Svenska Basketbollförbundet

Idag kan Sverige säkra avancemang till EM-kval

Dela

Idag kl 15:00 är det uppkast mellan Vitryssland och Sverige i Minsk. Förutsättningarna är kristallklara; Sverige har råd att förlora med 27 poäng för att vinna gruppen och avancera till det stora EM-kvalet med start i november. Se matchen här.

Foto: Anders Tillgren

Efter den inledande förlusten borta mot Danmark hade det svenska herrlandslaget kniven på strupen i detta förkval. Storvinsten hemma mot Vitryssland och torsdagens seger mot Danmark har dock gett Sverige en plats i förarsätet. Nu räcker det med inte förlora med mer än 27 poäng för att vinna gruppen. Om Vitryssland vinner med 28 poäng hamnar både Sverige och Vitryssland på +1 i poängskillnad. Då avgör flest antal gjorda poäng och där ligger Vitryssland före.

Laget har fullt fokus på Vitryssland men vi kan tillåta oss att njuta lite mer av vinsten mot Danmark innan vi går in på söndagens motståndare. Det var en fantastisk stämning i Baltiska hallen och arrangören Malbas hade verkligen gått all in för detta arrangemang. Inte minst i marknadsföringen inför matchen där både Malmö stad och Malbas levererade på hög nivå. Det resulterade i 3452 åskådare vilket gjorde Baltiska till en riktig kittel.

Det svenska laget lyfte från Kastrup kl 08:00 på fredag morgon för att ta sig till Minsk där söndagens match spelas. Och även om Sverige vann stort senast förväntar sig ingen att det blir lika lätt igen. Vitryssland måste vinna med 28 poäng och kommer sannolikt ösa på rejält i början.

Spelare som Simon Birgander, Chris Czerapowicz och Denzel Andersson spelade tunga minuter sist mot Vitryssland och de är alla skadade. I gengäld är Viktor Gaddefors tillbaka och alla såg mot Danmark hur viktig han är för detta lag. Självklart bör Sverige klara det men ingen vid sina sinnens fulla bruk tar ut någonting i förskott, allra minst förbundskapten Hugo Lopez.

- Returtagningen är det absolut viktigaste. Det går inte att underskatta betydelsen av den. Det och att stoppa snabba uppspel så att de inte kan gå på runs. De har Artsiom Parakhouski som center, point guarden Devon Saddler samt flera goda skyttar. Och de måste vinna, det blir en väldigt tuff uppgift på bortaplan för oss, säger Hugo Lopez inför matchen.

Sverige ställer upp med samma lag som mot Danmark i torsdags.

För alla resultat i gruppen, statistik med mera läs mer här:

http://www.fiba.basketball/eurobasket/2021/pre-qualifiers

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Prins Daniel beskyddare av Svenska Basketbollförbundet12.7.2019 11:55:20 CESTPressmeddelande

Hans Kunglig Höghet Prins Daniel är numera beskyddare för Svenska Basketbollförbundet. – Det är en ära och vi är självklart mycket glada över att Prins Daniel vill engagera sig för basketen i Sverige, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet. Beskyddarskapet löper över tre år och innebär att Prins Daniel på olika sätt främjar Svenska Basketbollförbundets verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum