Åre 2019

I februari avgår tåget till alpina VM i Åre  

Dela

Beräkningar som gjorts inför alpina VM visar att publikens resor till Åre kommer stå för den största andelen av de totala koldioxidutsläppen. Här kan rätt val av resa göra stor skillnad. Nattåget till Åre är ett både bekvämt och klimatsmart sätt att resa till alpina VM i vinter. Tåget landar mitt i byn, med gångavstånd till både arenan och allt annat som händer.

Foto: Stefan Nilsson
Foto: Stefan Nilsson

Skidåkare är beroende av ett klimat med kalla vintrar för att kunna uppleva hur skidorna går som på räls i backen. När FN:s klimatpanel IPCC spår att redan 1,5 graders global uppvärmning ger allvarliga konsekvenser för miljön kan man se en tydlig koppling till möjligheterna att fortsätta utöva skidåkning som sport, både för elit och njutförsåkare. Ett sätt att bidra till ett hållbart sätt att leva är att ställa om sitt resande från fossilbränsledrivna fordon till att ta tåget till fjällen.  

Som det första FIS alpina skid-VM någonsin har Åre 2019 blivit certifierade enligt den internationella standarden för hållbara event, ISO 20121. Med drygt två månader kvar till alpina VM är det hög tid att planera sin resa dit. Att ta tåget till Åre är ett både bekvämt och hållbart sätt att resa. SJ:s nattåg ankommer klockan tio över åtta mitt i Åre, i lagom tid för både en god frukost och några åk på Åreskutan innan första åket startar. Från tågstationen löper ett gångstråk till Nationalarenan och läktaren för alpina VM. Så nära kommer inte biltrafiken att nå, parkeringar för publik ligger istället utanför centrala Åre med bussar som tar besökare in till byn. Bussarna drivs av det fossilfria och vegetabiliska drivmedlet HVO, ytterligare ett led i att minska påverkan från publikens resor till alpina VM, som beräknas stå för 64% av evenemangets totala koldioxidutsläpp. 

- Vårt mål är att få hit en publik på 120 000 personer som tittar och hejar här på arenan, och att så många som möjligt hjälper oss med att resa hit på ett hållbart sätt för att minska klimatpåverkan, säger Niklas Carlsson, VD för Åre 2019. 

SJ ger 10% rabatt till alla som gör ett bra miljöval och tar tåget till alpina VM i Åre. Biljetterna bokas via www.are2019.com. Flera olika bolag trafikerar sträckan till Åre från Sundsvall, Östersund eller Trondheim och mer eller mindre direkt från en rad andra svenska och norska städer. Oavsett bolag kan du boka din resa via www.sj.se. 

Tolv alpina VM-timmar i Åre 
 

21.12 - Nattåget avgår Stockholm Central 

08.10 - Nattåget ankommer Åre Station 

08.15 - Frukost på Bahnhof Café 

09.00 - Skidåkning i fina pister, liftkortet = entrebiljett till alpina VM 

12.00 - Skidåkarlunch i backen 

14.15 - Start Storslalom 1:a åket 

15.30 - Tar några åk till innan liften stänger 

17.45 - Start Storslalom 2:a åket 

18.30 - After Ski i målområdet 

19.50 - Nattåget avgår Åre Station, middag ombord 

06.33 - Nattåget ankommer Stockholm Central 

08.00 - Kliver in på kontoret 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Stefan Nilsson
Foto: Stefan Nilsson
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum