnaden, med titeln ”A Fascination for Height, är ett samarbete mellan fyra unga arkitekter och tio barn från en kommunal skola i Thanlyin - en snabbt växande förort till Yangon – och visas i två veckor som en del av My Yangon My Home Art and Heritage Festival.

Utställningskonceptet Building Blocks är ett initiativ av Färgfabriken, som sedan premiären i Stockholm 2010 genomfört projektet i Oslo, Berlin, Bosnien Hercegovina och Rumänien.
I Myanmar är projektet är ett samarbete mellan Färgfabriken, Myanm/art och Svenska institutet.

- Building Blocks ger utrymme för samarbete och nytänkande upplevelser över generations- och professionsgränser, och det är spännande att tillvarata barns röster i Myanmar som är en ny demokrati där utvecklingen sker väldigt snabbt, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.

Arbetet påbörjades under hösten 2016 då två workshops ägde rum på galleriet Myanm/art med de deltagande arkitekterna och barnen. Barnen introducerades till ämnet och till olika sätt att skapa en arkitektonisk rumslighet, och uppmuntrades därefter till att fritt rita sitt drömhus. Tillsammans byggde de sedan modeller och diskuterade och undersökte olika former av rumsbildningar. Arkitekterna sammanförde dessa idéer och teckningar till ritningar och modeller för den byggnad i bambu som nu uppförs i skala 1:1med traditionella tekniker av lokala snickare i Thakin Mya Park i centrala Yangon.

För pressbilder och information om tidigare Building Blocks-projekt; se http://www.fargfabriken.se/sv/nyhetsrum#/

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta:

Jenny Bergström, jenny.bergstrom@si.se

Joachim Granit, Färgfabriken, jocke@fargfabriken.se

Bilder

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/
 

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

Amerikaner mer positiva till Sverige under det senaste året30.10.2017 09:55Pressmeddelande

En ny studie från Svenska institutet visar att mer än var fjärde amerikan uppger att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Detta trots en ökning av missvisande och ibland direkt felaktig information om Sverige i nordamerikanska nyhetsmedier och sociala medier. Många associerar Sverige med frågor som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter.

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York23.10.2017 14:56Pressmeddelande

Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum