Film i Väst

I dag startar inspelningen av Thomas Vinterbergs film DRUK

Dela

I dag startar inspelningen av Thomas Vinterbergs drama Druk med Mads Mikkelsen i huvudrollen. Film i Väst samproducerar. En del av inspelningen kommer att förläggas till Västra Götaland. Filmen får dansk biopremiär i augusti 2020.

Druk återförenas stora delar av teamet från Jakten (2012) som tog publiken med storm över hela världen och nominerades till en Golden Globe, en Oscar och Guldpalmen i Cannes. Där ingår Oscarsnominerade manusförfattaren Tobias Lindholm liksom skådespelarna Mads Mikkelsen, Maria Bonnevie, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Helene Reingaard Neumann och Susse Wold.

Film i Västs produktionschef Peter Possne:

– Vi välkomnar varmt Thomas Vinterberg som med Druk gör sin fjärde film med oss och sin tredje inspelning i regionen. Han är en av de mest intressanta regissörerna i Norden och internationellt erkänd genom framgångarna i Cannes och Berlin med Jakten och Trollhätteinspelade Kollektivet. För den som sett Jakten ska det bli en fröjd att återigen se hela skådespelarteamet med Mads Mikkelsen i spetsen.

Synopsis: Det finns en teori om att människan föds med en viss mängd alkohol i blodet. Att denna halva promille öppnar våra sinnen mot världen omkring oss, förminskar problemen och ökar kreativiteten. Vi vet alla att samtalet lyfter efter de första glasen vin. Martin är gymnasielärare. Han känner sig gammal och trött. Hans elever och deras föräldrar vill få honom uppsagd för att betygen ska höjas. Uppmuntrade av denna teori ger sig Martin och tre och av hans vänner ut på ett experiment där de ständigt är alkoholpåverkade. Om nu Churchill vann andra världskriget i ett kraftigt alkoholrus, vem vet vad en styrketår kan innebära för dem och deras studenter? Till en början är allt bra och Martins elever blir mer uppmärksamma och försöket omvandlas till en akademisk studie med insamling av forskningsresultat. Sakta men säkert får alkoholen de fyra vännerna och deras omgivning att öppna sig. Både undervisningen och resultaten förbättras, och de känner sig levande igen. För en del elever del blir några glas en framgång, men för andra en försämring. Det blir allt tydligare att alkoholen samtidigt som den lett till fantastiska framsteg i världshistorien ocksåhar konsekvenser.

Druk är ett humoristiskt, rörande och tankeväckande drama om vänskap, frihet – och alkohol.

Thomas Vinterberg är känd för sin imponerande portfolio med draman som Festen (1998), som vann Jurypriset i Cannes och var nominerad till en Guldpalm och Golden Globe, Jakten (2012), där Mads Mikkelsen vann en Palme d’Or i Cannes för sin roll eller Trollhätteinspelade Kollektivet (2016). Manusförfattaren Tobias Lindholm skrev manus till Jakten och Kollektivet. Mads Mikkelsen har spelat med i en lång rad internationella storfilmer som Rogue One: A Star Wars Story (2016), Doctor Strange (2016) och Casino Royale (2006). Tomas Bo Larsen var med iBölgen (2015), Lars Ranthe i Ride upon the Storm 2017-18 och Magnus Millang i Kollektivet. Här ser vi också Susse Wold (Jakten), Maria Bonnevie (Unga Astrid, Reconstruction, I am Dina) och Helene Reingaard Neumann (Kollektivet).

Producerad av Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing för Zentropa Entertainments3 i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic), Topkapi Films och Zentropa Netherlands med stöd av Danska filminstitutet, TV 2 Danmark, Eurimages, the Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet, the Netherlands Film Production Incentive och the MEDIA Programme of the European Union. Nordisk distribution in samarbete med Nordisk Film Distribution, international sales genom TrustNordisk. Totalbudgeten är 4,5 miljoner Euro.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Ruben Östlund’s Triangle of Sadness återupptar inspelningarna med Woody Harrelson på plats i Trollhättan1.7.2020 14:05:00 CESTPressmeddelande

Inspelningarna av Ruben Östlunds satir Triangle of Sadness startade i februari, men fick ta en paus med anledning av coronapandemin. Nu återupptas inspelningarna med den stjärnspäckade internationella ensemblen bestående av Harris Dickinson, Charlbi Dean och den trefaldigt Oscarsnominerade världsstjärnan Woody Harrelson, som nu har landat i Sverige och är på plats i Film i Västs studio Trollhättan.

Film i Väst Talks: Tomas Eskilsson om filmen efter pandemin19.5.2020 09:45:32 CESTPressinbjudan

Välkommen till Film i Väst Talks med Tomas Eskilsson som i en intervju av Ulrika Grönérus reflekterar över filmlandskapet på andra sidan pandemin. Vad händer med biograferna? Hur många filmaktörer och hur många frilansare kommer försvinna under krisen? Kommer produktionerna att återupptas? Blir det några skatterabatter i Sverige? Vad får streamingtjänsternas framfart för följder? Vad händer med kvalitetsfilmen?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum