Vårdföretagarna

Ida Ingerö ny näringspolitisk expert personlig assistans Vårdföretagarna

Dela

Till Vårdföretagarnas kansli ansluter nu Ida Ingerö som ny näringspolitisk expert för bransch personlig assistans. Vårdföretagarna är en arbetsgivarorganisation med 2000 företag och över 100 000 medarbetare inom vård och omsorg.

- Personlig assistans är en frihetsfråga som ligger mig varmt om hjärtat. Alla med behov av LSS ska få den hjälp de behöver. Ersättningen behöver ses över för långsiktigt hållbara villkor. De senaste åren har våra kollektivavtalade löner ökat mer än ersättningen. Det ska vara möjligt att med hög kvalitet driva och utveckla attraktiva arbetsplatser för personliga assistenter, säger Ida Ingerö, ny näringspolitisk expert personlig assistans på Vårdföretagarna.

Ida Ingerö kommer närmast från Systembolaget där hon arbetat med samhällsrelationer och dessförinnan som biträdande presschef. Hon har tidigare varit chef för Liberala Nyhetsbyrån.

Assistans är det välfärdsområde där flest, hela åtta av tio brukare, väljer ett icke-offentligt alternativ. Sju av tio väljer en assistent från ett företag, bland annat för att man upplever att det ger en större möjlighet till självbestämmande än det kommunala alternativet. Höjningen av den statliga schablonersättningen har släpat efter och sedan 2014 har höjningen varje år varit lägre än de kollektivavtalade löneökningarna. Idag ligger ersättningen på knappt 300 kronor i timmen, vilket ger Vårdföretagarnas medlemsföretag små möjligheter till kompetensutveckling. Vårdföretagarna har under lång tid uppmanat politiken att höja ersättningen för att kunna erbjuda attraktiva arbetsplatser för personliga assistenter och kvalitetsförbättring för brukarna.

För mer information:
Ida Ingerö, näringspolitisk expert personlig assistans
072-201 52 78

Bilder

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Vårdföretagarna kräver rättelse av utrikesministern angående faktafel22.6.2020 14:26:38 CESTPressmeddelande

I en intervju i den tyska kanalen Deutsche Welle pekar utrikesminister Ann Linde ut förekomsten av privat driven äldreomsorg som en förklaring till att många äldre avlidit på äldreboenden i Sverige. Att smittan kommit in på äldreboenden, kommunala som privata, är beklagligt men utrikesministern saknar belägg för att det är privata verksamheter som är orsaken till hög smittspridning och många avlidna. Vårdföretagarna har med anledning av utrikesministerns uttalande skickat en skrivelse till utrikesdepartementet där vi kräver en rättelse.

Regeringen förtydligar – privata vårdgivare får ekonomiskt stöd för merkostnader till följd av covid-1928.5.2020 15:24:46 CESTPressmeddelande

Regeringen meddelar idag i ett pressmeddelande ett antal positiva förtydliganden av den statliga kompensationen för merkostnader i vården och omsorgen till följd av covid-19. Vårdföretagarna har tillsammans med Famna – riksorganisationen för idéburen välfärd tidigare tillskrivit regeringen och efterfrågat ett förtydligande av att även idéburna och privata utförare ska omfattas av kompensationen. Dagens regeringsbeslut innebär ett välkommet förtydligande av detta.

Vårdföretagarna kräver besked från finansministern angående kompensation12.5.2020 10:32:36 CESTPressmeddelande

Vårdföretagarna välkomnar regeringens besked om ytterligare medel för att kompensera för merkostnader kopplade till coronaviruset. Sedan tidigare har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om att kompensera regioner och kommuner för de extra kostnaderna som uppkommit i samband med krisen. Idag meddelades att ytterligare medel skjuts till för att kompensera regioner och kommuner. Vårdföretagarna och Famna skickade för två veckor sedan en skrivelse där det efterfrågas ett förtydligande att även privata och idéburna aktörer får del av medlen. Regeringen har till del hörsammat den och tidigarelagt utbetalningarna.

Välkommet besked att korttidspermittering även ska gälla vård och omsorg30.3.2020 14:55:27 CESTPressmeddelande

Coronavirusets utbrott har förändrat förutsättningarna för vårdföretag som inte arbetar med akuta uppdrag och heller inte har möjlighet att ställa om till en sådan typ av vård. Till exempel verksamheter inom rehabilitering, fysioterapi, psykoterapi och vissa specialistmottagningar. Inbokade besök ställs in och patienter ombeds att undvika besök på vårdmottagningar för att minska smittspridningen. På kort sikt innebär det likviditetsproblem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum