Röda korset

I konfliktens spår växer humanitära behov i och utanför Ukraina

Dela

Sex månader efter den väpnade konflikten i Ukraina eskalerade fortsätter civilbefolkningen att lida och striderna visar inga tecken på att minska. Mot bakgrund av växande humanitära behov har Internationella rödakorsrörelsen ökat sina hjälpinsatser och planering för kommande månader är redan igång. Vintern är precis runt hörnet.

Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset

 De förödande effekterna av kriget växer i takt med att konflikten drar ut på tiden. Stigande mat- och bränslepriser drabbar redan utsatta och människor måste i princip hushålla med allt, säger Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina där han just nu befinner sig. 
 
 Därtill närmar sig vintern vilket kommer att leda till att människor får svårt att klara sig. I krigsdrabbade områden har de som stannat kvar exempelvis bristfälligt tak över huvudet. Därför förbereder vi redan nu vinterns hjälpinsats.  

Trots en världsomspännande generositet gentemot drabbade av den väpnade konflikten i Ukraina kan denomfattande och vitt spridda ekonomiska krisen göra det svårare att hjälpa de som flytt, inte minst i grannländerna. Konfliktens långtgående konsekvenser på matpriserna är också djupt oroande. Såsom en av världens största spannmålsexportörer har Ukraina fått se sin spannmålsexport minska med 46 procent. En massiv nedgång som har stor negativ inverkan bland annat på Afrikas horn där mer än 80 miljoner människor just nu upplever extrem hunger. 

Ett halvår efter konflikten inleddes kan man ändå konstatera att mobiliseringen för att hjälpa miljontals människor som flytt sina hem i Ukraina var imponerande. För Röda Korsets räkning ryckte över 100 000 volontärer ut för att hjälpa i Ukraina och i angränsande länder som Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien, Moldavien, Ryssland och Belarus samt i ytterligare 17 länder i regionen. 

Även idag fortsätter vår personal och volontärer att arbeta dygnet runt för att stötta människor trots att många oroar sig för sin egen familj och säkerhet.Vi är fokuserade på att vara anpassningsbara, flexibla och lyhörda för vad som än händer härnäst, säger Maksym Dotsenko, generalsekreterare för Ukrainska Röda Korset. 

Även om konflikten skulle ta slut i morgon kommer det att ta åratal att bygga upp landet igen. Stora hjälpbehov kvarstår. Med denna ovissa utsikt krävs det att humanitära organisationer, regeringar och givare engagerar sig på lång sikt. Nya finansieringskällor och resurser kommer att behövas utanför humanitära budgetar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Ladda ned bild
Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina. Foto: Röda Korset
Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina. Foto: Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset skickar 1,5 miljoner kronor till Uganda för bekämpning av ebolaviruset14.11.2022 11:20:00 CET | Pressmeddelande

Uganda står inför ännu ett utbrott av den allvarliga virussjukdomen ebola (EVD). Det första fallet av EVD rapporterades den 20 september 2022. Återigen tar Röda Korsets volontärer på sig skyddskläder för att hjälpa till med säkra och värdiga begravningar. Svenska Röda Korset har nu beslutat om att stötta den livsviktiga insatsen med att stoppa spridningen med 1,5 miljoner kronor.

Migrationspolitiska förslag går emot folkviljan visar ny undersökning14.10.2022 12:24:39 CEST | Pressmeddelande

Regeringsöverenskommelsen som idag presenterades innehåller migrationspolitiska förslag som går tvärs emot folkviljan. En klar majoritet av svenska folket vill att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige. En majoritet anser även att vuxna och barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum