Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Idag ringer klockorna för Notre Dame

Dela

Under gårdagskvällen rasade en förödande brand i katedralen Notre Dame i Paris. Ärkebiskopen i Paris manade redan igår till bön och klockringning. Idag kl 12.00 ringer Västerås domkyrkas klockor och därefter följer den dagliga middagsbönen inne i kyrkan.

- Det var en måndag i Stilla veckan jag aldrig kommer glömma. Notre Dame tillhör mänskligheten. För mig känns det som om en gammal vän hade skadats, säger Mikael Mogren, biskop i Västerås stift.

Precis som många andra gamla kyrkor bär Notre Dame på både identitet och historia: Ringaren i Notre Dame, Napoleons kröning, tacksägelsegudstjänsten vid krigsslutet 1945, Edith Piaff sjöng om "Notre Dame de Paris".

- Brand är så förtärande. När en plats för religiös tillbedjan och tillika ett landmärke drabbas på detta sätt griper det tag i djupet på mig. Idag omsluts drabbade och räddningspersonal av våra böner, när vi i samhörighet med Paris låter Västerås domkyrkas klockor ljuda, säger Daniel Eklund, domprost i Västerås.


Bön
Vi ber för våra syskon i Paris och hela Frankrike. Er sorg är också vår eftersom en viktig byggnad i vår kristenhet har skadats.
Vi tänker på alla som arbetat med släckningen.
I Jesu namn
Amen

För mer information: Johan Sköld, chef Västerås domkyrka, 021-81 46 14 johan.skold@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Vårens talarkvällar i Tomaskyrkan3.2.2020 15:00:00 CETPressmeddelande

Varje termin anordnas det två ”talarkvällar” i Tomaskyrkan, där en inbjuden gäst kommer och pratar om ett ämne som ligger hen nära. Gästerna och teman är blandade men har en sak gemensam: Tanken är att talaren bidrar med något positivt. Den 11 februari kommer Mårten Granlund från Under Kevlaret och pratar om vad det innebär att vara kille i dagens samhälle. Den 10 mars kommer Ann-Christine Ruuth som berättar om vad det innebär att vara transperson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum