RF/SISU

Idrottens dag - prova-på-dag på 21 skolor i Kronoberg

Dela

Fredag den 24 september är det dags för Idrottens dag. Då kommer 80 000 barn på 400 skolor i 135 av Sveriges kommuner att inspireras till rörelse och träning och få prova på olika idrotter. I Kronobergs län deltar 21 skolor.

– Vikten av rörelse och gemenskap har under pandemin blivit tydligare än någonsin. Vi vet samtidigt att klyftorna mellan de som redan är aktiva och de som ännu inte hittat till idrottsrörelsen riskerar att växa. Att ha Idrottens dag i samarbete med skolor över hela landet gör att vi når alla barn som bäst behöver ges en chans att hitta glädjen i rörelse, en idrott och en lokal idrottsförening, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Skolorna som deltar i Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF-SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Totalt kommer 40 olika idrotter att vara representerade med idrottsföreningar under Idrottens dag. Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

– RF-SISU distrikten bygger broar mellan skolan, de barn som är minst aktiva och de lokala idrottsföreningarna och samarbetet ökar hela tiden. Idrottens dag är en inspirerande dag med rörelse och glädje för barnen. Förhoppningsvis leder glädjen i att röra på sig till att barnen också hittar till idrott och gemenskapen i idrottsföreningen på sin fritid. Barnen ges en direktkontakt med det lokala föreningslivet som de ofta hittills inte fått, säger Kristin Ekblom, Riksidrottsförbundets projektledare för Rörelsesatsning i skolan.

I Småland deltar 47 skolor, varav 21 i Kronobergs län.

– Alvesta Särskola (Capellaskolan) är ett bra exempel på hur ett bra samarbete med skolorna fungerar. Skolans utbildade rörelsecoacher har gjort ett utmärkt planeringsarbete, och tillsammans med flera idrottsföreningar kan eleverna se fram mot en intressant och rolig dag, säger Cecilia Wilhelmsson på RF-SISU Småland.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.

Nyckelord

Kontakter

Cecilia Wilhelmsson, RF-SISU Småland
samordnare Idrottens dag i Småland
tfn 036-34 54 75
cecilia.wilhelmsson@rfsisu.se

Lisbeth Johansson, RF-SISU Småland
idrottskonsulent i Alvesta
tfn 036-34 54 13
lisbeth.johansson@rfsisu.se

Länkar

Om

RF/SISU
RF/SISURF-SISU Småland är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Vårt uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialdistriktsförbund. 

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum