Teknikföretagen

Idag öppnar gymnasiemässan i Göteborg - sociala medier ska få fler tjejer att söka teknik

Dela

Trots att andelen tjejer som söker till teknikprogrammet på gymnasiet har ökat är de fortfarande i minoritet och utgör knappt två av tio sökande (18 procent enligt Skolverket). Detta vill Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik” ändra på och tar därför klivet ut i den reella världen och medverkar på gymnasiemässan i Göteborg.

Elin Östblom, ungdomskommunikatör, Teknikföretagen
Elin Östblom, ungdomskommunikatör, Teknikföretagen

Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik”, på initiativ av arbetsgivar- och branschorganisationen Teknikföretagen, är en mötesplats för tjejer som vill komma i kontakt med andra teknikintresserade inför gymnasiet. Gruppen som har närmare tusen medlemmar på Facebook och nästan lika många på Instagram ställer ut på årets upplaga av Gymnasiedagarna och Future Skills. Syftet är detsamma som på sociala medier, att erbjuda en inspirerande mötesplats där teknikintresserade kan diskutera och peppa varandra inför det stundande gymnasievalet.

– Som många andra branscher ser teknikbranschen ökad mångfald som en nödvändighet för att vidga perspektivet och öka innovationskraften,säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen. Att en teknisk utbildning kan leda till ett arbete inom våra mest aktuella samhällsfrågor som rör klimat, infrastruktur, vård och omsorg är det inte alla som känner till. Genom att visa en mer varierad bild av teknik och skapa möten med förebilder som redan går teknikprogrammet hoppas vi kunna stötta mässbesökare som funderar på att söka teknik.

Besök oss i monter B09:19

En mötesplats för tjejer och ickebinära som är intresserade av att söka teknikprogrammet eller andra teknikutbildningar. Syftet med mötesplatsen är att träffa likasinnade, diskutera och peppa varandra inför gymnasievalet. I montern kan ni ställa frågor till Alva och Edith som precis gått ut teknikprogrammet. Gå gärna med i Facebook-gruppen med samma namn ”Tjejer som vill gå teknik” eller följ oss på Instagram. Där heter vi @tjejer_som_gar_teknik. Välkomna!

Gymnasiedagarna och Future Skills pågår 8-10 oktober på Svenska Mässan, Göteborg.

Kontakter

Bilder

Elin Östblom, ungdomskommunikatör, Teknikföretagen
Elin Östblom, ungdomskommunikatör, Teknikföretagen
Ladda ned bild
Elin Östblom, ungdomskommunikatör, Teknikföretagen
Elin Östblom, ungdomskommunikatör, Teknikföretagen
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Vad gör regeringen för småföretagens exportmöjligheter?20.11.2019 07:00:00 CETPressinbjudan

Småföretagen står för den största delen av Sveriges exporttillväxt – och det är tydligt att dessa i framtiden kan få en ännu viktigare roll som exportörer och välståndsskapare. Men vad gör regeringen för att stärka svenska små- och medelstora företags möjligheter att nå ut på den globala marknaden, och vad betyder det egentligen när januariavtalet säger att Sveriges exportstrategi ska fokusera på hållbarhet? Hör den nya statssekreteraren Krister Nilsson (S) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) diskutera frågan på lunchseminarium hos Teknikföretagen.

Teknikföretagen räknar på dilemman från högstadieelevers vardag – ska öka intresset för matematik19.11.2019 07:00:00 CETPressmeddelande

Arbetsgivar- och branchorganisationen Teknikföretagen lanserar nu webbserien ”Vi räknar på det!”. Genom filmer som ska illustrera vardagsproblem unga stöter på är syftet att öka matematikintresset bland högstadieelever. Matematik är det ämne som flest elever inte har godkänt i när de slutar årskurs nio – cirka 10 procent klarar inte de uppsatta målen. Detta är något som Teknikföretagen vill ändra på.

En hårsmån från recession7.11.2019 11:00:00 CETPressmeddelande

Den globala avmattningen som inleddes runt årsskiftet 2017/2018 fortsätter, och det syns ännu inga tydliga tecken på att botten är nådd. Nu är det tydligt att avmattningen även slår till med full kraft mot svensk industri. Industrins avmattning smittar också av sig på resten av ekonomin. Arbetsmarknaden försvagas och arbetslösheten stiger rejält det närmaste året. Den bedömningen gör Teknikföretagen som presenterar sin nya konjunkturprognos idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum