Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Ideella organisationer en stor tillgång i mottagandet av nyanlända

22.6.2016 08:49 | Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Dela

Ideella organisationer spelar en mycket stor roll i arbetet med etableringen av nyanlända. De arbetar flexibelt och har stort förtroende bland nyanlända. Det visar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors, MUCF:s, senaste uppföljning av villkoren för det civila samhället.

Årets rapport Villkor för organisationer med social inriktning – Civila samhällets villkor 2015 med fokus på flyktingmottagande – visar att landets frivilligorganisationer är en stor resurs och har ett stort engagemang i mottagandet av nyanlända och asylsökande. Trots att organisationerna inte har det som sin huvuduppgift svarar drygt 40 procent av 900 tillfrågade organisationer att de har gjort insatser för nyanlända under det senaste året.

Studien visar att åtta av tio organisationer med social inriktning har haft goda ekonomiska villkor och särskilt de organisationer som har arbetat med flyktingmottagande upplever att deras ekonomi till och med har förbättrats under de senaste tre åren.

Cirka en tredjedel av organisationerna anser dock att deras möjligheter att driva verksamhet för flyktingar på uppdrag av Arbetsförmedlingen och Migrationsverket är sämre än för privata aktörer. Det kan till exempel handla om möjligheterna att erbjuda praktikplatser eller annan verksamhet inom ramen för etableringsprogrammet. Många organisationer som har arbetat med nyanlända anser också att lagar och regler begränsar deras möjligheter att bedriva verksamhet.

– Det är viktigt att både unga och vuxna nyanlända får tillgång till bra aktiviteter och det är organisationerna i det civila samhället som kan skapa sådana runt om i Sverige. Vi måste med gemensamma krafter ge goda förutsättningar så att alla kan etablera sig i samhället, säger Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Ideella organisationer anser själva att de är en stor tillgång i mottagandet av nyanlända genom att de arbetar flexibelt, har stor lokalkännedom och snabbt kan anpassa sig till nya och akuta situationer genom att mobilisera frivilliga som vill göra konkreta insatser. Dessutom har som regel de nyanlända stort förtroende för organisationer i det civila samhället eftersom många har flytt från konfliktområden där det offentliga stått för hot, våld och förtryck.

I år är första gången som vi har studerat villkoren för organisationer med social inriktning. Ladda ned rapporten http://www.mucf.se/publikationer/villkor-organisationer-med-social-inriktning-0  

Presskontakt på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är Kinna Brundin tf kommunikationschef som nås via e-post:  kinna.brundin@mucf.se eller  mobiltelefon 070-663 39 18. 

Kontakter

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Konferens för att arbeta med motbudskap och källkritik på sociala medier14.2.2017 01:08Pressmeddelande

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, anordnar imorgon en konferens där Facebook och Statens medieråd talar om hur man aktivt kan förebygga hat på nätet. Hat på nätet är en aktuell fråga för många som arbetar med barn och unga. Därför anordnar MUCF imorgon en konferens som ska fokusera på att arbeta med motbudskap och källkritik för att motverka och förebygga hat på nätet. Konferensen innehåller två delar där Facebook inleder med att berätta om hur man kan använda deras plattform för att arbeta aktivt med motbudskap med praktiska övningar. Senare på dagen presenterar Statens medieråd sitt arbete med medie- och informationskunskap (MIK) samt den pågående kampanjen No Hate Speech Movement. Dagen kommer att innehålla praktiska övningar och handfasta tips på hur man som organisation, kommun eller myndighet kan jobba med dessa frågor.   — Frågor kring hat på nätet och källkritik online har aldrig varit viktigare än idag. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här konfe

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum