Luleå stift, Svenska kyrkan

I morgon är det biskopsval i Luleå stift

Dela

Tisdag den 14 november är det dags att välja ny biskop i Luleå stift. 614 röstberättigade kommer att rösta på sju platser i stiftet. Om en kandidat får 50 procent av rösterna är biskopsvalet avgjort.

Åsa Nyström (foto: Henrik Betnér/Uppsala stift), Anders Göranzon (foto: Matilda Corazón), Leif Nordenstorm (foto: David Castor), Gunnar Sjöberg (foto: Per Hård af Segerstad/Ikon) och Kenneth Nordgren (foto: Lina Eriksson/Umeå pastorat).
 

I biskopsvalet i Luleå stift finns fem kandidater för de 614 röstberättigade att välja mellan. Röstningen sker på sju platser i stiftet mellan klockan 10.00 och 12.00: Tegs kyrka i Umeå, församlingsgården i Storuman, församlingshemmet i Skellefteå lands, församlingshemmet i Älvsbyn, församlingsgården i Boden, församlingshemmet i Överkalix samt på stiftskansliet i Luleå (stiftsstyrelsen och domkapitlet).

För att biskopsvalet ska avgöras krävs att en kandidat får 50 procent av rösterna. Om inte blir det en andra, avgörande, omgång på tisdag den 5 december. Valet står då mellan de två kandidater som fått flest röster.

Nedan redovisas biskopskandidaterna med den procent av rösterna de fick när de valdes till kandidater i nomineringsvalet den 17 oktober:

  • Åsa Nyström, 43,7 procent
  • Anders Göranzon, 19,8 procent
  • Leif Nordenstorm, 10 procent
  • Gunnar Sjöberg, 7 procent
  • Kenneth Nordgren, 5,7 procent

Observera, i tisdagens biskopsval börjar alla kandidater på noll, antalet röster förs alltså inte över från nomineringsvalet.

Resultatet meddelas tidigast klockan 15.00

I det fall det preliminära valresultatet är tydligt, kommer det att meddelas redan på tisdag, tidigast klockan 15.00. I det fall resultatet är jämnt kommer resultatet meddelas efter den slutliga sammanräkningen som äger rum på onsdag.

Se biskopshearingen på webben

Den 7 november deltog kandidaterna i en biskopshearing på Kulturens hus i Luleå. Varje kandidats utfrågning finns att se i efterhand på Luleå stifts hemsida. Biskopshearingen leddes av Lisbeth Gustafsson och Mattias Nihlgård.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum