Lernia

I pandemins fotspår: ny utbildning ska svara upp mot personalbrist och hög belastning inom psykiatrin

Dela

Andelen personer som vänder sig till psykiatrin har ökat drastiskt de senaste åren och nu varnar forskare om att pandemins sociala och ekonomiska begränsningar kan förvärra situationen för många av dem. Samtidigt råder det stor brist på utbildad personal inom psykiatrin i Västerbottens Län där anställningsbehovet överskrider antalet studieplatser. För att svara upp mot glappet öppnar utbildningsaktören Lernia i nära samarbete med Skellefteå kommun nu distansutbildningen Specialistundersköterska inom psykiatri.

Allt fler söker hjälp vid psykiatriska mottagningar. Mellan 2016 och 2019 ökade besöken till barn-, ungdoms-, och vuxenpsykiatrin med närmare en miljon människor enligt SKR. Forskare vid Centrum för psykiatriforskning menar dessutom att pandemins sociala och ekonomiska begränsningar kan förvärra tillståndet för dessa personer. Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen att det råder brist på utbildad personal inom psykiatrin eftersom anställningsbehovet är större än antalet personer som utbildas. En lösning är fler utbildningsplatser och nu öppnar ansökningen till Lernias nya yrkeshögskoleutbildning Specialistundersköterska inom psykiatri som går på distans från Skellefteå.

 - Vi ser att det finns stora behov av specialistkompetens inom flera psykiatriska områden och en stor möjlighet för den som genom sitt jobb vill göra skillnad för andra människor. Utbildningen rustar studenterna för arbetslivet genom att en stor del av studietiden är praktik ute i fält, säger Anna Bergendorff, utbildningsledare på Lernia.

I Västerbottens Län syns bristen tydligt. Trots 7400 arbetslösa i regionen är det svårt att hitta personal med psykiatrisk kompetens, detta enligt Arbetsförmedlingen som uppger att 30 procent av näringslivets företag och 70 procent av offentliga verksamheter har upplevt svårigheter vid rekrytering. Därför är utbildningen förlagd i Skellefteå och framtagen i nära samarbete med kommunen. Utbildningen omfattar ett års heltidsstudier på distans. Den vänder sig till dem som har en undersköterskeexamen med minst ett års yrkeserfarenhet och vill specialisera sig inom psykiatri.

Nästa kursstart är 30 augusti 2021. Anmälan är öppen och går att söka via den här länken.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
Gustavslundsvägen 139
167 51 Bromma

0771-650 650https://www.lernia.se/

Ledande kompetenslösningar för framtidens industri
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska industrin i över 20 år. Lernia omsatte 2 miljarder kronor 2020 och finns över hela landet. Vi utbildade 11 500 personer och förmedlade 8 300 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Ny utbildning i Malmö ska säkra ambulansvården i region Skåne29.4.2021 07:27:00 CEST | Pressmeddelande

Skånes befolkning ökar och en direkt effekt är att man kommer behöva anställa 150 nya ambulanssjukvårdare de kommande 3-5 åren. Detta enligt beräkningar från Region Skåne. För att möta kompetensbehovet och bidra till en fungerande ambulansvård i regionen startar i höst yrkeshögskoleutbildningen Ambulanssjukvårdare i Malmö. Det är utbildningsaktören Lernia som tillsammans med Region Skåne står bakom satsningen.

Distansutbildning ska lösa kraftig brist på produktionstekniker26.4.2021 09:51:22 CEST | Pressmeddelande

Det saknas experter på hur man tillverkar varor och produkter, inte minst på svenska tillverkningsföretag, men också inom nya områden såsom vård och logistik. Därför har utbildningsföretaget Lernia i nära samarbete med näringslivet tagit fram yrkeshögskoleutbildningen Certifierad produktionstekniker som riktar sig till yrkesverksamma inom industriell produktion som vill utvecklas inom sin arbetsroll. Utbildningen är ettårig och läses på distans från antingen Trollhättan eller Västervik.

Nu ska Söderhamns arbetssökande bli hjälpta till jobb genom ny satsning15.4.2021 13:30:49 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingens prognos för år 2021 visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten. Samtidigt pågår Arbetsförmedlingens reformering där utvalda privata aktörer ska ta ett större ansvar för att få människor sysselsatta. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia är en av dem och utökar nu sin verksamhet i Söderhamn med ”Stöd och matchning” som ska hjälpa arbetssökande i jobb genom stöd och genom matchning med företag där jobben finns.

Yrkeshögskoleutbildning ska skapa framtidens svetsspecialister13.4.2021 07:05:00 CEST | Pressmeddelande

Ny analys från Arbetsförmedlingens visar att det råder stor brist på personer som behärskar klassiska industriyrken. Men genom fortbildning tror utbildningsaktören Lernia att intresset för dessa samhällsbärande yrkena kan öka. För att möta den stora efterfrågan på svetskompetens i såväl tillverkningsbranschen som offentlig sektor erbjuder Lernia nu utbildningen Internationell svetsspecialist för yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper inom svetsteknologi. Det är en ettårig distansutbildning med tio träffar i Trollhättan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum