Lernia

I pandemins fotspår: ny utbildning ska svara upp mot personalbrist och hög belastning inom psykiatrin

Dela

Andelen personer som vänder sig till psykiatrin har ökat drastiskt de senaste åren och nu varnar forskare om att pandemins sociala och ekonomiska begränsningar kan förvärra situationen för många av dem. Samtidigt råder det stor brist på utbildad personal inom psykiatrin i Västerbottens Län där anställningsbehovet överskrider antalet studieplatser. För att svara upp mot glappet öppnar utbildningsaktören Lernia i nära samarbete med Skellefteå kommun nu distansutbildningen Specialistundersköterska inom psykiatri.

Allt fler söker hjälp vid psykiatriska mottagningar. Mellan 2016 och 2019 ökade besöken till barn-, ungdoms-, och vuxenpsykiatrin med närmare en miljon människor enligt SKR. Forskare vid Centrum för psykiatriforskning menar dessutom att pandemins sociala och ekonomiska begränsningar kan förvärra tillståndet för dessa personer. Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen att det råder brist på utbildad personal inom psykiatrin eftersom anställningsbehovet är större än antalet personer som utbildas. En lösning är fler utbildningsplatser och nu öppnar ansökningen till Lernias nya yrkeshögskoleutbildning Specialistundersköterska inom psykiatri som går på distans från Skellefteå.

 - Vi ser att det finns stora behov av specialistkompetens inom flera psykiatriska områden och en stor möjlighet för den som genom sitt jobb vill göra skillnad för andra människor. Utbildningen rustar studenterna för arbetslivet genom att en stor del av studietiden är praktik ute i fält, säger Anna Bergendorff, utbildningsledare på Lernia.

I Västerbottens Län syns bristen tydligt. Trots 7400 arbetslösa i regionen är det svårt att hitta personal med psykiatrisk kompetens, detta enligt Arbetsförmedlingen som uppger att 30 procent av näringslivets företag och 70 procent av offentliga verksamheter har upplevt svårigheter vid rekrytering. Därför är utbildningen förlagd i Skellefteå och framtagen i nära samarbete med kommunen. Utbildningen omfattar ett års heltidsstudier på distans. Den vänder sig till dem som har en undersköterskeexamen med minst ett års yrkeserfarenhet och vill specialisera sig inom psykiatri.

Nästa kursstart är 30 augusti 2021. Anmälan är öppen och går att söka via den här länken.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
Gustavslundsvägen 139
167 51 Bromma

0771-650 650https://www.lernia.se/

Ledande kompetenslösningar för framtidens industri
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska industrin i över 20 år. Lernia omsatte 2 miljarder kronor 2020 och finns över hela landet. Vi utbildade 11 500 personer och förmedlade 8 300 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Nya utbildningar av lärarassistenter kan göra stödinsatser i skolan bättre16.6.2021 07:32:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2019 gäller Läsa-skriva-räkna-garantin, Skolverkets satsning på tidiga stödinsatser i skolan. Men en granskning från Lärarnas Riksförbund visar att insatserna inte räckt till, bland annat på grund av personalbrist. Ett yrke som kan hjälpa till att lösa behovet av extra stöd är lärarassistenter och till hösten startar yrkeshögskoleutbildningar runt om i landet som ska utbilda fler. Utbildningsaktören Lernia står bakom utbildningarna.

Nu ska Linköpings arbetssökande bli hjälpta till jobb genom ny satsning7.6.2021 07:43:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingens prognos för år 2021 visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten. Samtidigt pågår Arbetsförmedlingens reformering där utvalda privata aktörer ska ta ett större ansvar för att få människor sysselsatta. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia är en av dem och utökar nu sin verksamhet i Linköping med ”Rusta och Matcha” som ska hjälpa arbetssökande i jobb genom stöd och genom matchning med företag där jobben finns.

Nu ska Säffles arbetssökande bli hjälpta till jobb genom ny satsning7.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingens prognos för år 2021 visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten. Samtidigt pågår Arbetsförmedlingens reformering där utvalda privata aktörer ska ta ett större ansvar för att få människor sysselsatta. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia är en av dem och utökar nu sin verksamhet i Säffle med ”Stöd och matchning” som ska hjälpa arbetssökande i jobb genom stöd och genom matchning med företag där jobben finns.

Lernia på Bazaren Järvaveckan – digital monter ska fler få hjälp in i arbete25.5.2021 10:38:15 CEST | Pressmeddelande

När Järvaveckan 2021 går av stapeln i digital form är Lernia på plats för att hjälpa människor som står utan jobb eller vill byta bana i livet. Bazaren är Järvaveckans arbetsmarknadsplattform för rekrytering och utbildning, och mellan den 2-6 juni kan man i Lernias digitala monter få vägledning i jobbsökandet. Lernia har lång erfarenhet av att arbeta med personer som inte har svenska som modersmål och erbjuder en rad anpassade tjänster för gruppen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum