Dramaten

I väntan på Bergmanfestivalen: Dramaten inleder Bergmanåret med bokcirklar, Europeiska samtal, Bergmanpodden och guidade Bergmanvandringar

Dela

Jubileumsåret 2018, då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, kommer att uppmärksammas stort på Dramaten med egna premiärer, gästspel, samtal och mycket mer under Bergmanfestivalen som äger rum mellan den 23 augusti och 2 september. Ett slags kickoff för året blir det den 13 mars då bland andra teaterchef Eirik Stubø, författaren och kritikern Leif Zern, generaldirektören för Stiftelsen Ingmar Bergman Jan Holmberg, dramatikern Suzanne Osten och Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten, träffas för ett samtal under rubriken ”Den besvärlige jubilaren”.

Bergmanåret på Dramaten har redan inletts med bokcirklar och snart är det dags för Sveriges Radios Bergmanpodden och internationella samtal med inbjudna gäster från Europeiska teatrar. Dessutom arrangeras guidade vandringar i Dramatenhuset i Bergmans fotspår.

Såväl samtalet om Den besvärlige jubilaren och Bergmanpodden som Europeiska samtal och Dramatens bokcirklar äger rum på Dramatenbaren – Dramatens gamla biljettkontor, matsalen som Ingmar Bergman en gång stängde, som återigen erbjuder vällagad mat, drinkar och kulturevenemang.

Bergmanpodden på Dramaten
Inför publik spelar Sveriges Radio in Bergmanpodden där programledaren Gunnar Bolin gästas av skådespelare som arbetat med Ingmar Bergman. Vilka Bergmanfilmer tar de med sig för att prata om? Och hur minns de själva regissören Bergman, på teaterscenen och bakom filmkameran?
Den 27 februari med Lena Endre och Elin Klinga och den 15 marsmed Gunnel Lindblom, Stina Ekblad och Julia Dufvenius. Fri entré.


Europeiska samtal
Hur mår teatern i Europa? Hur påverkar nationalistiska strömningar kulturen? Vad händer efter Brexit? Vad innebär hoten mot den konstnärliga friheten i länder som Polen, Ungern och Ryssland?
Dramaten bjuder in till en serie internationella samtal om samtiden med inbjudna gäster från europeiska teatrar.  Två samtal är hittills inplanerade, fler tillkommer under året.

Den 21 april medverkar Marina Davydova från Moskva, teaterkritiker, konstnärlig ledare för NET Festival och kurator för Wiener Festwochen, Slavko Milanović från Belgrad, dramaturg på Nationalteatern i Belgrad och Iphigenia Taxopoulou från Thessaloniki, generalsekreterare för det internationella teaternätverket MITOS21.

Den 20 maj medverkar Stéphane Braunschweig från Paris, teaterchef på Odéon Théâtre de l'europé, Gianina Cărbunariu från Bukarest, en av Rumäninens mest spännande dramatiker och regissörer och Alexander Zeldin från London, regissör på the National Theatre. Moderator vid båda tillfällena är Marc Matthiesen.

Dramatens bokcirkel
Vårens bokcirklar på Bergmantemat inleddes söndagen den 11 februari på Dramatenbaren. Dramaturg Magnus Florin ledde samtalet kring Linn Ullmanns roman De oroliga. Nästa bokklubb äger rum den 18 mars med samtal kring Bergmans Arbetsboken 1955-1974 med dramaturg Emma Meyer-Dunér och Nina Fex, skådespelare, som läser ur boken. Den 15 april är det dags att diskutera Ingmar Bergmans självbiografiska verk från 1987, Laterna magica, med dramaturg Irena Kraus.

Bergmanvandring på Dramaten
Ingmar Bergman var verksam på Dramaten, av och till, både som teaterchef och regissör. På en guidad visning genom huset får besökarna ta del av många av de Bergmanhistorier som huset ruvar på – allt från gravt felparkerade bilar till bortglömda chokladbiskvier. Vandringen, som tar omkring en timme, börjar i entréhallen och går sedan långt in i Dramatens vindlande korridorer, trappor och prång – till platser dit publiken normalt inte når. Sex tillfällen med start den 16 mars. 

Nedan följer kommande program med Bergmantema i datumordning. Alla, förutom Bergmanvandringen, äger rum i Dramatenbaren. Hela Bergmanfestivalens program släpps den 18 april.

Bergmanpodden med bland andra Lena Endre och Elin Klinga. I samarbete med Sveriges Radio.
Den 27 februari. Fri entré.

Den besvärlige jubilaren,
teaterchef, gäster och skådespelare från ensemblen sätter igång Dramatens Bergmanår.
Den 13 mars. Fri entré.

Bergmanpodden
med Gunnel Lindblom, Stina Ekblad och Julia Dufvenius. I samarbete med Sveriges Radio.
Den 15 mars. Fri entré.

Bergmanvandring på Dramaten
Den 16 mars (även 21, 23 och 28 mars, 5 och 7 april).

Dramatens bokcirklar diskuterar Arbetsboken 1955-1974.
Den 18 mars.

Dramatens bokcirklar diskuterar Laterna magica.
Den 15 april

Europeiska samtal med Marian Dauydova, Slavko Milanović och Ighigenia Taxopolou.
Den 21 april. Fri entré.

Europeiska samtal
med Stéphanie Braunschweig, Gianina Cărbunariu och Alexander Zeldin.
Den 20 maj. Fri entré.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum