Svenska Judoförbundet

Ida Eriksson besegrar världsmästarinnan i sin EM-debut

Dela

I sin senior EM-debut klev 23-åriga Ida Eriksson från Molkom rakt in i eliten. Efter en inledande seger väntade den regerande världsmästarinnan, världsettan Barbara Matic från Kroatien. En helt orädd, stark och respektlös Eriksson utmanade mästarinnan som inte hade något motmedel. Det var också Eriksson som stod för slutforceringen och i matchens allra sista sekunder kom segerkastet, waza-ari (poäng) till Eriksson och kvartsfinal säkrad. Därefter blev det tyvärr stopp för Eriksson, men en imponerande debut – blir summeringen.

Ida Eriksson i vitt från tidigare tävling. Foto Gabi Juan.
Ida Eriksson i vitt från tidigare tävling. Foto Gabi Juan.

Vid årets EM-judo stod vårt två-judoka landslag för en blandad insats under den sedan årsskiftet nya förbundskaptenen Sally Conway, som själv har såväl EM, VM som OS-medaljer 2016-2019.

EM-debuterande Ida Eriksson, som har ett U23-EM brons från 2020, har klivit in som ett framtidshopp i -70 kg, där nu rehabiliterande Anna Bernholm har imponerat sedan 2016.

Idag inledde Eriksson mot brittiska Katie-Jemima Yeats-Brown där Eriksson satte massiv press och hotade brittiskan nere i mattan. Det var poänglöst efter full tid, därefter tog det 7 sekunder i förlängningen innan brittiskan bjöd på en rejäl flygtur, ippon (full poäng) till Eriksson.

I andra omgången väntade förstaseedade världsmästarinnan och världsettan Barbara Matic, Kroatien, och Eriksson imponerade stort. Det blev en helt jämn match, där varken Eriksson eller Matic hittade det rätta läget och bådas attacker blev resultatlösa. Eriksson drog visserligen på sig två (shido), men lät inte det störa när hon satte in slutforceringen sista halvminuten. Med två sekunder kvar kom uchi mata-kastet som gav Eriksson waza-ari (poäng) och matchvinst.

Därefter lyckades Eriksson inte komma upp i samma nivå i kvartsfinalen mot nederländska Jaeger. I återkvalet blev sedan tvåfaldig europamästarinna Pinot från Frankrike för svår.

Summerat dock en strålande EM-debut som lovar mer. Det är en mycket nöjd förbundskapten som konstaterar att Ida stod för en ”brilliant prestation” idag. Conway fortsätter:

”Ida var stark, fokuserad och tydlig i sin judo, och höll sig till planen i varje match. Att bli 7:a på sitt första EM och på vägen fram besegra den regerande världsmästarinnan är väldigt bra!”

Och Conway ser ljust på framtiden,

”Vad jag är riktigt nyfiken på är vad en fortsatt hård satsning och att hon gör det hon gör bra ännu bättre och mer kan leda till.”                         

VM-silvermedaljören 2021 och fyrfaldige EM-medaljören i -73 kg Tommy Macias fortsätter sin kamp för att acklimatisera sig i sin nya viktklass -81 kg. Nu blev det tidigt respass.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ida Eriksson i vitt från tidigare tävling. Foto Gabi Juan.
Ida Eriksson i vitt från tidigare tävling. Foto Gabi Juan.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Sveriges trupp till EM25.4.2022 08:59:00 CEST | Pressmeddelande

Det blir en liten trupp som representerar Sverige på EM i Sofia 29 april - 1 maj. På grund av generationsskifte samt skador i landslaget kommer endast två aktiva delta på EM - den rutinerade Tommy Macias som jagar medalj i sin nya viktklass - 81 kg och nykomlingen Ida Eriksson, - 70 kg, som gör sitt första internationella mästerskap på seniornivå. EM i Sofia blir också det första mästerskapet i blågult för den nya förbundskapten Sally Conway som tillträdde sin tjänst i januari i år.

Första uttagningen till landslagen i judo25.4.2022 06:50:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är den första uttagningen till Svensk Judos landslagsgrupper i den nya landslagsorganisationen klar. Coronapandemin i början på 2022 stoppade en stor del av landslagsverksamheten vilket gjorde att den första uttagningen blev uppskjuten, men nu kan den alltså äntligen presenteras. I den här uttagningen ligger fokus på Svensk Judos tre landslag, samt en första uttagning av utvecklingsgrupp U18. Resterande utvecklingsgrupper presenteras senare i vår.

Uttagning till landslagen – så ser läget ut nu28.1.2022 10:10:03 CET | Pressmeddelande

En omorganisation pågår i Svenska Judoförbundets landslagsorgansation samtidigt som det sker ett generationsskifte bland de tävlande. Anna Bernholm, Tommy Macias och Nicolina Pernheim vill alla satsa vidare mot Paris 2024, medan Marcus Nyman och Robin Pacek inte tagit beslut om fortsättning än. Joakim Dvärby avslutar tävlingskarriären men fortsätter som förbundstränare. Därtill står nya och duktiga judoka på tur att ta en plats. Uttagning pågår till och med mars då de nya trupperna presenteras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum