Svenska Judoförbundet

Ida Eriksson besegrar världsmästarinnan i sin EM-debut

Dela

I sin senior EM-debut klev 23-åriga Ida Eriksson från Molkom rakt in i eliten. Efter en inledande seger väntade den regerande världsmästarinnan, världsettan Barbara Matic från Kroatien. En helt orädd, stark och respektlös Eriksson utmanade mästarinnan som inte hade något motmedel. Det var också Eriksson som stod för slutforceringen och i matchens allra sista sekunder kom segerkastet, waza-ari (poäng) till Eriksson och kvartsfinal säkrad. Därefter blev det tyvärr stopp för Eriksson, men en imponerande debut – blir summeringen.

Ida Eriksson i vitt från tidigare tävling. Foto Gabi Juan.
Ida Eriksson i vitt från tidigare tävling. Foto Gabi Juan.

Vid årets EM-judo stod vårt två-judoka landslag för en blandad insats under den sedan årsskiftet nya förbundskaptenen Sally Conway, som själv har såväl EM, VM som OS-medaljer 2016-2019.

EM-debuterande Ida Eriksson, som har ett U23-EM brons från 2020, har klivit in som ett framtidshopp i -70 kg, där nu rehabiliterande Anna Bernholm har imponerat sedan 2016.

Idag inledde Eriksson mot brittiska Katie-Jemima Yeats-Brown där Eriksson satte massiv press och hotade brittiskan nere i mattan. Det var poänglöst efter full tid, därefter tog det 7 sekunder i förlängningen innan brittiskan bjöd på en rejäl flygtur, ippon (full poäng) till Eriksson.

I andra omgången väntade förstaseedade världsmästarinnan och världsettan Barbara Matic, Kroatien, och Eriksson imponerade stort. Det blev en helt jämn match, där varken Eriksson eller Matic hittade det rätta läget och bådas attacker blev resultatlösa. Eriksson drog visserligen på sig två (shido), men lät inte det störa när hon satte in slutforceringen sista halvminuten. Med två sekunder kvar kom uchi mata-kastet som gav Eriksson waza-ari (poäng) och matchvinst.

Därefter lyckades Eriksson inte komma upp i samma nivå i kvartsfinalen mot nederländska Jaeger. I återkvalet blev sedan tvåfaldig europamästarinna Pinot från Frankrike för svår.

Summerat dock en strålande EM-debut som lovar mer. Det är en mycket nöjd förbundskapten som konstaterar att Ida stod för en ”brilliant prestation” idag. Conway fortsätter:

”Ida var stark, fokuserad och tydlig i sin judo, och höll sig till planen i varje match. Att bli 7:a på sitt första EM och på vägen fram besegra den regerande världsmästarinnan är väldigt bra!”

Och Conway ser ljust på framtiden,

”Vad jag är riktigt nyfiken på är vad en fortsatt hård satsning och att hon gör det hon gör bra ännu bättre och mer kan leda till.”                         

VM-silvermedaljören 2021 och fyrfaldige EM-medaljören i -73 kg Tommy Macias fortsätter sin kamp för att acklimatisera sig i sin nya viktklass -81 kg. Nu blev det tidigt respass.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ida Eriksson i vitt från tidigare tävling. Foto Gabi Juan.
Ida Eriksson i vitt från tidigare tävling. Foto Gabi Juan.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Nicolina Pernheim Goodrich är guldfavorit inför VM7.11.2022 18:29:47 CET | Pressmeddelande

Den 8-10 november avgörs judo-VM för synskadade i Baku, Azerbajdzjan. Sveriges trupp består av regerande europamästaren och paralympiern Nicolina Pernheim Goodrich, och den tidigare juniorvärldsmästaren Oscar Widegren. Båda tävlar onsdag 9 november. Målet är medalj och i och med den nya klassindelningen, med en egen klass för blinda, tävlar de på mer rättvisa villkor och har bättre chanser än tidigare år.

Robert Eriksson slutar som landslagschef - får ny position på RF2.11.2022 18:31:43 CET | Pressmeddelande

Efter nästan 20 år som ledare för det svenska judolandslaget slutar nu landslagschef Robert Eriksson för att i stället börja som verksamhetsutvecklare inom forskning och utveckling på Riksidrottsförbundets elitdrottsavdelning. Robert Eriksson har under sina år på Svenska Judoförbundet bland annat varit med och tagit Sveriges första EM-guld samt Sveriges första VM-medaljer på herrsidan och även lett den svenska truppen genom tre OS.

Marcus Nyman gör comeback - igen!26.10.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För ett par veckor sedan gjorde Anna Bernholm comeback på VM efter sin korsbandsskada. Nu, en knapp månad senare, är det rutinerade Marcus Nymans tur att göra comeback. Nyman, som tog en paus från elitjudon efter OS i Tokyo, är tillbaka för att satsa mot sitt fjärde OS. 32-åringens första världstourtävling efter uppehållet blir Grand Slam i Baku, Azerbajdzjan, den 4-6 november. I truppen till Baku ingår även Anna Bernholm och Ida Eriksson, samt Axel Oscarsson från LUGI Judoklubb som debuterar på världstouren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum