Dramaten

I väntan på Godot på jiddisch - gästspel från New York

Dela

Regissören Moshe Yassurs hyllade uppsättning Vartn Af Godot från den judiska teaterscenen i New York gästar Dramaten den 13-14 november. Det är första gången Dramaten ger en föreställning på jiddisch. Biljetterna släpps idag klockan 13.00.

David Mandelbaum och Shane Baker. Bild från tidigare uppsättning. Foto: Cordula Treml.
David Mandelbaum och Shane Baker. Bild från tidigare uppsättning. Foto: Cordula Treml.

”Becketts  pjäs har äntligen funnit sitt modersmål”, skrev The New Yorker efter premiären på Castillo Theatre i New York 2013. Föreställningen har därefter återuppförts med delvis ny ensemble och spelat på teaterscener världen över. Nu gästar den Sverige för första gången.

I Moshe Yassurs uppsättning av Samuel Beckett klassiska pjäs väntar Estragon och Vladimir inte på gud, utan på att mänskligheten ska utvecklas och bryta ner alla de hinder som skiljer oss åt. 

Moshe Yassur föddes i Rumänien där han började som barnskådespelare. 1950 emigrerade han till Israel där han blev en del av den hebreiska teatern och verkade som skådespelare, regissör och lärare. Han har varit verksam vid teatrar i Rumänien, Israel och USA. Idag är Yassur bosatt i New York och har, förutom I väntan på Godot, bland annat regisserat Arthur Millers En handelsresandes död  och Eugène Ionescos Noshörningen.

Shane Baker är den mest uppskattade skådespelaren på jiddisch-scenen idag och har spelat Vladimir över hela världen i Becketts I Väntan på Godot. Baker är chef för Congress for Jewish Culture, en organisation grundad 1948 för att främja judisk kultur över hela världen.

Föreställningen presenteras av Judisk kultur i Sverige och Jiddischsällskapet i Stockholm i samarbete med Dramaten. Textas till engelska.

Av: Samuel Beckett. Översättning: Shane Baker. Regi: Moshe Yassur.
Medverkande: Shane Baker/Vladimir, Nicholas Jenkins/Boy, Allen Rickman/Pozzo, Luzer Twersky/Lucky, Michael Wex/Estragon.

Ett samtal mellan Shane Baker och Tomas Woodski, bibliotekarie på Kulturhuset Stadsteatern, hölls digitalt den 7/10. Samtalet är på jiddisch med svensk textning och finns
att lyssna på här!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

David Mandelbaum och Shane Baker. Bild från tidigare uppsättning. Foto: Cordula Treml.
David Mandelbaum och Shane Baker. Bild från tidigare uppsättning. Foto: Cordula Treml.
Ladda ned bild
Shane Baker. Foto: Jordan Mcafee.
Shane Baker. Foto: Jordan Mcafee.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Sverigepremiär för en modern version av Tjechovs Måsen1.10.2021 13:41:08 CEST | Pressmeddelande

Dramaten sätter upp Tjechovs klassiker Måsen med både en dramatiker och regissör från den brittiska teaterscenen. Det är första gången på en svensk scen för regissören Lyndsey Turner och för dramatikern John Donnelly. Premiär på Stora scenen den 22 oktober, då även Donnelly närvarar. –John Donnelly är en fantastisk dramatiker och lika angelägen som Tjechov om att fånga människan när hon är som mest skör, heroisk och fånig, säger regissören Lyndsey Turner.

Musikalen Cabaret på Dramaten15.9.2021 09:10:20 CEST | Pressmeddelande

Jonas Malmsjö och Ana Gil de Melo Nascimento och resten av den tretton man starka ensemblen ackompanjeras av funk-soulbandet Damn! när Dramaten sätter upp Cabaret på Stora scenen med premiär 2 oktober. - Vår Kit Kat Club häcklar sin samtid och kabarénumren följer en tradition av satir. Med sång, humor och en massa snusk står de upp för humanism och solidaritet. De blir därför farliga och klubben blir en motståndets plats som nazisterna vill utplåna, säger regissören Farnaz Arbabi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum