Patent- och registreringsverket

Idag lanserar PRV Upphovsrättsskolan – en skolplattform för lärande om upphovsrätt

Dela

Varje gång som barn och unga använder surfplattor, datorn eller sina telefoner möts de av mängder med bilder, filmer, musik mm. Det blir allt svårare att avgöra vad som är tillåtet och inte, är det okej att dela bilder? Ladda hem filmen? Eller göra en meme av Marie Kondo? PRV har genom flertalet undersökningar sett att kunskapen om upphovsrätt är låg och därför lanseras nu Upphovsrättsskolan, en sajt med pedagogiskt innehåll riktad till elever i grundskolan.

- Det viktiga för oss har varit att hitta ett lustfyllt och lekande sätt att lära sig mer om upphovsrätt, att väcka ungas nyfikenhet har varit målet. Genom Upphovsrättsskolan försöker vi öka medvetenheten och förståelsen för hur viktig upphovsrätten är, men samtidigt har det varit viktigt att lärandet ska inspirera till eget skapande och förståelse för att även det jag skapar kan få upphovsrättsligt skydd, säger Catharina Ekdahl, upphovsrättsjurist och projektledare för Upphovsrättsskolan på PRV.

Upphovsrättsskolan är tänkt att användas av lärare i grundskolan, och därför har kopplingen till läroplanen samt samarbetet med Skolverket varit en viktig del. I läroplanen, Lgr11, står det bland annat att alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik, att de ska utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.

Upphovsrättsskolan lanseras idag, den 11 mars 2019 och finns på www.upphovsrättsskolan.se 

 

5 snabba svar om upphovsrätt

1. Du får aldrig använda ett skyddat verk utan upphovspersonens tillstånd
FALSKT! Det finns undantag i upphovsrätten. Ett sådant undantag är att du får kopiera material som är skyddat av upphovsrätt för ditt eget privata bruk, och spela musik på din hemmafest.

2. Upphovsrätten gäller i 70 år från att verket skapades
FALSKT! Upphovsrätten gäller så länge upphovspersonen lever, och sedan i ytterligare 70 år från hens dödsår.

3. Det är fritt fram att använda ett verk när upphovsrätten har upphört
SANT! Men det är ändå juste att alltid berätta vem som har gjort verket. Det finns också ett så kallat klassikerskydd, som innebär att du inte får använda verket på ett sätt som kränker verket. Den här bestämmelsen gäller alltså för verk där upphovspersonen kan ha dött för flera hundra år sedan.

4. För att upphovsrätten ska börja gälla måste du registrera den hos en myndighet
FALSKT! Upphovsrätten uppstår direkt när man skapat något.

5. Upphovsrätten gäller bara i Sverige
FALSKT! Upphovsrätten gäller i hela världen oavsett om det är musik, böcker eller film (mm).

PRV:s regeringsuppdrag om upphovsrätt
PRV har i uppdrag från regeringen att höja kunskapen om upphovsrättens innebörd hos allmänheten. I uppdraget ingår bland annat att allmänheten bättre ska förstå innebörden av upphovsrätten, dess omfattning och begränsningar. Lanseringen av Upphovsrättsskolan är en av flera saker som PRV gör inom ramen för uppdraget.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Rapport: Så bidrar svenska företag till teknikutvecklingen inom självkörande fordon17.5.2019 13:26:48 CESTPressmeddelande

Självkörande fordon förväntas bli kommersiellt tillgängliga från år 2025 och har stor potential att medverka till en transportrevolution. Svenska företag ligger i framkant i Europa – bara Tyskland har fler patentansökningar inom området. PRV har studerat hur svenska företag bidrar till teknikutvecklingen mer i detalj. Rapporten visar att absolut flest patent inom självkörande fordon har sökts inom områdena säkerhet och nätverkskommunikation.

Ny OECD-rapport visar hur piratkopieringen slår mot Sverige10.5.2019 14:04:04 CESTPressmeddelande

För första gången har det kartlagts hur internationell piratkopiering av svenska produkter påverkar svenska företag och konsumenter. Enligt OECD, som gjort studien på uppdrag av PRV, är konsekvenserna av handeln med piratkopiorna alarmerande. I Sverige ger den årligen upphov till ekonomiska förluster på över 17 miljarder för de drabbade företagen och svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder, när de köper dyra kopior i tron att de är äkta.

Problem med piratkopiering av sportartiklar uppmärksammas internationellt25.4.2019 16:12:02 CESTPressmeddelande

Sportartiklar, kläder och skor av kända märken tillhör de produkter som det säljs mest piratkopior av i världen. Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO, förlorar företag i EU motsvarande fem miljarder kronor per år på försäljningen av piratkopierade sportprodukter. För svenska sko- och klädhandeln innebär försäljningen av piratkopierade kläder och skor, inklusive sportkläder, att branschen går miste om 6,8 miljarder kronor per år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum