Lantbrukarnas Riksförbund

I morgon blir det hårdare tag mot djurrättsaktivism: Det ger framtidshopp

Dela

Fredagen en 1 juli träder en mängd nya lagar i kraft, däribland skärpta straff för brott kopplade till djurrättsaktivism. En förändring LRF har arbetat för under många år. ”Den nya lagen ger oss framtidshopp och ett visst lugn så att vi kan fortsätta att producera hållbar mat och därmed trygga livsmedelsförsörjningen i Sverige”, säger LRFs vice förbundsordförande Åsa Odell.

Åsa Odell, vice ordförande i LRF är nöjd att
Åsa Odell, vice ordförande i LRF är nöjd att

I Sverige har vi omfattande lagar och regler som skyddar djur för att producera hållbar svensk mat. Men trots ett av världens bästa djurskydd riskerar uppfödare att utsättas för extrema aktivister som bland annat har smugit sig in i stallarna eller ockuperat gårdsplanen.

LRF har under flera år arbetat för att lagstiftningen måste skärpas och anpassas för den exceptionella verklighet som många lantbrukare tvingas uppleva och på fredag, den 1 juli, träder den nya lagen om skärpta straff mot djurrättsaktivism i kraft.

Bland annat kommer området för olaga intrång även omfatta gårdsplanen, maximistraffet för normalbrott skärps från böter till fängelse, försök och förberedelse till grovt olaga intrång och grovt hemfridsbrott straffbeläggs. Dessutom har riksdagen beslutat att regeringen behöver se till att det skapas särskilda brottsbeteckningar för brott med djurrättskoppling.

- Utöver att det straffbara området utvidgas och att straffen skärps utgör det ett viktigt signalvärde att samhället nu ger oss djurbönder en ökad trygghet. Att drabbas av intrång sätter djupa spår. Gården är ju både vårt hem och vår arbetsplats. Nu kan vi öka vårt fokus på att producera mat i stället för att fokusera och lägga pengar på ökad bevakning, säger Åsa Odell.

Nyckelord

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Åsa Odell, vice ordförande i LRF är nöjd att
Åsa Odell, vice ordförande i LRF är nöjd att
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Fyra VD-profiler invalda i styrelserna för LRFs dotterbolag11.7.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fyra av LRFs fem dotterbolag förstärker sina styrelser med profilerade externa ledamöter. Bland dessa finns den VD-meriterade kvartetten Carl Gyllfors, Eva Lendic Edlund, Kimberley Wintmo och Pernilla Gravenfors, samt Daniella Svanström som har en chefsposition på Apoteket Hjärtat. "Jag är glad över det stora intresset för att arbeta i styrelserna i våra dotterbolag och att vi därför kan förstärka och ytterligare bredda kunskaperna i våra dotterbolags styrelser", säger LRFs VD och koncernchef Anna Karin Hatt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum