Tekniska verken i Linköping

Idag har 5 miljoner flaskor och burkar pantats på Malmen!

Dela

Pantamera Express på Malmens Återvinningscentral fyller tre år, och på Ullstämma firar expressautomaten två år. Utöver årsdagarna firas nu också på Malmen att det i dagarna har pantats hela 5 miljoner förpackningar där. Många Linköpingsbor har valt att skänka sin pant till Tappra Barn.

Storpantautomaten underlättar för den som vill panta mycket på en gång. Av Pantameras 39 stycken expressautomater i landet är det linköpingautomaterna på återvinningscentralerna Malmen och Ullstämma som genererar mest pengar till välgörande ändamål. Totalt har 614 000 kronor skänkts till Barndiabetesfonden (som var mottagare första året och då fick 120 000 kronor) och Tappra Barn. 

– Vi jobbar ständigt med att öka återvinningen av burkar och flaskor. En viktig del i det är att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Vi är mycket glada över samarbetet med Tekniska verken som redan i juni 2016 fick sin första Pantamera Express till Malmens återvinningscentral. Ett år senare utrustades även Ullstämma återvinningscentral med en automat. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera.

När midsommarhelgen närmar sig slås ett extra slag för Pantamera Express,

-Det är bara att komma hit och tömma sin kasse med burkar och flaskor rakt ner i automaten, utan att sortera först, det är lätt som en plätt och går supersnabbt. Expressautomaterna är väldigt uppskattade av Linköpingsborna, det förstår man när nu 5 miljoner förpackningar har pantats bara på Malmen. Våra kunder är generösa och har under åren skänkt mycket pengar till framför allt Tappra Barn. Sedan är det också så att när pantaren återvinner sina burkar i pantmaskinen, istället för att lägga dem i metallåtervinningen, så sparar vi mycket energi. Importburkar återvinns också, även om det inte är någon pant på dem, och vi är glada att kunna erbjuda våra kunder den här servicen på både Malmen och Ullstämma, säger Kjell Österskog, avdelningschef för Tekniska verkens återvinningscentraler.

Tappra Barn är en stiftelse som samlar in pengar till barn som har det svårt. 

- Under 2019 skänker vi pengarna till Tjejjouren, Barndiabetesfonden och Novahuset. Pengarna från panten kommer barnen tillgodo i Linköping, och vi känner en enorm tacksamhet till alla som väljer att donera sin pant till oss, säger Niklas Lillman, projektledare för Tappra Barn.
  

För mer information kontakta gärna:

Kjell Österskog, Avdelningschef Tekniska verkens Återvinningscentraler i Linköping, 013-20 92 57
kjell.osterskog@tekniskaverken.se 

Carita Classon, produktchef på Pantamera/Returpack, 070-871 75 80
carita.classon@returpack.se 

Niklas Lillman, Tappra barn, 070-899 44 23
niklas.lillman@tapprabarn.se

Fakta Pantamera Express
Storpantautomaten är särskilt framtagen för att göra det enklare för storpantaren. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig kan alltihop hällas ner i ett och samma fack, vilket innebär att det går snabbare och är nästintill kladdfritt. Maskinen sorterar och räknar panten fort, kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar.

Pantamera Express är framtagen tillsammans med det amerikanska företaget Envipco. Mer information om Envipco finns på envipco.com.

Pantaren kan välja mellan att få panten utbetald till sitt PayPal-konto eller via ClearOn Betalcheck, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Eller så kan man välja att skänka sina pantpengar till välgörande ändamål. Både på Malmen och Ullstämma Återvinningscentral kan man skänka sin gåvopant till Tappra barn, som i sin tur fördelar pengarna vidare till olika välgörande ändamål.

Fakta Tappra Barn
Tappra Barn är en stiftelse som startade 2011 och som ständigt jobbar med att samla in pengar till barn som har det svårt. Stiftelsen finns i Linköping, Jönköping, Göteborg och sedan 2018 även i Norrköping. Sedan starten har Tappra Barn samarbetat med över 800 olika företag och samlat in över nio miljoner kronor till välgörenhet lokalt i de städer organisationen verkar.

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum