Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Ideella organisationer en stor tillgång i mottagandet av nyanlända

Dela

Ideella organisationer spelar en mycket stor roll i arbetet med etableringen av nyanlända. De arbetar flexibelt och har stort förtroende bland nyanlända. Det visar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors, MUCF:s, senaste uppföljning av villkoren för det civila samhället.

Årets rapport Villkor för organisationer med social inriktning – Civila samhällets villkor 2015 med fokus på flyktingmottagande – visar att landets frivilligorganisationer är en stor resurs och har ett stort engagemang i mottagandet av nyanlända och asylsökande. Trots att organisationerna inte har det som sin huvuduppgift svarar drygt 40 procent av 900 tillfrågade organisationer att de har gjort insatser för nyanlända under det senaste året.

Studien visar att åtta av tio organisationer med social inriktning har haft goda ekonomiska villkor och särskilt de organisationer som har arbetat med flyktingmottagande upplever att deras ekonomi till och med har förbättrats under de senaste tre åren.

Cirka en tredjedel av organisationerna anser dock att deras möjligheter att driva verksamhet för flyktingar på uppdrag av Arbetsförmedlingen och Migrationsverket är sämre än för privata aktörer. Det kan till exempel handla om möjligheterna att erbjuda praktikplatser eller annan verksamhet inom ramen för etableringsprogrammet. Många organisationer som har arbetat med nyanlända anser också att lagar och regler begränsar deras möjligheter att bedriva verksamhet.

– Det är viktigt att både unga och vuxna nyanlända får tillgång till bra aktiviteter och det är organisationerna i det civila samhället som kan skapa sådana runt om i Sverige. Vi måste med gemensamma krafter ge goda förutsättningar så att alla kan etablera sig i samhället, säger Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Ideella organisationer anser själva att de är en stor tillgång i mottagandet av nyanlända genom att de arbetar flexibelt, har stor lokalkännedom och snabbt kan anpassa sig till nya och akuta situationer genom att mobilisera frivilliga som vill göra konkreta insatser. Dessutom har som regel de nyanlända stort förtroende för organisationer i det civila samhället eftersom många har flytt från konfliktområden där det offentliga stått för hot, våld och förtryck.

I år är första gången som vi har studerat villkoren för organisationer med social inriktning. Ladda ned rapporten http://www.mucf.se/publikationer/villkor-organisationer-med-social-inriktning-0  

Presskontakt på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är Kinna Brundin tf kommunikationschef som nås via e-post:  kinna.brundin@mucf.se eller  mobiltelefon 070-663 39 18. 

Kontakter

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Stoppa allt våld mot barn och unga!11.10.2017 08:29Pressmeddelande

Alla barn och unga har rätt till en vardag utan våld. För att stärka den rätten samlas 100 deltagare från kommuner och andra organisationer till en regional konferens i Karlstad den 12 oktober. Arrangörer är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Länsstyrelsen Värmland och Barnombudsmannen. Deltagarna kommer från Arvika, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Säffle kommun.

Sveriges största uppföljning av lokal ungdomspolitik startar i veckan2.10.2017 00:01Pressmeddelande

Den här veckan går startskottet för ungdomsenkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken som är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige. I år är det 25 kommuner som gör enkäten, totalt är det 177 kommuner som gjort Lupp och cirka 100 som gör den löpande. Nu kommer tusentals unga svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum