EFN Ekonomikanalen

I Grythyttan sås fröna till det svenska matundret

Dela

Mitt i Bergslagens skogar ligger Restaurang- och hotellhögskolan campus Grythyttan, en viktig länk i näringskedjan bakom det svenska matundret. ”Våra studenter får jobb innan de är färdigutbildade”, säger universitetslektor TOBIAS NYGREN.

Matlagning. Foto: Caroline Attwood, Unsplah, CC-licens.
Matlagning. Foto: Caroline Attwood, Unsplah, CC-licens.

Det var vinkännaren och sedermera restaurang- och gastronomiprofilen Carl Jan Granqvist som var drivande bakom idén att starta en restaurang- och hotellhögskola i Grythyttan. Carl Jan Granqvist hade då med framgång drivit Grythyttans Gästgiveri under många år. I början på 1990-talet blev skolan verklighet och idag är den en del av Örebro universitet, med Måltidens hus i Grythyttan som bas.

Studenterna kan välja på tre- och fyraåriga akademiska utbildningar: Kulinarisk kock och måltidskreatör, sommelier och måltidskreatör, hospitality management och måltidsekolog.

Över 300 personer studerar på Restaurang- och hotellhögskolan campus Grythyttan och de allra flesta får jobb efter avslutad utbildning, ibland till och med innan.

Efterfrågan är enorm, hotell- och restaurangbranschen går för högtryck och har gjort i många år, säger Tobias Nygren.  

Jag fick ett tips om den här utbildningen. Jag jobbade några år inom restaurang och kände att jag ville utöka min kunskap och få ekonomibitarna på plats, säger Christoffer Wattrang, som går hospitality management-programmet.

En hel del har hunnit ändra sig sedan skolan startade för knappt 30 år sedan. Idag har hållbarhetsfrågan kommit in och blivit central och maten som de blivnade kockarna på kockutbildningen får lära sig att laga är inte densamma som i början på 1990-talet.

Det är mycket mer skandinaviskt och nordiskt för vi blivit mycket mer ledande i Norden än vad vi var då, säger Tobias Nygren.

Se hela inslaget här (5:25 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Matlagning. Foto: Caroline Attwood, Unsplah, CC-licens.
Matlagning. Foto: Caroline Attwood, Unsplah, CC-licens.
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal tre år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Med våra fem lokalredaktioner är vi Sveriges enda rikstäckande ekonomikanal. Vi är stationerade i Umeå, Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Se oss på EFN.se och i sociala medier.

Länka gärna till vårt material. 

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum