Röda korset

I konfliktens spår växer humanitära behov i och utanför Ukraina

Dela
Sex månader efter den väpnade konflikten i Ukraina eskalerade fortsätter civilbefolkningen att lida och striderna visar inga tecken på att minska. Mot bakgrund av växande humanitära behov har Internationella rödakorsrörelsen ökat sina hjälpinsatser och planering för kommande månader är redan igång. Vintern är precis runt hörnet.
Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset

 De förödande effekterna av kriget växer i takt med att konflikten drar ut på tiden. Stigande mat- och bränslepriser drabbar redan utsatta och människor måste i princip hushålla med allt, säger Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina där han just nu befinner sig. 
 
 Därtill närmar sig vintern vilket kommer att leda till att människor får svårt att klara sig. I krigsdrabbade områden har de som stannat kvar exempelvis bristfälligt tak över huvudet. Därför förbereder vi redan nu vinterns hjälpinsats.  

Trots en världsomspännande generositet gentemot drabbade av den väpnade konflikten i Ukraina kan denomfattande och vitt spridda ekonomiska krisen göra det svårare att hjälpa de som flytt, inte minst i grannländerna. Konfliktens långtgående konsekvenser på matpriserna är också djupt oroande. Såsom en av världens största spannmålsexportörer har Ukraina fått se sin spannmålsexport minska med 46 procent. En massiv nedgång som har stor negativ inverkan bland annat på Afrikas horn där mer än 80 miljoner människor just nu upplever extrem hunger. 

Ett halvår efter konflikten inleddes kan man ändå konstatera att mobiliseringen för att hjälpa miljontals människor som flytt sina hem i Ukraina var imponerande. För Röda Korsets räkning ryckte över 100 000 volontärer ut för att hjälpa i Ukraina och i angränsande länder som Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien, Moldavien, Ryssland och Belarus samt i ytterligare 17 länder i regionen. 

Även idag fortsätter vår personal och volontärer att arbeta dygnet runt för att stötta människor trots att många oroar sig för sin egen familj och säkerhet.Vi är fokuserade på att vara anpassningsbara, flexibla och lyhörda för vad som än händer härnäst, säger Maksym Dotsenko, generalsekreterare för Ukrainska Röda Korset. 

Även om konflikten skulle ta slut i morgon kommer det att ta åratal att bygga upp landet igen. Stora hjälpbehov kvarstår. Med denna ovissa utsikt krävs det att humanitära organisationer, regeringar och givare engagerar sig på lång sikt. Nya finansieringskällor och resurser kommer att behövas utanför humanitära budgetar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Utdelning av hygienpaket, Ukraina 2022. Foto: Marko Kokic, Röda Korset
Ladda ned bild
Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina. Foto: Röda Korset
Andrei Engstrand Neacsu, ansvarig för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina. Foto: Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye