RF/SISU

Idrottsrörelsen dokumenteras i unikt projekt

Dela

Den 10 oktober ska en helt vanlig dag i föreningslandet Sverige dokumenteras ur ett idrottsperspektiv. Ett 20-tal fotografer från Bildbyrån har fått i uppdrag att besöka ett 40 tal idrottsföreningar, utspridda över hela landet med syfte att visa vad idrotten betyder för människan och samhället. Örebrodistriktet kommer att besöka en camp med Örebro Black Knights damlag och en träning tillsammans med Örebro Skateboard och vi hoppas att media vill uppmärksamma denna historiska dokumentation över föreningsidrotten.

Det är Riksidrottsförbundet som ansvarar för satsningen i samarbete med Bildbyrån, Folkspel och organisationens 19 distrikt. Kampanjen vill visa föreningsidrotten från norr till söder och från soluppgång till solnedgång. Syftet är att uppmärksamma vad idrotten betyder för människor och samhälle och visa upp idrottens mångfald och bredd både vad gäller människor och verksamheter. Allt från ålder, kön, etnisk och kulturell mångfald och geografisk spridning.

”Idrottsrörelsen aktiverar 156 000 barn, unga och unga vuxna varje dag”.

Fotografen Erik Simander och RF-SISU Örebro läns kommunikatör Anja Ek kommer att närvara vid de båda föreningsaktiviteterna denna dag.

Dag: 10 oktober
Tid: Klockan 14.00
Plats: Rosta gärde, Örebro Black Knights damlag.
Därefter Örebro Skatepark, Fabriksgatan 41, (Vid regn flyttar man in till Brädcentralen Södra Grev Rosengatan 35).
Kontaktperson: Anja Ek, 019-17 55 37, anja.ek@rfsisu.se

Fakta om idrottsrörelsen

 • Varje år genomförs 5,5 miljoner aktiviteter.
 • Idrottsrörelsen har totalt 3,3 miljoner medlemmar (56 procent är pojkar/män och 44 procent är flickor/kvinnor)
 • 1,3 miljoner barn och ungdomar i åldrarna 6-25 år är medlemmar i idrottsrörelsen av totalt 2,3 miljoner barn och ungdomar i landet. Det är alltså mer än 50 procent.
 • 880 000 personer med ledaruppdrag är engagerade i idrottsrörelsen. (61 procent är pojkar/män och 39 procent är flickor/kvinnor. Fotnot: Innefattar ledare, tränare, styrelsemdlem, funktionär/domare och liknande. RF/SCB skattat värde.
 • 5,5 miljoner aktiviteter genomförs varje år
 • 57 miljoner deltagartillfällen genomförs varje år. Fotnot: Siffra från 2018 LOK-aktiviteter för medlemmar 7-25 år, men där deltagare med funktionsnedsättning inte har övre åldersgrän och kan vara över 25 år.
 • 156 000 aktiva barn, ungdomar och unga vuxna per dag
 • 72 specialidrottsförbund inrymmer minst 210 olika idrotter i totalt 19 000 idrottsföreningar.
 • Ideella insatser inom idrottsrörelsen värda 20 miljarder kronor per år. Fotnot: Siffra från Ersta Sköndal Bräcke högskola och SCB från 2014.
 • Sverige vann 298 VM-medaljer på seniornivå (94 guld, 102 silver och 102 brons vid senaste VM
 • Sverige vann 151 VM-medaljer på juniornivå (52 guld, 51 silver, 48 brons, vid senaste VM. Dessa siffror är gällande under 2020 – men de flesta är från statistik gällande 2019.

Nyckelord

Kontakter

Anja Ek, 019-17 55 37, anja.ek@rfsisu.se

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURF-SISU Örebro län är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Vårt uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialdistriktsförbund.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum